Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πάσο” εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος

Αρνητικό το περιβάλλον στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πιέζει χαμηλότερα των 2.400 μονάδων και τη Σοφοκλέους. Ελάχιστη είναι, όμως, η προσφορά, τη στιγμή που οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι επιμένουν με συστάσεις τους για επιλεγμένες τραπεζικές μετοχές. Στο περίπου 1 προς 8 η σχέση ανοδικών – πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υπό την πίεση των ξένων αγορών παραμένει χαμηλότερα των 2.400 και η Σοφοκλέους, με τη σχέση ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 8 και μόλις 38 μετοχών η τιμή να εμφανίζει θετικό πρόσημο.

Από τον FTSE-20, μόνο για τις μετοχές των Αγροτική, Εμπορική και Motor Oil διαμορφώνεται θετική διακύμανση.

Βέβαια, οι συναλλαγές, δηλαδή η προσφορά και η ζήτηση που εκδηλώνεται στους τίτλους για παράδειγμα των Alpha, Eθνικής, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ είναι συγκριτικά... μηδαμινός.

Είναι ενδεικτικό πως στον τίτλο της Eurobank, οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τις 100.000 τεμάχια, ενώ χαμηλότερα των 20.000 διαμορφωνόταν ο τζίρος σε Εθνική, Alpha και ΟΤΕ.

Η γενικότερη τάση, όμως, πιέζει χαμηλότερα το σύνολο των μετοχών με επίσης περιορισμένη προσφορά.

Από τον ΜΚ-40, οι μόνες μετοχές όπου εκδηλώνεται σχετική προσφορά είναι της Τεχνικής Ολυμπιακής και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζεται και στη χαμηλότερη, όπου η προσφορά περιορίζεται κυρίως στους τίτλους των Lannet, Δομική Κρήτης, Στρίντζης και λιγότερο σε Φουρλή, Θεμελιοδομή, Κλωνατέξ, Νεοχημική και Μινωικές Γραμμές.

Η θετική προσέγγιση των ξένων που επιμένουν η μεν Citigroup στην Alpha Bank, η δε CSFB στην Εθνική, αποτελεί... πρόκριμα για την επόμενη κίνηση των ξένων, καθότι εκτιμάται πως η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v