Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη δια χειρός Σαρκοζί-Μέρκελ

Ισχυρά κέρδη και "άλμα" τζίρου στην αγορά, αποτυπώνοντας την γαλλογερμανική συμφωνία για Ελλάδα, την πτώση σε spreads-CDS και τη διαφαινόμενη πολιτική εκτόνωση. Κέρδη 15% για MIG, άλμα 8,5% για ΕΤΕ, 9,3% για Eurobank.

Θετικής υποδοχής φάνηκε να τυχαίνει το τρίτο Κυβερνητικό σχήμα υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, με την επανεμφάνιση των γνωστών traders στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ πιο συντηρητική εικόνα έβγαλαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη και βέβαια μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι “αφυπνίστηκαν” μετά το μέσον της συνεδρίασης και πολύ περισσότερο μετά τις 14.00, όταν και είχε ολοκληρωθεί το triple witching Ιουνίου και έγινε ευρύτερα αντιληπτό ότι η ανοδική αντίδραση θα είχε συνέχεια, τουλάχιστον για την σημερινή συνεδρίαση.

Ασφαλώς, θετικά στην ψυχολογία των σημερινών αγοραστών έπαιξε και η είδηση σύμφωνα με την οποία η Γαλλία και η Γερμανία γεφύρωσαν τις διαφορές τους ως προς την αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης, κατά τη συνάντηση της κ. Angela Merkel με τον κ. Nicolas Sarkozy στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος -στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την κ. Merkel-, οι δύο Χώρες, που διαφωνούσαν για την εμπλοκή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, συμφωνούν σε ένα πλάνο εθελοντικής συμμετοχής των κατόχων Ελληνικών ομολόγων και παράλληλα καλούν την Ελλάδα να προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων γρήγορα “γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, ενώ υποστηρικτικό ρόλο στην ψυχολογία των αγοραστών έπαιξε και η θετική εικόνα των διεθνών Αγορών.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και η πιο επιφυλακτική άποψη, που επισημαίνει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, το νέο Κυβερνητικό σχήμα δεν είναι ούτε “ελαφρύ” (από πλευράς μελών) και βέβαια δεν εμπεριέχει προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής.

Σύμφωνα με τους απαισιόδοξους, πρόκειται για ένα ακόμα “ανακάτεμα τράπουλας”, που έβγαλε λιγότερους “κηπουρούς” και έγινε προσπάθεια συνεύρεσης παλαιού και νέου ΠΑΣΟΚ, που αν μη τι άλλο δείχνει να αγοράζει κάποιο χρόνο για την νέα Κυβέρνηση, στο εσωτερικό του Κυβερνώντος κόμματος.

Ασφαλώς και το σύνολο του Ελληνικού λαού εύχεται η νέα Κυβέρνηση να πετύχει αυτά που δεν πέτυχαν οι δύο προηγούμενες, όμως είναι κοινά παραδεκτό ότι τα πολιτικά “καύσιμα” είναι λίγα, η “κλεψύδρα” της κοινωνικής ανοχής έχει μηδενίσει και βέβαια αν η Χρηματιστηριακή Αγορά δεν ξαναβρεί όραμα και προοπτική, κάθε ανοδική αντίδραση θα αντιμετωπίζεται απλά σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, καλωσορίζουν τη σημερινή ανοδική αντίδραση της Αγοράς και την σχετική αποκλιμάκωση των spreads και CDS, όμως δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η νέα Κυβέρνηση διαθέτει μηδενικό χρόνο προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα και κάθε νέα κίνηση εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά από τις Αγορές και απόλυτα αρνητικά από τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες.

