Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη εβδομάδα για ΧΑ-Οικονομία

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται οι πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, που καλούνται να δείξουν αν το ΧΑ επαναποκτά δικαίωμα στην ελπίδα, ή θα παραμείνει εγκλωβισμένο στο μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι.

Κρίσιμες θεωρούνται από το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου οι πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που καλούνται να δείξουν αν το ανοδικό «τίναγμα» της Παρασκευής θα έχει συνέχεια, ή αν στο ΧΑ θα επιστρέψουν οι χαμηλοί τζίροι και η επιφυλακτικότητα.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η έντονα ανοδική κίνηση της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας είχε περισσότερο σχέση με την αποχώρηση του προηγούμενου υπουργού από το υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο νέος υπουργός πρέπει να δώσει πολλαπλά θετικά διαπιστευτήρια στην αγορά προκειμένου αυτή να επαναποκτήσει όραμα και υψηλότερους στόχους.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, το μικτό κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή (θετικός Dow Jones και S&P, με απώλειες ο Nasdaq), ακολούθησε η μάλλον αρνητική εικόνα των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων σήμερα (μόνο ο Nikkei με οριακά θετικό πρόσημο).

Επίσης, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά το γεγονός ότι έρχονται από επτά συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, δείχνουν ότι και σήμερα αν μη τι άλλο θα ξεκινήσουν με απώλειες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Euribor τριμήνου κινείται υψηλότερα από το 1,5%, παραπέμποντας σε επίπεδα τιμών Μαρτίου 2009.

Συζητήσεις επί συζητήσεων στο Λουξεμβούργο, που θα συνεχιστούν και σήμερα, με τους απαισιόδοξους να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα πριν τις αρχές Ιουλίου και αν εν τω μεταξύ δεν έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο στην Αθήνα.

Ενδεικτική και η σημερινή έντυπη έκδοση του Der Spiegel, το οποίο στο εξώφυλλό του κάνει την «κηδεία» του ευρώ, με «φέρετρο» με ελληνική σημαία, ενώ σε άρθρο με τίτλο «Ξαφνικά και αναμενόμενα» εξηγεί ότι η ΟΝΕ εξελίσσεται σαν η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.

Επίσης, η χρηματιστηριακή αγορά από σήμερα κιόλας θα κληθεί να τιμολογήσει ακόμα έναν παράγοντα που δεν είναι άλλος από το επερχόμενο δημοψήφισμα στις αρχές του φθινοπώρου και τον οποίον έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται ο παράγοντας αυτός να παίξει αποφασιστικό και πιθανότατα αναβλητικό ρόλο για τις αποκρατικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι η νέα κυβέρνηση διαθέτει μηδενικό χρόνο προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα στην αγορά, ελάχιστα πολιτικά «καύσιμα», ενώ έχει μηδενίσει και η κλεψύδρα της κοινωνικής ανοχής.

Τεχνικά και όσον αφορά το ζητούμενο για την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, είναι το τελικό θετικό πρόσημο για τον Δείκτη, η απορρόφηση της όποιας προσφοράς σημειωθεί μετά την έντονα ανοδική κίνηση της Παρασκευής και ει δυνατόν το κλείσιμο υψηλότερα των 1.300 μονάδων, απ’ όπου διέρχεται ο ΚΜΟ των 15 ημερών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v