ΧΑ: Επιλεκτικά "πονταρίσματα" χαμηλού κόστους

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους γύρισαν το δείκτη από τα χαμηλά ημέρας και έδωσαν το θετικό πρόσημο με τζίρο που παραπέμπει σε στάση αναμονής. Υπεραπόδοση για Coca Cola, ETE, MIG.

Συνεδρίαση χαμηλών απαιτήσεων, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον τζίρο απελπισίας και την ακόμα χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών, που διεξήχθη στην “σκιά” της νέας υποβάθμισης της χώρας από την S&P, τις άτυπες συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin που καλούνται για πολλοστή φορά (ανέτοιμοι όντες) να αποφασίσουν για το υπερχρεωμένο “πειραματόζωο” που λέγεται Ελλάδα και βέβαια στο “βάθος” της εβδομάδας δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το επερχόμενο triple witching Ιουνίου.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και πέρα από την νέα υποβάθμιση από την S&P (σε "CCC" από "Β") που έστειλε την Ελλάδα στην χαμηλότερη αξιολόγηση παγκοσμίως (το Υπουργείο Οικονομίας για πολλοστή φορά δήλωσε έκπληκτο, πιθανότατα γιατί έχουν την ίδια ανακοίνωση και απλά αλλάζουν τις ημερομηνίες), τόσο η S&P όσο και η Moody's επικαλούνται τις αυξημένες πιθανότητες αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, με τρόπο μάλιστα που συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Αμφότερες, δε, προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε υποψία καταναγκασμού συμμετοχής των ιδιωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα σηματοδοτήσει νέο μπαράζ υποβαθμίσεων.

Ειδικότερα, η S&P προαναγγέλλει ότι θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα σε "SD" (selective default) αν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, ακόμη και σε επιμήκυνση, που θα συνιστά πιστωτικό γεγονός, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν αυξημένα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος που σχεδιάζουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Στις ειδήσεις της ημέρας και το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,96%, από 4,88% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Είδηση με … προεκτάσεις και αυτή της MIG, σύμφωνα με την οποία το Δ.Σ. σε σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την ανάκληση της προγενέστερης απόφασής του περί αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.

 Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανάκληση της απόφασης για την ΑΜΚ αποφασίστηκε λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που λειτουργεί αποτρεπτικά και για την άντληση νέων κεφαλαίων αλλά και για την διενέργεια νέων επενδύσεων. Το θέμα θα επανεξεταστεί από το Σεπτέμβριο αφού συνεκτιμηθούν οι μέχρι τότε εξελίξεις που θα καθορίσουν και την περαιτέρω στρατηγική της Εταιρείας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α, και σύμφωνα με όλα τα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αυτή διεξήχθη υπό την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών, οι οποίοι μετά τα πρώτα λεπτά δεν επέδειξαν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις.

Έτσι οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε Δεικτοβαρείς τίτλους και μάλιστα με τοποθετήσεις μάλλον χαμηλού κόστους, γύρισαν τον Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας και κατόρθωσαν να τον κλείσουν με θετικό πρόσημο, σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας και υψηλότερα από την τεχνική και ψυχολογική ζώνη στήριξης των 1250 – 1240 μονάδων.

Αυτά βεβαίως αφορούν καθαρά και μόνο τους τίτλους του 20αρη, καθώς από εκεί και χαμηλότερα η εικόνα συναλλακτικής και όχι μόνο εγκατάλειψης παίρνει ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις και σημαντικός αριθμός μετοχών επί καθημερινής βάσεως οδηγείται σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τους τίτλους που απαρτίζουν τον FTSE τις πλέον αλγεινότερες εντυπώσεις αποκόμισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα, ο οποίος παρουσιάζοντας διαμετρικά αντίθετη εικόνα από αυτή της προηγούμενης Παρασκευής, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (πιθανόν οι πρόσφατοι αγοραστές να περίμεναν κάποια είδηση που δεν ήλθε και επέλεξαν να μην περιμένουν και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις) έκλεισε με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες απώλειες (και στο χαμηλό ημέρας) και επιδείνωσε έτι περαιτέρω την τεχνική του εικόνα.

