Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έντονες πιέσεις με τζίρο... απελπισίας

Σημαντικές απώλειες για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, νέα άνοδος σε spread και CDS και ισχυρές πιέσεις στο ΧΑ με τζίρο απελπισίας. Από τον 20άρη μόνο η Jumbo διασώζεται με θετικό πρόσημο.

Αν και λείπει ο τζίρος από το ΧΑ, οι πωλητές δηλώνουν παρόντες στον τραπεζικό κλάδο κατά κύριο λόγο, αλλά και στις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, με αυξημένες απώλειες και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ υποτονικότητα σε συνδυασμό με απώλειες είναι η μέχρι στιγμής εικόνα στην αγορά Παραγώγων.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 26 εκατ. ευρώ, ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 3.

Κινητικότητα και στην αγορά ομολόγων, όπου spread και CDS επιδεικνύουν εκ νέου ανοδικές διαθέσεις.

Η σημερινή συνεδρίαση καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τις αμέσως προηγούμενες, καθώς η κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έχει σήμερα σχεδόν μηδενίσει.

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί, ότι από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, οι περισσότεροι εξ’ αυτών, σημειώνουν κέρδη με ελάχιστες συναλλαγές.

Από το ταμπλό του 20άρη, ο μόνος τίτλος που διασώζεται με οριακά θετικό πρόσημο είναι αυτός της Jumbo.

Ενώ αμετάβλητος δείχνει μέχρι στιγμής ο τίτλος της ΜΡΒ.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% κινούνται Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εθνική και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ασφαλώς και ο τζίρος απελπισίας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια.

Αφού λίγες εντολές σχετικού ειδικού βάρους μπορούν να αλλάξουν την τάση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Παρά ταύτα, με τέτοιους τζίρους το ΧΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ελπίζει σε ουσιαστικά πράγματα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v