Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Είπα-ξείπα" και για το ΧΑ

Το "ελληνικό πρόβλημα" παραμένει ρυθμιστής των εξελίξεων από το ΧΑ μέχρι τις αγορές ομολόγων και την Wall. Κλειδί ειδικά σήμερα- αύριο η μετοχή της Alpha που ΔΕΝ πρέπει να χάσει τα 3,20 ή στη χειρότερη τα 3,00 ευρώ.

"Πρωθυπουργός εν κενώ" σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας και με το ΧΑ να πρέπει να αποτιμήσει άμεσα το "πρωθυπουργικού είπα το μεσημέρι, το βραδυνό ξείπα και την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό".

Με τον Γενικό Δείκτης στις 1.243 (και ενδοσυνεδριακά χαμηλό στις 1.212,95 μονάδες) τον FTSE 20 στις 553,4 (536,6 μονάδες) τις τράπεζες σε ρόλο σηματωρού και την Εθνική στα 4,57 (4,41 ευρώ), την Alpha Bank στα 3,26 (3,00 ευρώ) τη δε Eurobank στα 3,00 (2,86 ευρώ) με τις αγορές να εμπλέκονται στις μπλόφες απελπισίας στην "καμπούρα" της Ελλάδας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Νίκος Γ. Δρόσος.

Ούτως ή άλλως στο ΧΑ αυτές τις ημέρες, ειδικά αυτές, παίζεται ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο μα συνάμα ενδιαφέρον παιχνίδι με πολλούς επενδυτές να ποντάρουν σε "ελληνικό ατύχημα" -σχετικό θέμα των Finanacial Times- και τους ξένους δείκτες σε τροχιά βραχυδιόρθωσης.

Στις 11.897 (-1,48%) ο DJIA, στις 7.115 (-1,25%) ο DAX με το ευρώ υπό πίεση και τον ιό των ελληνικών spreads CDS να "μολύνει" τις αγορές της ευρωπαικής περιφέρειας.

Σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση λοιπόν και η Wall με αφορμή το "ελληνικό πρόβλημα" τη στιγμή που μερίδα αναλυτών εκτιμά, πως προσώρας δεν απειλείται το μεσοχρόνιο ανοδικό σενάριο.

Εάν υποθέσουμε, πως όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες με γεννήτρια- καταλύτη το "ελληνικό πρόβλημα" μπορεί να αποτελεί μία πρώτης τάξης αφορμή για τη γενικευμένη βραχυπρόθεσμη διόρθωση πριν τον επόμενο κύκλο των αγορών οι συνεδριάσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση.

Ενδέχεται, από αυτή την άποψη, αυτές τις ημέρες να σημειώνονται οι ελαχιστότατες τιμές για βασικούς δείκτες και μετοχές στο ταμπλώ, κυρίως του FTSE 20. Θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, που ακολουθούν μέχρι και την Δευτέρα 20/6 εάν όντως τα χαμηλά των ημερών μπορεί να αποτελέσουν τα πολυετή ελάχιστα, που ψάχνουμε ή εάν μένει η τελευταία διορθωτική κίνηση (ενδεικτικό το χθεσινό διάγραμμα του 20άρη, που ανεβάσαμε στον Εκηβόλο).

Ο FTSE 20 υποχώρησε εχθές έως τις 536 μονάδες, η Εθνική έως τα 4,41 ευρώ η δε Alpha Bank παρουσίασε την πιο αξιοσημείωτη διακύμανση.

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κάποιος να κάνει λόγο για διαμορφούμενους σχηματισμούς "διπλού πυθέμνα" τόσο για τον 20άρη όσο και για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Όμως η χθεσινή ενδοσυνεδριακή αντίδραση στηρίχθηκε στην προεξόφληση μίας πιθανής πολιτικής λύσης ή τουλάχιστον σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να πόνταραν όσοι "γύρισαν" λ.χ. τη μετοχή της Alpha Bank.

Γιατί την Alpha Bank θα πείτε, κατά την εκτίμηση μας την απάντηση δίνει η ομάδα ανάλυσης της eZMarket (*) καθώς τα 3,20 ευρώ θεωρούνται καθοριστικότατη τιμή- ζώνη στήριξης για τον τραπεζικό τίτλο.

Η μετοχή της υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως τα 3 ευρώ για να αντιδράσει σε τρία κύματα λίγο μετά τις 16.10 και στη συνέχεια στις 16.40 και τελικά λίγο μετά τις 16.50 όταν στο παιχνίδι μπήκαν πραγματικά "πολύ ισχυρά χέρια".

Κατά την εκτίμηση μας πάντα η βραχυπρόθεσμη τάση (στο χρονικό όριο του Τ + 3) αποτυπώνεται πρωτίστως στη μετοχή της Alpha Bank, που αναδεικνύεται σε σηματωρό της βραχυπρόθεσμης πορείας του κλάδου. Εάν η μετοχή υποχωρήσει σε κλείσιμο χαμηλότερα των 3,20 ευρώ τότε η φάση της διόρθωσης για την Alpha Bank, τις τράπεζες και τον 20άρη τότε πάμε για νέα ελάχιστα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v