Βεβαίως υπάρχει και η πιο συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης που επισημαίνει σαν εξαιρετικά κρίσιμο το τελευταίο 10ημερο του τρέχοντος μήνα και τονίζει πως αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη δεν αποκλείεται το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου να συνοδευτεί από αξιοπρόσεκτες αποδόσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν στην προσπάθεια αυτή βοηθήσει κάπως και το διεθνές κλίμα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ήταν ο ενισχυμένος τζίρος και η επιστροφή προς διαπραγμάτευση των τίτλων του Ταχ. Ταμιευτηρίου και της T Bank (μετά την απόφαση για αναβολή της συγχώνευσης) οι οποίοι κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο.

Απλά ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου, όταν η άνοδος πήρε γενικευμένο χαρακτήρα, συμπαρασύρθηκε και αυτός και έκλεισε με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας όμως τα μικρότερα κέρδη από όλους τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 23 Σεπτεμβρίου 2011.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων που ολοκληρώθηκε, πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη 0,13% και στον Τραπεζικό 2,49%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν στο -11,31% και -23,2% αντίστοιχα.

Επίσης ο σημερινός τζίρος είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 58 συνεδριάσεων (και αυτός ίσως κάτι σημαίνει για την συνέχεια), ενώ το 94,5% του τζίρου αφορά συναλλαγές τίτλων του 20αρη και το 33% της μικτής αξίας συναλλαγών συναλλαγές της Εθνικής.

Εννοείται ότι ο Κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στις αρνητικές εκθέσεις – εκτιμήσεις.

Σε "κούρεμα" των Κρατικών της ομολόγων είναι πιθανόν να προχωρήσει η Ελλάδα το 2013 - 2014, ανέφερε αξιωματούχος της Fitch σε δηλώσεις του. Κατά τις ίδιες δηλώσεις, μια τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει τις Χώρες της Ευρωζώνης. Ο αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι πιθανή επιμήκυνση των ομολόγων θα εκληφθεί ως χρεοκοπία.

Επιπλέον, όπως ειπώθηκε, οι αξιολογήσεις της Fitch θα καθοριστούν από τις αποφάσεις της τρόικας για στήριξη της Ελλάδας.

“Η πιθανότητα Ελληνικής χρεοκοπίας "είναι τόσο μεγάλη που σχεδόν πρέπει να πούμε πως δεν υπάρχει τρόπος εξόδου", σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Fed, κ. Alan Greenspan, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο κ. Charlie Rose, ο κ. Greenspan δήλωσε πως "οι πιθανότητες να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι πολύ μικρές" και συμπλήρωσε ότι "το πρόβλημα είναι πως εμφανίζεται ιδιαίτερα απίθανο το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσει μια λύση".

“Ακόμη και εάν ο κ. Παπανδρέου προχωρά σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του, θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το έθνος του”, αναφέρει σε άρθρο του στους «Financial Times» ο κ. Mohammed El Erian, διευθύνων σύμβουλος της PIMCO. Ο κ. El Erian επισημαίνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά και πως η Ευρώπη απειλείται με μία δεκαετία οικονομικής καταστροφής από την Ελληνική κρίση.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αυξάνεται, ιδιαίτερα αν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. συνεχίσουν τους δημόσιους διαξιφισμούς τους, σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, κ. O’Neil, μετέδωσε το Reuters. Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έχει από οικονομική άποψη σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι η μετάδοση της Ελληνικής κρίσης. Επίσης, εκτίμησε πως έχει μειωθεί κάπως το ρίσκο πιθανής εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη.

Μόλις δύο οι τίτλοι, από τον 20αρη, που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-0,25%) και Jumbo (-1,17% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+14,29%) και Eurobank (+9,31%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 8% για Εθνική, Κύπρου, MPB και του 6% για Αγροτική, Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1272,45 μονάδες (16.05) και έκλεισε τελικά στις 1254,02 με κέρδη 3,8%, ενώ ο σημαντικά ενισχυμένος τζίρος ξεπέρασε τα 145 εκατ. από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 123 ανοδικές μετοχές έναντι 26 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 8 έως 19,61%.

