Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασύρθηκε από τα... βαθιά η Σοφοκλέους

Το ΧΑ φλέρταρε με χαμηλά 14ετίας αλλά οι φήμες για Κυβέρνηση κοινής αποδοχής (που δεν ευοδώθηκαν) ανέσυραν τον “Τιτανικό” από τα χαμηλά ημέρας. Πτώση για Εθνική (5,97%), Ελλακτωρ (5,96%). Κέρδη για 3Ε, Jumbo.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο φλέρταρε με νέα χαμηλά 14ετίας και πλέον και οι φήμες για πιθανό σχηματισμό Κυβέρνησης κοινής αποδοχής (που πάει πίσω αλλά δεν αναιρεί εξ΄ ολοκλήρου τα εκλογικά σενάρια) ανέσυραν τον “Τιτανικό” από τα χαμηλά ημέρας.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σημαντικά ψηλότερα από το χαμηλό ημέρας των 1212,95 μονάδων (-4,26%), ο Τραπεζικός δείκτης από το χαμηλό των 883,73 μονάδων (-6,83%) ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας από το χαμηλό των 4,41 ευρώ (-9,26%) και της Alpha Bank (που γύρισε και σε θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας) από το χαμηλό των 3,00 ευρώ (-5,66%).

Εντυπωσιακή η επιβάρυνση και της τεχνικής εικόνας, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται για τον Τραπεζικό δείκτη στις 850, 801 και 745 μονάδες, για τον FTSE στις 550 και 510 μονάδες και για τον Γενικό Δείκτη στις 1200 και 1170 μονάδες, χωρίς να λείπουν και τα πιο “ακραία” σενάρια που αναφέρουν ότι ισχυρά καθοδική είναι η κύρια τάση της Αγοράς, ενώ το μακροπρόθεσμο πιθανό σενάριο είναι η συνέχιση της πτώσης μέχρι την επόμενη στήριξη στις 1100 μονάδες.

Όλα ξεκίνησαν χθες το βράδυ από το τέλος της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup, όπου δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά βάσει των δηλώσεων που έκαναν οι Υπουργοί στο περιθώριο φαίνεται πως ακόμα είναι ομιχλώδες το τοπίο γύρω από την συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης.

Υπάρχει ωστόσο ξεκάθαρη θέση ότι το νέο δάνειο πρέπει να δοθεί ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα στάσης πληρωμών. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Γερμανία κατάφερε να πείσει και τις υπόλοιπες Κυβερνήσεις ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης είναι προϋπόθεση.

Δεν βρέθηκε όμως η φόρμουλα που να ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και που θα διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί ένα πιστωτικό επεισόδιο μέχρι την λήξη του προγράμματος.

"Η ΕΚΤ κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Άσκησε βέτο στην αναδιάρθρωση χρέους, στην αναδιάταξη (reprofiling) και τώρα, ακόμη και στην "εθελοντική επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων", σχολίασε ο κ. Roubini.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, σε υποβάθμιση της αξιολόγησης τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) σε “CCC” από “B” προχώρησε ο οίκος S&P, διατηρώντας το αρνητικό "outlook".

Επίσης, μία πρωτοβουλία "τύπου Βιέννης" θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε “C”, τονίζει ο οίκος Fitch σε σημερινή του ανακοίνωση.
Δεν χρειάζεται κανείς κρυστάλλινη σφαίρα για να δει ποιο θα είναι το μεγαλύτερο “event” των επόμενων 12 μηνών στις Αγορές παγκοσμίως: η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Και μιας και είναι τόσο σίγουρο, όσο και το να πάει στον τελικό του Wimbledon ο Rafael Nadal φέτος, καλό είναι να δούμε και πως μπορεί να βγει κέρδος από την επικείμενη χρεοκοπία. Τα παραπάνω είναι γραφόμενα του Matthew Lynn, στο marketwatch.com. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, ένα μόλις χρόνο από την “διάσωση” της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Ελλάδα πέφτει σε ύφεση ανάλογη με αυτή της δεκαετίας του ’30. “Μια Χώρα που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, δεν αποπληρώνει το χρέος της. Ούτε φέρνει υπό έλεγχο το έλλειμμά της.