Μάλιστα το γεγονός ότι για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση παραμένει (σε κλείσιμο) χαμηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 2,36 ευρώ, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον τίτλο προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 2,00 ευρώ.

Σημαντική κινητικότητα στην Αγορά ομολόγων όπου spreads και CDS κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα. Έτσι το spread του Ελληνικού 10ετούς βρέθηκε υψηλότερα των 1445 μονάδων βάσης, του 2ετούς υψηλότερα των 2470 και τα CDS 5ετίας σε νέα ιστορικά υψηλά (όπως και αυτά των Ιρλανδίας και Πορτογαλίας) και υψηλότερα των 1615 μ.β.

Απογοητευμένοι από τους ημερήσιους τζίρους και εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου που δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων θα φέρει νέες εκροές από τις Τράπεζες, νέα ασφυξία ρευστότητας στην Αγορά και βέβαια θα μικρύνει ακόμα περισσότερο την προς διανομή “πίττα” του τζίρου στο Χ.Α. φέρνοντας σε έως και απελπιστική θέση αρκετές ΑΧΕ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των παραγόντων της Αγοράς, το Χ.Α. θα συνεχίσει να τιμολογεί την αυξημένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα και θα συνεχίσει να υφίσταται την παντελή απουσία “σοβαρών” χαρτοφυλακίων, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, εγχώριων και ξένων.

Από την άλλη η εικόνα που βγάζει προς τα έξω η Κυβέρνηση που δείχνει περισσότερο ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μεταφέρει τα βάρη στα γνωστά φορολογικά υποζύγια, παρά να έλθει σε ευθεία σύγκρουση με συμφέροντα και συντεχνίες, δεν δημιουργεί και το πλέον ευνοϊκό κλίμα για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, που θα συνεχίσει να κινείται από κακής “ποιότητας” βραχυπρόθεσμους traders.

Εννοείται ότι με αυτά τα δεδομένα, οι αρνητικές εκτιμήσεις και δημοσιεύματα, βρήκαν “πεδίον δόξης λαμπρόν” για να δώσουν εκ νέου το παρών.

Η επιφυλακτική προσέγγιση της κρίσης στην Ευρωζώνη απέτυχε να επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματα της απόκλισης των οικονομιών και της ανταγωνιστικότητας εντός του ενιαίου νομίσματος. Αν συνεχιστεί αυτό, το ευρώ θα κινηθεί προς άτακτες εξελίξεις και εν τέλει θα δούμε τη διάλυση της ίδιας της νομισματικής ενοποίησης, καθώς ορισμένα από τα ασθενέστερα Μέλη θα καταρρεύσουν, εκτιμά μεταξύ άλλων ο Nouriel Roubini.

"Η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας είναι το Τραπεζικό της σύστημα", υποστηρίζει με άρθρο της η "Wall Street Journal", αναφέροντας πως ο χρηματοοικονομικός κλάδος της Χώρας έχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την όποια προσπάθεια ανάκαμψης.

Η "WSJ" επικαλείται εκτιμήσεις της UBS, βάσει των οποίων στην περίπτωση όπου τα Κρατικά ομόλογα υποστούν "κούρεμα" 40% το 2013, οι Ελληνικές Τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά 8,4 δισ. ευρώ για να φτάσουν σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8%, όπως ορίζει η Βασιλεία III. Εκτός αυτού, όμως, η εφημερίδα επισημαίνει πως ο Ελληνικός Τραπεζικός κλάδος έχει λόγο δανείων προς καταθέσεις της τάξεως του 120%, "πολύ χαμηλότερο από ό,τι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 44 δισ. ευρώ και οι Τράπεζες έχουν αποκλειστεί από την Αγορά repo".

"Το κενό χρηματοδότησης (για τον Τραπεζικό κλάδο) ανέρχεται πλέον στα 135 δισ. ευρώ", αναφέρει η "WSJ", επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το κενό χρηματοδοτείται, προς το παρόν, από την ΕΚΤ. Οι Ελληνικές Τράπεζες, όμως, υπό το καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων, έχουν μειώσει τον δανεισμό τους φέτος κατά 11 δισ. ευρώ, στα 87 δισ. ευρώ.

