Τραπεζική εκτίναξη 7% στη Σοφοκλέους

Ισχυρότατα κέρδη για τις τράπεζες, ώθησαν την αγορά σε άνοδο 3,7%, υψηλότερα και από το εντυπωσιακό κλείσιμο της Παρασκευής. Άνοδος 10% για Alpha, Ελλάκτωρ, 9% για Eurobank, μια "ανάσα" από τα 5 € η Εθνική.

Για μία ακόμα συνεδρίαση το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατέδειξε ότι παραμένει εγκλωβισμένο στην ισχυρή μεταβλητότητα και στο σκληρό Τραπεζικό trading.

Ο Τραπεζικός δείκτης την Πέμπτη 16/6 έκλεισε με απώλειες 3,37%, την Παρασκευή 17/6 με κέρδη 7,82%, την Δευτέρα 20/6 με απώλειες 4,26% και σήμερα με κέρδη 6,93% (!)

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να επιβεβαιώνει με την πιο έκδηλο τρόπο την ρηχότητά της, όπου αρκούν λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρείς τίτλους για να αλλάξουν το κλίμα προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Έτσι τείνει να γίνει κατεστημένο αρκετά blue chips να επιδεικνύουν συμπεριφορά μετοχών ακραίας Περιφέρειας, εικόνα η οποία αποτρέπει κάθε σκέψη για τοποθετήσεις στα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Επιδεικτικά σε απόσταση μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το +2,53% του FTSEM και το +2,26% του FTSES, έναντι του +4,64% του FTSE.

Από την άλλη, ίσως αξίζει δεύτερης προσοχής το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση όχι μόνο “έσβησε” τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, αλλά τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και οι FTSE και Τραπεζικός δείκτης έδωσαν υψηλότερο κλείσιμο από αυτό της εντυπωσιακής ανόδου της Παρασκευής και αν μη τι άλλο έφεραν προβληματισμό στους διατηρούντες θέσεις “short”.

Ο προβληματισμός αυτός μετουσιώθηκε σε αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων και σε αξιοπρόσεκτο “short covering”.

Βέβαια υπάρχει και το πιο αισιόδοξο σενάριο που υποστηρίζει ότι η σημαντική μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, μπορεί και να σηματοδοτεί την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση η φήμη που έκανε τον γύρο της Αγοράς και έδωσε αβαντάζ στους όψιμους αγοραστές, αναφερόταν στο ενδεχόμενο το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο να κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση (υπό την μορφή του κατεπείγοντος) γρηγορότερα του αναμενομένου και πιθανότατα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Επίσης υποστηρικτικά στην ψυχολογία των αγοραστών, μπορεί να επέδρασαν και οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα “ stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών δεν θα περιλαμβάνουν σενάριο για χρεοκοπία Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters (στις 13 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters).

Επίσης θεωρητικά θετικά μπορεί να επέδρασε και το γεγονός ότι πάει πιο πίσω η αναμενόμενη ΑΜΚ της Alpha Bank, καθώς σήμερα αναβλήθηκαν οι αποφάσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση ομολογιακού, λόγω έλλειψης απαρτίας. Η α΄ επαναληπτική Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου και η β΄ επαναληπτική στις 15 Ιουλίου.

Από την άλλη, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ-συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών 375 εκατ. ευρώ- άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας που διενήργησε σήμερα. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,62%, από 4,06% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Παρακολουθούν στενά τις εντυπωσιακές ημερήσιες διακυμάνσεις, αλλά οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν επιφυλακτικοί, μέχρις ότου σημειωθεί διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος που θα συμπεριλάβει τίτλους που αν μη τι άλλο “αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης” από την Αγορά.

Βέβαια, οι επικείμενοι θετικοί καταλύτες (ψήφος εμπιστοσύνης, ψήφιση μεσοπρόθεσμου) εκτιμάται ότι θα έχουν βραχυπρόθεσμο και προσωρινά θετικό αντίκτυπο στο Χ.Α. γιατί αυτοί από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί για να αλλάξουν την κατεύθυνση του καθοδικού καναλιού, αφού η Αγορά χρειάζεται χειροπιαστή, ξεκάθαρη και βιώσιμη λύση στο Ελληνικό ζήτημα, η οποία φαίνεται να μετατίθεται για το Σεπτέμβριο.