Τέλος το δικαίωμα της Αγροτικής έκλεισε στα 0,02 ευρώ (-50%) διακινώντας 4133672 τεμ.


Τι βλέπουν για τη συνέχεια οι αναλυτές

Ο πολιτικός κίνδυνος που πίεσε τις αποτιμήσεις κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει να αναστέλλεται και αυτό χαιρετίστηκε θετικά από την καταπιεσμένη εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

"Σε συνδυασμό με την καθυστερημένα ενθαρρυντική στάση της Ευρώπης, δημιούργησαν ένα μίγμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την διάρκειά της και βέβαια θα τεσταριστεί πολλαπλά κατά τις αμέσως επόμενες μέρες", τονίζει. 
 
Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται “day by day”, αναζητώντας τους θετικούς καταλύτες οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μονιμότερο περιβάλλον αισιοδοξίας.

Σαν δικαίωμα στην διόρθωση, χαρακτηρίζει την σημερινή συνεδρίαση ο Μάνος Χατζηδάκης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες απομάκρυναν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το οποίο θα δημιουργούσε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και πίεση στην Αγορά.

"Από την άλλη πλευρά", υπογραμμίζει, "εφόσον η Κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς άλλους κλυδωνισμούς και στην συνεδρίαση της Δευτέρας θα αναμέναμε θετικό πρόσημο και ανάλογη εικόνα ανοδικών τάσεων.

Ανοδική κίνηση με αυξημένο τζίρο και κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας θα αποτελέσει την ιδανική τεχνική εικόνα για την συνέχεια της αντίδρασης.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι ο χαρακτήρας αυτής της κίνησης παραμένει βραχύβιος και θα χρειαστεί να ξεπεραστούν τα επίπεδα των 1.300 μονάδων για να βελτιωθούν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έδιναν καλύτερες ενδείξεις συνέχισης της ανόδου", σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.


Ανοιχτές πωλήσεις - δανεισμός τίτλων

Συνεδρίαση τελευταίων μετακυλίσεων θέσεων και σημαντικής ανόδου.

Τα συμβόλαια του 20αρη με ελαφρώς χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά γύρισαν σε discount 0,20%, (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15705, τιμή εκκαθάρισης 566,61) κινήθηκαν μεταξύ 539 και 571 μονάδων.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 παρέμεινε στα υψηλά του 59%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα αυξημένη στα 2.928 δικαιώματα (2.187 δικαιώματα αγοράς και 741 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (50300 Κύπρου, 1050000 Alpha Bank, 2201300 Πειραιώς, 6000 Βιοχάλκο, 11000 ΔΕΗ, 65000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 16500 Motor Oil, 11500 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (32137), Alpha Bank (6130), Πειραιώς (6311), Eurobank (6170), ΟΤΕ (5937), ΔΕΗ (2704), MIG (3681), MPB (3797), Κύπρου (1961), Μυτιληναίο (3158), Αγροτική (3499), ΓΕΚ (2102), Ελλάκτωρα (994), Motor Oil (319), ΟΠΑΠ (2011), Intralot (857), Coca-Cola (496), Μέτκα (469), Σιδενόρ (159), Ελ. Πετρέλαια (574), Τιτάν (186), Βιοχάλκο (353), ΕΧΑΕ (701), Ταχ. Ταμιευτήριο (11758).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (935536 τεμ.), Πειραιώς (1541323 τεμ.), Alpha Bank (512532 τεμ.), Eurobank (135083 τεμ.), ΟΤΕ (16876 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (90000 τεμ.).
Αντίθετα σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (477544 τεμ.), Alpha Bank (34000 τεμ.), Πειραιώς (875325 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (15798 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10770680 τεμ.), Eurobank (18597042 τεμ.), Εθνική (9823763 τεμ.), Πειραιώς (11055658 τεμ.), ΟΤΕ (6785347 τεμ.), MIG (5002154 τεμ.), MPB (5699342 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v