Πλέον δεν αποτελεί ερώτημα το εάν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, όλοι το αποδέχονται. Είναι απλώς ζήτημα χρόνου, ποσοστού και όρων. Και το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό”, αναφέρει ο Lynn.

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε η Moody’s τις αξιολογήσεις των Γαλλικών Τραπεζικών ομίλων Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, στο επίκεντρο και των τριών αναθεωρήσεων βρίσκεται η πιστωτική έκθεσή τους στο Ελληνικό Κρατικό και Ιδιωτικό χρέος καθώς και η πιθανότητα ασυνέπειας μεταξύ των επιπτώσεων μιας πιθανής χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους και των υφιστάμενων επιπέδων αξιολόγησης.

Πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 20 δισ. ευρώ θα πρέπει να δώσουν οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις στις Τράπεζές τους, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοοικονομικού κλάδου κατά την ανταλλαγή των Ελληνικών ομολόγων με στόχο την επιμήκυνση της ωρίμανσής τους.

Μελέτη της Κομισιόν που κυκλοφόρησε μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η οποία διέρρευσε στους Financial Times αναφέρει ότι εκτός των 20 δισ. ευρώ, θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια για τη στήριξη των Ελληνικών Τραπεζών, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να μην δέχεται πλέον τα Ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.

Οι Υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν ότι το σύνολο των Ελληνικών εγγυήσεων, που ανέρχονται περίπου στα 70 δισ. ευρώ, ενδέχεται να χρειαστεί να αντικατασταθεί.

Οι εξελίξεις στο άτυπο συνέδριο του Eurogroup σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια, έφεραν σημαντική κινητικότητα στην Αγορά ομολόγων.

Το spread στο Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1490 μονάδες βάσης, στο 2ετές τις 2655 μονάδες βάσης και τα CDS 5ετίας τις 1690 μ.β.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και στα φαινόμενα διάλυσης που παρατηρήθηκαν κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η “αναρχοαυτόνομη” κίνηση που πραγματοποίησε ο τίτλος της Ιντρακόμ, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο και κλείνοντας πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και με διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη (+11,9%), εν μέσω φημών για “Κινέζικο δάκτυλο” (!)

Από εκεί και πέρα το σημερινό “sell off” θα πρέπει να αποδυνάμωσε εν μέρει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, ενώ λόγω επερχόμενου triple witching δεν θα πρέπει να αποκλείεται να δοθεί μία “ευκαιρία” και στους “long” να κλείσουν θέσεις.

Απόλυτα προβληματισμένο το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς περιορίζεται στο να επισημάνει την παρατεταμένη απαξίωση που συνδέεται άμεσα με τις κυοφορούμενες πολιτικές εξελίξεις, την ατολμία των Ευρωπαίων αξιωματούχων να βρουν αξιόπιστη λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και την αβεβαιότητα της Αγοράς για τις επερχόμενες εξελίξεις, ενώ η όλη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας δείχνει “πλοίο που βουλιάζει σε αχαρτογράφητες περιοχές”, κάνοντας κάθε πρόβλεψη για το επόμενο “μετέωρο” βήμα του Χ.Α. να δείχνει εξαιρετικά επισφαλής.

Η ατέρμονη οικονομική κρίση της Ελλάδας έχει εισέλθει σε μία νέα και πιο επικίνδυνη φάση, την ίδια ώρα που οι νέοι συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Αθήνα εν τω μέσω αύξησης της δυσαρέσκειας για τα νέα μέτρα λιτότητας και η Χώρα αναπόφευκτα ωθείται όπως φαίνεται σε πρόωρες εκλογές, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Μία νέα πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα είναι σκέτη καταστροφή, τονίζει η WSJ, οδηγώντας τα spreads σε νέα ιστορικά υψηλά και την εμπιστοσύνη σε νέα χαμηλά. Όλα αυτά, συνεχίζει η εφημερίδα, την ώρα που τα λεφτά… τελειώνουν στις αρχές Ιουλίου και η χώρα ίσως βρίσκεται στο δρόμο προς την χρεοκοπία.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, πιέσεις στο ευρώ που το φέρνουν χαμηλότερα του 1,43 στην ισοτιμία του με το δολάριο, ενώ με αρνητικό πρόσημο και τον Dow Jones να υποχωρεί εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 12000 μονάδων ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street εν μέσω αρνητικών μακροοικονομικών νέων.

