Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκά σύννεφα

Στο ρυθμό των πιέσεων που ασκούνται στις διεθνείς αγορές λόγω της νέας κούρσας των τιμών του πετρελαίου κινήθηκε -αν και ηπιότερα- η Σοφοκλέους. ”Συμμάζεμα” της τελευταίας στιγμής σε μερίδα των blue chips, ενώ τη... νύφη πλήρωσαν αυτοί που δεν πρόλαβαν να κερδίσουν.

του Α. Αναγνωστόπουλου



”Χαλάει ο καιρός”, καθώς οι αναλυτές βλέπουν ”πετρελαϊκά σύννεφα” να συσσωρεύονται πάνω από τις Αγορές. Και σαν να μην έφτανε αυτό βγήκε και ο δείκτης ZEW (για τον μήνα Οκτώβριο) στην Γερμανία, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών και το διεθνές κλίμα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα την ώρα που τελείωσε η συνεδρίαση στην Σοφοκλέους οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές να παρουσιάζουν την εξής εικόνα: FTSE100 –0,84%, DAX –1,48%, CAC40 –1,12%.

Όμως και στην Σοφοκλέους σταδιακά επανέρχεται η επιφυλακτικότητα, ενώ τις περισσότερες απώλειες δεν καταγράφουν οι πρόσφατοι και όχι μόνο πρωταγωνιστές, αλλά αυτοί που ουσιαστικά δεν πρόλαβαν να... κερδίσουν, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το –0,27% του FTSE έναντι του –1,07% του FTSEM και του –1% του FTSES.

Οι παράγοντες της Αγοράς μένουν και πάλι στην απουσία σημαντικών οικονομικών εξελίξεων και με δεδομένο το μη υποστηρικτικό διεθνές κλίμα, εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως δεν μπορούν να αιτιολογήσουν με λογικοφανή επιχειρήματα την επιστροφή των πιέσεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, επισημαίνοντας απλά ότι οι ”ισχυροί παίκτες φροντίζουν τις θέσεις τους, ενώ στο υπόλοιπο ταμπλό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον” (!).

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, σαν μόνο θετικό κρίνεται το κλείσιμο του Δείκτη πάνω από τις 2397 μονάδες, όμως για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να βρεθούν στο υψηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος ΟΠΑΠ, Eurobank, να βρεθεί με οριακά θετικό πρόσημο η Alpha Bank και ”ανοιχτές” εντολές αγορών της ”τελευταίας στιγμής” να επαναφέρουν την Ιντρακόμ πάνω από τα 3 ευρώ (!).

Από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η νέα ανοδική κίνηση της Αγροτικής, ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση Εμπορική και Motor oil.

Αντίθετα σημαντικές απώλειες για τα ΚΑΕ που συνοδεύτηκαν από νέο χαμηλό τρέχοντος έτους, και για την Βιοχάλκο, με απώλειες μεγαλύτερες του 1% και Τιτάν, ΟΤΕ, ΗΥΑΤΤ, Coca-Cola και Αρνητική μεταβολή για Εθνική Γερμανό, Ελ. Πετρέλαια και Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης με κίνηση ”ερυθρού χρώματος” από αρχής μέχρι τέλους, σε εύρος μικρότερο των 16 μονάδων (χαμηλό 2393,15, υψηλό 2409,08) έκλεισε στις 2399,38 μονάδες με απώλειες 0,47%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 74,1 εκ. από τα οποία τα 7,3 αφορούσαν ”πακέτα”.

Επαναφέρει την απαισιοδοξία η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές έναντι 226 πτωτικών και σε 17 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Αναφορικά με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 179.860 τεμαχίων της ΕΧΑΕ στην τιμή των 6,6 ευρώ, ένα πακέτο 628.500 τεμαχίων της Ολυμπιακής Τεχνικής στην τιμή των 3,78 ευρώ και ένα πακέτο 161.700 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 16,02 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν ακόμα δύο πακέτα (50.000 και 300 τεμαχίων) της Alpha Bank στην τιμή των 22,28 και 22,48 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v