Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μάχη" με τις 1.200 μονάδες δίνει η Σοφοκλέους

Βαθαίνει (και) χρηματιστηριακά το αδιέξοδο σε Κυβέρνηση, οικονομία. Νέα ελάχιστα για FT 20 και ΓΔ που έχασε νωερίτερα και τις 1.200 μονάδες, χάνει τα 3,2 € η Alpha, ενώ επιχειρείται να βρει στήριξη στα 4,36 € η Εθνική.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η πολιτική κρίση, κάτι που προεξοφλείται άμεσα στο χρηματιστηριακό… ταμπλό.

Πριν από λίγο ο Γ.Δ. υποχωρούσε έως 2,8% έως τις 1.209,8 μονάδες, ο δε FTSE-20 με ανάλογη εικόνα προς τα ελάχιστα των 536,26 μονάδων.

Οι πιέσεις παραμένουν εντονότερες στον τραπεζικό κλάδο, όπου ειδικά σήμερα χρήζει παρακολούθησης και η συμπεριφορά της μετοχής της Alpha Bank.

Για λόγους που έχουν αναφερθεί εκτενώς τόσο στον Εκηβόλο όσο και στα προηγούμενα σχόλιά μας.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί έως τα 3,10 ευρώ, της δε Εθνικής Τράπεζας μέχρι τα 4,36 ευρώ.

Όσον αφορά στην πρώτη τραπεζική μετοχή, η τεχνική προσέγγιση είναι ξεκάθαρη και δεν χωρά αμφισβήτηση.

Όσον αφορά στη δεύτερη, τα 4,36 ευρώ είναι το αμέσως προηγούμενο ελάχιστο που έχει σημειωθεί για τον τίτλο της Εθνικής με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Υπό άλλες, ομαλότερες, βραχυπρόθεσμα, συνθήκες θα λέγαμε πως έχουμε έναν εμφανή σχηματισμό «διπλού πυθμένα» για τη μετοχή της ΕΤΕ, κάτι που θα ενίσχυε την διάθεσή μας για τοποθετήσεις.

Ωστόσο, αποτελεί κοινή εκτίμηση πως το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας φαντάζει… αιώνες.

Έχουν να γίνουν δεκάδες ουσιαστικά βήματα και να ξεπεραστούν ουσιώδη εμπόδια μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, που όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν ανοιχτά.

Τουλάχιστον με βάση τα όσα μέχρι τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ή διαδραματίζονται παρασκηνιακά.

Θα γίνουμε λίγο πιο σαφείς, καθώς εγκυρότατη πολιτική πηγή σημείωνε νωρίτερα πως ο ορισμός προσώπων στο Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης συναντά μέχρι τώρα σοβαρά εμπόδια και δυσκολίες.

Η ίδια πηγή σημείωνε, πως ο πρωθυπουργός εισέπραττε νωρίτερα την αρνητική απάντηση του Ευ. Βενιζέλου σε σχετικό αίτημά του να μετακινηθεί στο Οικονομικό Επιτελείο.

Την ίδια στιγμή, διακινούνται παρασκηνιακά φήμες, που θέλουν τη διχοτόμηση του υπουργείου Οικονομικών και την παραμονή στον χώρο που αφορά στις σχέσεις με τους δανειστές – Τρόικα, ανθρώπου της «Γραμμής Παπακωνσταντίνου».

Καλώς ή κακώς (και δεν είναι της παρούσης) ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η «Γραμμή» του, θεωρούνται «κόκκινο πανί» για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της πλειονότητας των πολιτών αυτής της χώρας.

Αυτές τις εκκρεμότητες και δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο τις γνωρίζουν οι insiders του ΧΑ και γι’ αυτό παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί και το δείχνουν έμπρακτα στο… ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v