Από την άλλη οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι είτε μας αρέσει, είτε όχι, το μοιραίο θα συμβεί στους προσεχείς μήνες, είτε με την μορφή μίας ξαφνικής ή χαώδους χρεοκοπίας είτε με την λύση μίας “προγραμματισμένης” αναδιάρθρωσης και περικοπής του χρέους. Και το ζήτημα αυτό, θα πρέπει πλέον να αντιμετωπισθεί σοβαρά και ανοικτά και από τους πολιτικούς.

Απόλυτα δραστήριοι συνεχίζουν να δείχνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Ο Αμερικανικός οίκος Standard & Poor's επαναβεβαίωσε, ότι η εθελοντική αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου χρέους, όπως σχεδιάζεται τώρα από Κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, πιθανόν να εκληφθεί ως χρεοστάσιο.

Επίσης, ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ έχει αυξηθεί προειδοποιεί η Standard & Poor’s επισημαίνοντας την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των δύο αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων ως προς τον προϋπολογισμό και την αντιμετώπιση του Δημόσιου χρέους.

Μια ανταλλαγή των Ελληνικών ομολόγων ή ένα rollover των λήξεών τους, ακόμα και αν γίνουν σε εθελοντική βάση, θα θεωρηθούν χρεοκοπία, προειδοποίησε η Fitch, όπως μετέδωσε το Reuters.

Επίσης ο οίκος επανέλαβε ότι θα θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε “watch negative” αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο δανεισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης μέχρι τις 2 Αυγούστου, ενώ τόνισε πως αν η Αμερικανική Κυβέρνηση δεν μπορέσει να πληρώσει κουπόνι στις 15 Αυγούστου, τότε η Fitch θα θέσει την αξιολόγηση σε “restricted default”.

Από κοντά και οι αρνητικές δηλώσεις – εκτιμήσεις.

Να παλέψει “πολύ δυνατά” στις Βρυξέλλες προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν θα επωμιστούν κάποιο μέρος από το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας, δεσμεύθηκε ο David Cameron. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει πως η Χώρα του θα πρέπει να συνεισφέρει στην 5η δόση των δανείων της Ελλάδας, ύψους 12 δισ. ευρώ. Αυτή τη θέση θα εκφράσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αυτή την εβδομάδα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέκεται εμπόδιο στη διάσωση της Ελλάδας, μπλοκάροντας την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ και επιμένοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων ότι θα δώσουν και δεύτερο πακέτο βοήθειας, γράφουν οι Financial Times.

Θετική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της Wall Street, παρά τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία.

Σημαντική επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος για την Γερμανία του ερευνητικού κέντρου ZEW καταγράφηκε τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στο -9 από 3,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- ήταν λιγότερο απαισιόδοξοι προβλέποντας υποχώρηση στο -2.

Επίσης οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 3,8%, λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν, τον Μάιο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στις 4,81 εκατομμύρια κατοικίες στο 12μηνο, έναντι 5 εκατομμυρίων τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών θα μειωθούν 5%.

Σχολιάζοντας τις διεθνείς Αγορές το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τονίζει: “Η έλευση ηρεμίας στους κόλπους των επενδυτών όσο αφορά το θέμα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και η αναμενόμενη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση σήμερα, έδωσαν εκ νέου ώθηση τόσο στα Χρηματιστήρια όσο και στο ευρώ.

Κλείσιμο του DAX πάνω από τις 7245 μονάδες, θεωρούμε ότι αποτελεί προϋπόθεση για κίνηση προς το 7370 (υψηλό Ιουνίου).

Όσο πλησιάζουμε προς μια λύση στο Ελληνικό θέμα και βεβαίως προς την νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο (η Αγορά κατά την εκτίμησή μας το έχει λησμονήσει) θεωρούμε πως το ευρώ θα κινηθεί ξανά προς το $1,47, με ενδιάμεση αντίσταση το $1,4460.

Σημαντικό στοιχείο στην εξίσωση, θα αποτελέσει και η δήλωση του Κεντρικού Τραπεζίτη των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, αύριο μετά την απόφαση για τα επιτόκια (δεν αναμένεται αλλαγή – 0,25%).

Τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ και Γερμανίας παραμένουν χαμηλότερα του 3% σε απόδοση (συγκεκριμένα στο 2,96%).

