Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θερμοκήπιο μεταβλητότητας οι τράπεζες

Ανέκρουσαν πρύμναν οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη που εχθές "μαχόταν" για τις 1.000 μονάδες να χάνει σήμερα και τις 950. Πτώση 4,5% για ΕΤΕ, 4,8% για Alpha. Σε νέα χαμηλά 2011 ο ΟΠΑΠ.

Μόλις στην χθεσινή συνεδρίαση ο Τραπεζικός δείκτης απειλούσε να αναμετρηθεί με το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 996,87 μονάδες), το οποίο αν άφηνε πίσω του θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1118 μονάδες και να αναστρέψει την βραχυχρόνια πτωτική τάση, φέρνοντας μικροπανικό σε όσους επιμένουν να διατηρούν θέσεις “short” και σήμερα άφησε πίσω τους τις 950 μονάδες επαναφέροντας τα αρνητικά σενάρια που θα ενδυναμώσουν αν δεν αντέξει η στήριξη των 900 μονάδων.

Ίδια ακριβώς συμπεριφορά και από τον τίτλο της Εθνικής που στην χθεσινή συνεδρίαση βρέθηκε προς στιγμήν υψηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ (5,01) και απειλούσε να διασπάσει το “προπύργιο” της ζώνης 5,20 – 5,30 ευρώ για να κινηθεί ψηλότερα των 5,62 ευρώ και να αλλάξει την τάση φέροντας σε δύσκολη θέση τους “short” και σήμερα επανέρχονται δριμύτερα τα σενάρια επανατεσταρίσματος της ισχυρής στήριξης των 4,34 ευρώ.

Σοβαρότατος προβληματισμός και για την διαγραμματική εικόνα του ΟΠΑΠ, που όχι μόνο έκλεισε σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους, αλλά το σημερινό κλείσιμο παραπέμπει σε τιμές πρώτου 10ημέρου Ιουλίου 2010, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 10,68 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, δείχνει απόλυτα φυσιολογικό χθες ο Δείκτης να αναρριχάται μέχρι τις 1298,36 μονάδες και να απειλεί τις 1300 για να κινηθεί προς τις 1350 και σήμερα με το ζόρι να σώνεται στο κάτω άκρο της ζώνης στήριξης 1250 – 1240, καθοδική διάσπαση της οποίας θα επαναφέρει τα σενάρια για υποχώρηση προς τις 1170 μονάδες.

Ακόμα πιο φυσιολογική δείχνει η στάση που κρατούν όλα τα θεωρούμενα νουνεχή χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά μακριά από μία Αγορά που κλίμα και διαθέσεις συνεχίζουν να διαμορφώνουν οι traders.

Και να σκεφτεί κανείς ότι το σημερινό επώδυνο “κούρεμα” των αποτιμήσεων έγινε με τζίρο μόλις 57,5 εκατ. ευρώ, με τον 20αρη να “απασχολεί” περίπου το 93% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Οι φήμες – εκτιμήσεις για αμφιβολίες όσον αφορά τα αποτελέσματα της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής και τα σενάρια για πιθανές δυσκολίες στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την Ελληνική Βουλή, έφεραν κινητικότητα και στην Αγορά ομολόγων, όπου στο spread στο Ελληνικό 10ετές σκαρφάλωσε υψηλότερα των 1395 μονάδων βάσης και στο 2ετές υψηλότερα των 2685, ενώ τα CDS 5ετίας βρέθηκαν υψηλότερα των 2030 μ.β.

Εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο άνοιγμα της Wall Street (ο Dow Jones βρέθηκε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 12000 μονάδων), ενώ μίνι ξεπούλημα παρατηρείται στις Αγορές Εμπορευμάτων και στο ευρώ.

Σημαντική επιβράδυνση δραστηριοτήτων καταγράφηκε τον Ιούνιο στον ιδιωτικό κλάδο της ευρωζώνης όπως τουλάχιστον υποδεικνύει ο δείκτης ΡΜΙ της Μarkit. Ο συνολικός ΡΜΙ υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο στο 53,6 από 55,8 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters - προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 55,1

Επίσης, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική Αγορά. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι 429.000 νέοι άνεργοι έκαναν αίτηση για επίδομα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 415.000 αιτήσεις.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, συνεχίζονται οι “ατυχείς” δηλώσεις και οι αρνητικές εκτιμήσεις.

Σοβαρές αμφιβολίες φέρεται να εξέφρασε ο Πρωθυπουργός για το κατά πόσον το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί από τη Βουλή, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με την Τσέχα ομόλογό του, Iveta Radicova. Σύμφωνα με τα όσα μετάδωσε το πρακτορείο Reuters, αυτό μετέφερε η Σλοβάκα αξιωματούχος στην επιτροπή του Κοινοβουλίου της Χώρας της για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις. "Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα τύχουν της υποστήριξης του Ελληνικού Κοινοβουλίου", δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο.

Επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Αγγέλα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χ. Βαν Ρομπάι, πριν την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, που μεταφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ήδη, οι Ηγέτες υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας τελευταίας στιγμής στη σύνοδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η Ελληνική τρύπα του προϋπολογισμού, απειλεί να “καταπιεί” την Ευρώπη.

Ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης του Ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου για την Pacific Investment Management, τόνισε πως η βοήθεια που χορηγήθηκε στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, έχει κάνει λίγα πέρα από το ότι κέρδισε χρόνο πριν από την επικείμενη χρεοκοπία. Ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, δήλωσε ότι εάν ρίξει κανείς μια ματιά στα οικονομικά, θα χάσει κάθε ελπίδα για την Ελλάδα. “Θα σε κάνει να σκεφτείς πως η χρεοκοπία έχει ήδη έλθει”.