Αλλά και τα εγχώρια μακροοικονομικά στοιχεία δεν φαίνεται να διασκεδάζουν τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας.

Έτσι, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο του Α΄ τριμήνου 2011, σε σύγκριση με το Α΄ τρίμηνου του 2010, παρουσίασε μείωση κατά 11,4%, έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο του Α΄ τριμήνου 2011, σε σύγκριση με το Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2010, παρουσίασε μείωση κατά 11,8%, έναντι μείωσης 8,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010.

Κατά το μήνα Φεβρουάριο 2011 το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής – Δημόσιας) παρουσίασε μείωση κατά 37,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 38,9% στην επιφάνεια και κατά 38,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Επιπλέον, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μειώθηκε κατά 17,4 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,4% στην επιφάνεια και κατά 30,8% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Μαρτίου 2009 - Φεβρουαρίου 2010.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και ανεξάρτητα από το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη που για αρκετούς αποτέλεσε έκπληξη, η απαισιόδοξη σχολή σκέψης περιορίζεται στο να επισημάνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων που “μπήκαν στον κόπο” να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, αρνήθηκαν πεισματικά να ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση και υποστηρίζει ότι όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1340 - 1350 μονάδων και ο FTSE υψηλότερα των 610 – 615 μονάδων, οι 1100 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη θα δείχνουν σαν εξαιρετικά πιθανό σενάριο (!)

Από εκεί και πέρα και για όσους ενδιαφέρονται, κατά την σημερινή συνεδρίαση, το δικαίωμα της Αγροτικής έκλεισε στα 0,17 ευρώ (-22,73%) διακινώντας 3134494 τεμάχια.

Συνεδρίαση σημαντικού συγκεντρωτισμού η σημερινή, αφού οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ Jumbo και Εθνική “απασχόλησαν” το 41,5% του συνολικού τζίρου.

Μόλις τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-1,04%), Ελλάκτωρ (-6,44%), Μυτιληναίος (-1,03%) και Κύπρου (-0,49%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Τιτάν και MPB.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Βιοχάλκο, Αγροτική και Coca-Cola και του 3% για την MIG.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Motor Oil, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με σχετική πίεση υποχωρώντας μέχρι τις 1238,19 μονάδες (10.41), όμως μετά τις 11.48 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1275,74 (16.40) και έκλεισε τελικά στις 1266,93 μονάδες με κέρδη 1,16%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 79 εκατ. από τα οποία τα 17,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 16,67%.


Τι βλέπουν για τη συνέχεια οι αναλυτές

Η έντονη αδυναμία διακράτησης της ζώνης στήριξης των 1350 με 1300 μονάδων για το Γενικό Δείκτη έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί μια επικίνδυνη ροπή καθοδικής διαφυγής προς τις 1200 μονάδες καταστρατηγώντας έτσι το μέχρι πρότινος καλλιεργηθέν σχετικά θετικό κλίμα, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η περίεργη “ενορχηστρωμένη” πίεση, που ασκείται τελευταίως στους τρεις θεωρητικά ισχυρούς τίτλους: ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, καθώς έχει την ικανότητα να σύρει το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 20 πολύ πιο χαμηλότερα της στήριξης των 550 μονάδων ανοίγοντας έτσι έναν νέο φαύλο κύκλο πτώσης.

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των βραχυχρόνιων πλαγιοκαθοδικών “σούρτα φέρτα” στις τιμές των μετοχών υπάρχουν και εταιρείες, που θα έπρεπε να έχουν ήδη διαγράψει μια άλλη πορεία, όπως για παράδειγμα του Μυτιληναίου, αλλά το Ελληνικό Χρηματιστήριο δυστυχώς δε μπορεί να ξεφύγει ακόμα από τα γρανάζια της γνωστής θυμοσοφίας όπου “μαζί με τα ξερά
καίγονται και τα χλωρά” (!)