Προσφέρουν άλλη μια ευκαιρία για άνοιγμα θέσεων, προς εκμετάλλευση της μεταξύ τους απόκλισης, με την Αγορά Αμερικανικών 10ετιών και την πώληση των αντίστοιχων Γερμανικών.
Στόχος της στρατηγικής παραμένει η απόκλιση να διαμορφωθεί στο -0,40% (απόδοση Αμερικανικών 10ετιων – απόδοση Γερμανικών 10ετιών = -0,40%)”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο σημερινός αυξημένος τζίρος επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι η Αγορά δεν μπορεί να περιμένει τίποτα το ιδιαίτερο με τζίρους χαμηλότερους των 100 εκατ. ευρώ, ενώ εντυπωσιακός ήταν εκ νέου ο συγκεντρωτισμός αφού οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 94% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μοναδική “κόκκινη” παραφωνία στο ταμπλό του 20αρη ο τίτλος της Αγροτικής (-0,79%).
Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+10,19%), Alpha Bank (+9,81%), Eurobank (+8,97%), MPB (+5%), Εθνική (+7,88%), Πειραιώς (+7%), Μυτιληναίο (+5,54%) και ΟΤΕ (+5,09%). Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1279,53 μονάδες (17.02) και τελικά έκλεισε στις 1275,47 με κέρδη 3,74%, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε στα 109 εκατ. από τα οποία τα 9,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Νέα αλλαγή στην τελική εικόνα με 106 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών, 22 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 14,09%, ενώ στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών βρέθηκαν και οι “καταπιεσμένο” ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ, Forthnet και Alapis (Τρίτη συνεχόμενη ανοδική).


Τι βλέπουν για τη συνέχεια οι αναλυτές

Εβδομάδα αγωνίας για Ελληνική οικονομία και Χ.Α. είναι η τρέχουσα κατά την άποψη του Βασίλη Σωτηρόπουλου.

Εβδομάδα ραγδαίων ημερήσιων μεταβολών των τιμών των μετοχών, των δεικτών και των πολιτικών εξελίξεων ήταν η αμέσως προηγούμενη, με ακραίες και αντιφατικές εξελίξεις που κάθε μέρα κατέβαζαν ή ανέβαζαν το Χρηματιστήριο.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο για τους δικούς του λόγους δηλαδή την έλλειψη θεμελιωδών στοιχείων - ύφεση της οικονομίας και ζημιογόνες χρήσεις από τις εισηγμένες - και του φόβου των επενδυτών για αδυναμία πληρωμής στην λήξη κάποιου Ελληνικού ομολόγου έπαψε εδώ και σχεδόν ένα χρόνο να παρακολουθεί τις κινήσεις των ξένων Αγορών και συνεχώς βυθίζεται και καταγράφει νέα χαμηλά στα προ 14 ετών επίπεδα. Για να μπορέσει να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα θα πρέπει να προβλεφθούν ανατροπές στα αρνητικά δεδομένα, έστω και μικρές και σταδιακές.

Έτσι μόνον θα επιστρέψουν στην Αγορά οι μεσο-μακροπρόθεσμοι επενδυτές και θα αλλάξουν το κλίμα.

Αυτή την εβδομάδα – μια εβδομάδα αγωνίας – πραγματοποιήθηκαν ή αναμένονται να πραγματοποιηθούν πολλές συναντήσεις για τα Ελληνικά θέματα τόσο εντός και εκτός Ελλάδας και οι αποφάσεις που θα παίρνονται σε κάθε συνάντηση θα επιδρούν θετικά ή αρνητικά στην Αγορά.

Σήμερα Τρίτη τα μεσάνυχτα η Ελληνική Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Παπανδρέου, την Πέμπτη και την Παρασκευή 23 και 24 Ιουνίου στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η Ελλάδα και η κρίση χρέους της, ενώ στις 3 Ιουλίου αποφασίστηκε έκτακτο Eurogroup με θέμα το Ελληνικό ζήτημα.

Η απόφαση αυτή της Γερμανίας να συνεργαστεί με την ΕΚΤ για εύρεση λύσης στην συμμετοχή των ιδιωτών χωρίς να δημιουργηθεί πιστωτικό επεισόδιο αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμα σημαντική για τις διεθνείς Αγορές, αφού αμέσως μετά την δήλωση υπήρξε γενική ανατροπή, συναλλάγματος, μετοχών και ομολόγων παγκοσμίως.