Περαιτέρω παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα και ημι-εθελοντική μετακύλιση χρέους (rollover) προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή “σκληρής αναδιάρθρωσης” βραχυπρόθεσμα, αναμένει η Citigroup. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες η Χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες πριν από το τέλος του έτους, είναι εξαιρετικά αυξημένες. Όπως σημειώνει ο οίκος, οι πιθανότητες για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους με “haircut” για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Χ.Κ. Τεγόπουλος αποφάσισε το Χ.Α., καθ' όσον η εταιρεία προέβη στη σύνταξη και επαναδημοσίευση της οικονομικής κατάστασης του α΄ τριμήνου του 2011.

Οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στην κατηγορία της επιτήρησης και σήμερα, στην επάνοδό τους, δεν πραγματοποίησαν ούτε μία πράξη.

Μόνο ο τίτλος της MIG διασώθηκε αμετάβλητος από το ταμπλό του 20αρη.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Αγροτική, Εθνική και Alpha Bank και του 3% για Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν τα υπόλοιπα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1238,48 μονάδες (16.58) και έκλεισε στις 1241,82 με απώλειες 2,33%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 57 εκατ. από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 95 πτωτικών και 34 τίτλοι με τελικές απώλειες από 4 έως 19,17%.

Με διαθέσεις σχετικής θετικής αυτονόμησης οι Κυριακίδης, Υγεία και Δομική Κρήτης.


Τι βλέπουν για τη συνέχεια οι αναλυτές

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά εξαρτάται από τις αποφάσεις των πολιτικών και συνεπακόλουθα από την υλοποίηση τους, επισημαίνει ο Δημήτρης Μέξης.

Πιο συγκεκριμένα τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένα στην Σύνοδο Κορυφής, στην πιθανολογούμενη φήφιση του Μεσοπρόθεσμου και στο επόμενο Eurogroup στις 3 Ιουλίου.

Μία θετική εξέλιξη για το Ελληνικό ζήτημα δεν σημαίνει απαραίτητα και την επιστροφή της αισιοδοξίας στην Αγορά, καθώς η τελευταία έχει ξεπεράσει το στάδιο των δηλώσεων και απαιτεί άμεσα να προχωρήσει στο στάδιο των πράξεων.

Οτιδήποτε άλλο εκτός από την υλοποίηση των σχεδιασμών θα στείλει το Χ.Α. σε νέα χαμηλά.

Μέχρι τότε και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕΠΕΥ, ο Τραπεζικός κλάδος θα συντηρεί την μεταβλητότητα, ενώ το ενδιαφέρον των traders για τους υπόλοιπους τίτλους θα είναι σχετικά περιορισμένο.

Το αρνητικό της πρόσημο διατήρησε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με συνέπεια να διαμορφωθεί στο κλείσιμο στις 1.241,82 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 2,33%, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αρνητικούς καταλύτες αποτελούν τόσο το αρνητικό κλίμα των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών όσο και η επιφυλακτικότητα της επενδυτικής κοινότητας αναφορικά με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της Κυβέρνησης την ερχόμενη Τρίτη.

Αναλυτικότερα, σε καθοδικό κανάλι παρέμεινε η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με τις πιέσεις να εστιάζονται κυρίως στους τίτλους του Τραπεζικού κλάδου και συγκεκριμένα σε εκείνους της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, το ποσοστό των οποίων ξεπέρασε το –3%.

Παρόμοια εικόνα με τις προαναφερθείσες μετοχές παρουσίασαν και αυτές του Ελλάκτωρα και του ΟΠΑΠ. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η MIG, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη στα 0,62 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο μεσαίος χώρος όσο και η Περιφέρεια ως απόρροια του μεγάλου αριθμού χαρτιών που ακολούθησαν πτωτική πορεία. Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε διορθωτική τροχιά διασπώντας συγχρόνως την στήριξη των 1.250 μονάδων. Η επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη τοποθετείται στις 1.215 μονάδες. Μοναδική θετική εξέλιξη αποτελεί η διατήρηση των βραχυπρόθεσμων σημάτων τοποθετήσεων του ταλαντωτή MACD, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Ανοιχτές πωλήσεις - Δανεισμός τίτλων

Συνεδρίαση σημαντικότατων απωλειών, παρά το γεγονός ότι ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη με χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά γύρισαν σε υποτίμηση 0,20% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8140, τιμή εκκαθάρισης 551,32) κινήθηκαν μεταξύ 550 και 565,5 μονάδων.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 υποχώρησε στο 55% με τον όγκο να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με συνολικά μόλις 411 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (161 δικαιώματα αγοράς και 250 δικαιώματα πώλησης).

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (88000 ΟΠΑΠ, 5000 Ελ. Πετρέλαια, 11000 ΓΕΚ, 20000 Κύπρου, 34300 Eurobank, 181000 Coca-Cola, 78000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4642), Alpha Bank (1486), Πειραιώς (8920), Eurobank (1292), ΟΤΕ (304), MIG (124), Αγροτική (288), ΓΕΚ (220), ΟΠΑΠ (512), Ταχ. Ταμιευτήριο (553), ΔΕΗ (115),.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: ΟΤΕ (48473 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (77221 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (34000 τεμ.), Coca-Cola (52600 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10744048 τεμ.), Eurobank (18001436 τεμ.), Εθνική (10072080 τεμ.), Πειραιώς (11897523 τεμ.), ΟΤΕ (6217989 τεμ.), MIG (4965818 τεμ.), MPB (5572142 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 22/06/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (22/06/2011): -947.168. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (22/06/2011): -0,099%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v