Εάν το όριο του χρέους δεν ανέβει πάνω από τα 14,3 τρισ. δολάρια, η πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ μπορεί να δεχθεί καταστροφικό πλήγμα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Ο κ. Μπερνάνκε υποστήριξε ότι εάν δεν επιλυθεί γρήγορα η διαμάχη για το όριο του χρέους, η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κάτω από το “ΑΑΑ”, ενώ θα πληγεί η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο πληθωρισμός το Μάιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας της Χώρας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά τον οποίο είχε αυξηθεί 0,4%. Ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,3%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2008.

Τον Απρίλιο ο δομικός πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 0,2%. Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση του πληθωρισμού στο 0,1% και διατήρηση του δομικού στο 0,2%.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,6% ενώ ο δομικός στο 1,5% παραμένοντας εντός του στόχου της Federal Reserve.

Επίσης, επιδείνωση εμφάνισαν οι συνθήκες στον μεταποιητικό κλάδο της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Empire State Manufacturing Survey της Federal Reserve Bank of New York. Ο δείκτης υποχώρησε για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2010 κάτω του μηδέν, στις -7,79 μονάδες σε σχέση με το Μάιο, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους που έκαναν λόγο για 12 μονάδες.

Παράλληλα, οι δείκτες των νέων παραγγελιών και των αποστολών παρουσίασαν ισχυρή πτώση στις -3,61 και -8,02 μονάδες αντίστοιχα. Επιπλέον, ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε κατά 15 μονάδες στις 10,2.

Στο ταμπλό του 20αρη που όλοι οι τίτλοι ανέκαμψαν σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας (πλέον ενδεικτική περίπτωση του Ελλάκτωρα που αναδύθηκε από τα 1,86 ευρώ η από απώλειες 14,68%), μόλις τρεις τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,44%), Alpha Bank (+2,52%), Jumbo (+1,96%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1212,95 μονάδες (12.01) και έκλεισε τελικά στις 1243,05 με απώλειες 1,88%, ενώ ο τζίρος σημαντικά ενισχυμένος (ο υψηλότερος των τελευταίων 9 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 121 εκατ. από τα οποία τα 2,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνας με 23 ανοδικές μετοχές έναντι 113 πτωτικών και 21 τίτλοι με απώλειες από 6 έως 17,39%.

Το δικαίωμα της Αγροτικής στα 0,10 ευρώ (-41,18%) με όγκο 3692790 τεμ., ενώ ντεμπουτάρησε το ΔΕΕ12 (Δικ. Εκπ. Αερίων) που έκλεισε στα 16,11 ευρώ με απώλειες 23,83% και όγκο 6000 τεμ.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Σαφώς επιβαρυνόμενη εικόνα για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη εντοπίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και επισημαίνει: Οι σημερινές πολιτικοοικονομικές συνθήκες, όπως η αναβλητικότητα, η υποχωρητικότητα και η αναλγησία για το επονομαζόμενο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που θα έπρεπε ήδη να είχε ψηφιστεί από το περασμένο Πάσχα, έχει επιφέρει εκ νέου επενδυτική ανασφάλεια επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη για ακόμα μια φορά κάτω από τη ζώνη των 1350 με 1300 μονάδων.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικό είναι και το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση ο Δείκτης έχει χάσει και την άμυνα, που παρείχαν μέχρι πρότινος οι τρεις “πύργοι” (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ) της Ελληνικής Αγοράς, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκπέσει και οι τρεις μαζί στην απίστευτη κεφαλαιοποίηση των 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης μετά τις 1300 μονάδες έχει σαν ισχνή στήριξη την περιοχή των 1240 μονάδων και σαν ισχυρή το επίπεδο κορύφωσης του Ιανουαρίου του 1994, στις 1205 και 1170 μονάδες.