Ο λόγος είναι ότι οι αναλυτές παγκοσμίως, από τον Μάιο και μετά, έχουν αυξήσει τα μετρητά στην κατανομή των χαρτοφυλακίων σε μέσο όρο 40% φοβούμενοι κυρίως δύο θέματα:

Πρώτον, τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και το ντόμινο που θα ακολουθήσει στις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης πού πιθανόν να διαταράξει τις ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία, όπως συνέβη με την υπόθεση της Lehman Brothers το 2008. Έτσι κάθε είδηση υπέρ ή κατά του Ελληνικού προβλήματος κινεί ανάλογα τις Αγορές.

Δεύτερον, τα μακροοικονομικά της παγκόσμιας οικονομίας δείχνουν συνεχώς πιο αδύναμα, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται αισθητά έναντι του δ’ τριμήνου του 2010. Έτσι οι διαχειριστές τηρούν στάση αναμονής και οι Αγορές παραμένουν σταθερές με μικρές διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, οι μεγάλες διακυμάνσεις σε συνδυασμό με τις αυξομειώσεις του τζίρου καταδεικνύουν την παρουσία γρήγορων “παικτών” και την παντελή απουσία σοβαρών χαρτοφυλακίων που συνηθίζουν να κινούνται τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Για να αλλάξει ουσιαστικά η τάση στο Χ.Α., δεν θα χρειαστούν ενδείξεις από την τεχνική ανάλυση, αλλά ουσιαστικές πολιτικές εξελίξεις και αποφάσεις.

Μόνο σαν θετικό μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι σήμερα η Αγορά έδωσε υψηλότερη κορυφή από αυτή της Παρασκευής, κατά τον Μάνο Χατζηδάκη.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την γνώμη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η τεχνική εικόνα του Χ.Α. παραμένει εύθραυστη ως προς την ανοδική της ερμηνεία και εξαιρετικά δυνατή ως προς την δυναμική της πτωτικής ορμής καθώς η Αγορά επιμένει από τις 15 Μαρτίου σε καθεστώς μικρών ανοδικών διορθώσεων, σε μια κατά τα άλλα ισχυρή πτωτική κίνηση η οποία δεν κάνει ιδιαίτερες διακρίσεις σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Ανοιχτές πωλήσεις - Δανεισμός τίτλων

Αλλαγή σκηνικού με τους αγοραστές να επανέρχονται, την μεταβλητότητα να επιμένει, ενώ το “short covering” αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές

Τα συμβόλαια του 20αρη με ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά γύρισαν σε οριακή υπερτίμηση 0,10, (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15721, τιμή εκκαθάρισης 574,48) κινήθηκαν μεταξύ 548,5 και 575,75 μονάδων.

Αγορές στην αρχή της συνεδρίασης και πωλήσεις προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 55% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.821 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.171 δικαιώματα αγοράς και 650 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (166300 Alpha Bank, 19900 MPB, 222400 Εθνική, 12000 Ελλάκτωρ, 10000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8791), Alpha Bank (2265), Πειραιώς (6970), Eurobank (1861), ΟΤΕ (781), MIG (587), MPB (342), Κύπρου (1793), Μυτιληναίο (226), Αγροτική (2271), ΓΕΚ (151), Ελλάκτωρα (508), ΟΠΑΠ (208), Τιτάν (280), Ταχ. Ταμιευτήριο (219), Ελ. Πετρέλαια (201), ΕΧΑΕ (143), Intralot (161).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (61546 τεμ.), Πειραιώς (695967 τεμ.), Alpha Bank (367082 τεμ.), Eurobank (19527 τεμ.), ΟΤΕ (25000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10090 τεμ.), Coca-Cola (158640 τεμ.), Ελλάκτωρα (12000 τεμ.) ΟΠΑΠ (61168 τεμ.).

Αντίθετα σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (683506 τεμ.), Πειραιώς (1348000 τεμ.), Alpha Bank (318350 τεμ.), Eurobank (345000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11102734 τεμ.), Eurobank (17996728 τεμ.), Εθνική (9369663 τεμ.), Πειραιώς (12068358 τεμ.), ΟΤΕ (5910347 τεμ.), MIG (5013654 τεμ.), MPB (5681542 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v