Η βραχυπρόθεσμη εικόνα της Αγοράς έχει γυρίσει σε αρνητική και η σημερινή αντίδραση της Αγοράς θύμισε περισσότερο προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, τονίζει με έμφαση ο Στρατής Πολυχρονέας.

Αν και η είδηση της εβδομάδας ήταν η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής στη Βουλή, ο χρόνος ψήφισής του και ο χρόνος καταβολής της 5η δόσης (μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20/06 και της Συνόδου Κορυφής 23-24 Ιουνίου) συντήρησαν τις πιέσεις στις Αγορές μετοχών και ομολόγων, σε συνδυασμό βέβαια με τη συνεχόμενη διχογνωμία στους κόλπους της ΕΕ για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Για μια ακόμα φορά οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησαν ή απειλούν με νέες σημαντικές υποβαθμίσεις ακόμα και στην περίπτωση εκείνη εθελουσίας αντικατάστασης παλαιών ομολόγων με νέα από τους κατόχους τους επιχειρηματολογώντας υπέρ του εξαναγκασμού αυτών και όχι της ελεύθερης επιλογής τους να το πράξουν αυτό.

Μάλιστα τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την παρελθούσα εβδομάδα, πιστοποίησαν τις ανησυχίες των ξένων οίκων, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά -5,5%το α΄3μηνο του 2011 (-7,4% το δ΄3μηνο του 2010), η ανεργία αναρριχήθηκε στο 16,2% το Μάρτιο από 15,9% τον Φεβρουάριο, με μόνο τον πληθωρισμό να παρουσιάζει κάποιες τάσεις αποκλιμάκωσης (στο 3,1% το Μάιο από 3,7% τον Απρίλιο). Επίσης θα πρέπει να αναφερθούν και οι πιέσεις της Τρόικας για την κεφαλαιακή ενίσχυση του Τραπεζικού κλάδου και τη μείωση της εξάρτησής του από την ΕΚΤ.

Η επικείμενη απορρόφηση της Τ- Bank από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η αύξηση μ/κ της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, αλλά και οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των Alpha Bank και Eurobank όπως δρομολογούνται μέσω των ΤΓΣ των μετόχων μπορεί να συνάδουν με τις επιταγές της Τρόικας, αλλά φαίνεται να υπολείπονται ακόμα της ανάγκης ύπαρξης λιγότερων και μεγαλύτερων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.

Με τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της Αγοράς να έχει γυρίσει σε αρνητική, οι επόμενες στηρίξεις για τον FTSE/ASE-20 εντοπίζονται στις 550, 535 και 490 μονάδες. Οι αντίστοιχες του ΓΔ εντοπίζονται στις 1236, στις 1200 και στις 1160-1135 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. αν συνεχιστεί η πολυγλωσσία μέσα στην Ευρωζώνη και συνδυαστεί με την αυξημένη “δραστηριότητα” των οίκων αξιολόγησης, δεν αποκλείεται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να “δει” και ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Μετά και την χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P στην κλίμακα “CCC”, το μόνο που απομένει για να φοβίζει τις Αγορές είναι η πραγματική πτώχευση, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, που δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι οι υποβαθμίσεις έχουν χάσει πλέον την δυναμική τους (!)

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η σημερινή κίνηση της Αγοράς, τεχνικά, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εμπεριείχε αρκετά θετικά στοιχεία, καθώς ξεκίνησε από τα χαμηλά ημέρας και τελικά έκλεισε σχετικά κοντά στην υψηλότερη ενδοσυνεδριακή κορυφή.

Έτσι η Αγορά ίσως παρακολουθήσει θετικότερα τις εξελίξεις στις άτυπες συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin ενσωματώνοντας την υποβάθμιση στις Τραπεζικές αποτιμήσεις με μικρή έως μηδενική αρνητική επίδραση.

“Από αυτό το ζεύγος γεγονότων θα κρατούσαμε ωστόσο την προσπάθεια των Ευρωπαίων ηγετών και της ΕΚΤ για να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός» και λιγότερο την υποβάθμιση της S&P η οποία ούτως ή άλλως ήταν εντός προγράμματος”, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης



Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v