Στη περίπτωση τώρα, που ο Δείκτης “δηλώσει ευλαβικά” ότι κατέχει τη στήριξη των 1240 μονάδων τότε για να μπορέσουμε να αναμένουμε ανάταση στην Αγορά θα πρέπει να διασπάσει με επιτυχία το σημείο των 1350 μονάδων.

Παροδική αποδείχθηκε τελικά η ανοδική διάσπαση του Fibo απλού κινητού μέσου των 34 ημερών (ΚΜΟ 34: 991 μον) στον Τραπεζικό δείκτη, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα γύρισε κάτω από αυτόν. Ο εν λόγω κινητός μέσος έχει αποδειχθεί στο παρελθόν αρκετά σημαντικός δίνοντας, εάν επιβεβαιωθεί η φορά της τμήσης, σημαντικά περιθώρια κέρδους και στους “long” και στους “short”.

Έτσι η πιθανή ανοδική διάσπασή του θα ωθούσε το χιλιοταλαιπωρημένο δείκτη προς την περιοχή αντίστασης των 1118 μονάδων αναπτερώνοντας τις ελπίδες για την επαναφορά του προς το επίπεδο των 1167 με 1200 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση, που ο δείκτης απομακρυνθεί καθοδικά από τότε θα πρέπει να αναμένουμε τη καταγραφή νέων χαμηλών διαφεύγοντας από το σημείο των 881,, προς τις 800 μονάδες.

Επίσης επειδή η Εθνική Τράπεζα παραμένει η “ατμομηχανή” του δείκτη ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε και στα διαγραμματικά σημεία αντίστασης 5,20 - 5,30 ευρώ και στήριξης 4,50 με 4,40. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στην ζώνη 4,00-3,80 ευρώ.

Οι εξελίξεις, καθώς και όλη η κινητικότητα που αναμένεται σε πολιτικό επίπεδο θα αυξήσουν το βαθμό εγρήγορσης των εμπλεκομένων στην Αγορά, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

“Σε αυτή την λογική της στάσης αναμονής θα αποφεύγαμε σήμερα να κινηθούμε επιθετικά στην αγορά”, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Επίσης σύμφωνα με την άποψη του κ. Χατζηδάκη, η Αγορά δεν προσφέρεται για αισιόδοξα συμπεράσματα, καθώς ο προβληματισμός και η μεταβλητότητα θα συνεχιστούν, ενώ το σημερινό επιθετικό κύμα πωλήσεων πιθανότατα θα οδήγησε εκτός Αγοράς πολλούς “αδύναμους κρίκους” της (!)

Δανεισμός τίτλων - ανοιχτές πωλήσεις

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (16600 ΟΠΑΠ, 42800 Κύπρου, 30500 MIG, 6000 MPB, 16200 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (27485), Alpha Bank (7386), Πειραιώς (9344), Eurobank (3903), ΟΤΕ (9487), ΔΕΗ (1387), MIG (4295), MPB (3619), Κύπρου (2137), Μυτιληναίο (3023), Αγροτική (1232), ΓΕΚ (7295), Ελλάκτωρα (992), Motor Oil (336), ΟΠΑΠ (1060), Ελ. Πετρέλαια (238), ΕΧΑΕ (594), Βιοχάλκο (109), Σιδενόρ (150), Intralot (290), Τιτάν (269).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (610922 τεμ.), Eurobank (21596 τεμ.), Πειραιώς (81349 τεμ.), Alpha Bank (26073 τεμ.).

Αντίθετα σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (25000 τεμ.), Alpha Bank (183357 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10803280 τεμ.), Eurobank (18611042 τεμ.), Εθνική (9839463 τεμ.), Πειραιώς (10996632 τεμ.), ΟΤΕ (5987047 τεμ.), MIG (5017354 τεμ.), MPB (5689742 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 15320 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v