Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περί ”φούσκας”...

Τι είναι ”φούσκα”; Το ερώτημα αυτό βασανίζει κάθε τίμιο κερδοσκόπο. Ο αυστηρός ορισμός της έννοιας αναφέρεται στις μετοχές που ταξιδεύουν στη στρατόσφαιρα, δίχως τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών να δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Μία δεύτερη εξήγηση είναι ότι κάποιοι χαρακτηρίζουν ”φούσκες” τις υπερβολές που δεν τόλμησαν ή δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν...

Περί ”φούσκας”...
Τι είναι ”φούσκα”; Το ερώτημα αυτό βασανίζει κάθε τίμιο κερδοσκόπο. Ο αυστηρός ορισμός της έννοιας αναφέρεται στις μετοχές που ταξιδεύουν στη στρατόσφαιρα, δίχως τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Μία δεύτερη εξήγηση είναι ότι κάποιοι χαρακτηρίζουν ”φούσκες” τις υπερβολές που δεν τόλμησαν ή δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν...

Οι υπερβολές είναι ένα φαινόμενο που υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε στις χρηματιστηριακές αγορές. Δεν είναι δυνατόν να ”προληφθούν”, διότι σε μία τέτοια περίπτωση καταλύεται η έννοια του χρηματιστηρίου.

Δεν θα μιλάγαμε για ελεύθερη διαπραγμάτευση μετοχών, αλλά για τον καθορισμό των τιμών από ένα επίσημο κρατικό όργανο, όπως συνέβαινε παλιότερα με την αγορανομία και τα οπωροκηπευτικά. Αυτό που μπορεί να γίνει και πιστεύουμε ότι γίνεται, είναι να ελέγχεται αν όλα συμβαίνουν νομότυπα.

Ότι δεν γίνονται κραυγαλέα πράγματα. Για παράδειγμα, να αγοράζει η σύζυγος από τον σύζυγο και ο σύζυγος από τη σύζυγο. Διότι, κι αυτό συνέβη στο παρελθόν...

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Αυτό που για τον κ. Έβερτ είναι ”φούσκα”, δεν είναι κατά ανάγκη και για τον Αμερικανό πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Διότι, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ”φούσκες” ήταν όλες οι μετοχές σε όλες τις αγορές και σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και η σωστότερη επιλογή θα ήταν η κατάργηση του καπιταλισμού.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι είναι ορθότερο να μιλούμε για ”υπερβολές”. Το ερώτημα είναι αν οι υπερβολές έχουν ευεργετικές ή όχι συνέπειες στη λειτουργία της αγοράς.

Η απάντηση είναι η ακόλουθη: Μέσα από τις χρηματιστηριακές υπερβολές έχουν δημιουργηθεί οι οικονομικές προϋποθέσεις για να ”κτιστούν” μεγάλες εταιρείες, αλλά και οι προϋποθέσεις εκείνες που έχουν οδηγήσει χιλιάδες άτυχους στο πτωχοκομείο.

Όταν η συνταγή της υπερβολής οδηγεί σε επιτυχία, τότε πρόκειται για ”μέγα άθλο” του επιχειρηματία. Όταν οδηγούμαστε σε αποτυχία, τότε έχουμε... ”φούσκα”.

Κατά τα άλλα, το χρηματιστήριο είναι ένα παίγνιο που απευθύνεται σε ενήλικους που γνωρίζουν αριθμητική...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v