Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής και η Σοφοκλέους

Η Σοφοκλέους αποτιμά το νέο κυβερνητικό σχήμα και αναμένεται η πρώτη αντίδραση των βραχυπρόθεσμων παικτών. Μεικτές εντολές σε Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, οριακά υψηλότερα στα 1,42 $ το ευρώ.

Σανίδα σωτηρίας στις αλλαγές του οικονομικού επιτελείου αναζητεί το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η απομάκρυνση του Γ. Παπακωνσταντίνου αναμφίβολα εκλαμβάνεται σαν κίνηση εκτόνωσης- εξευμενισμού από μέρος της αγοράς και των επιχειρηματιών ωστόσο από τις πρώτες κιόλας εντολές θα φανούν οι διαθέσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων.

Ούτως ή άλλως οι εξελίξεις ΄΄τρέχουν΄΄ διεθνώς, το ΔΝΤ αλλάζει στάση, το ΄΄ελληνικό πρόβλημα΄΄ τίθεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των Μέρκελ- Σαρκοζί (και) οι αγορές εξακολουθούν να έχουν επικεντρωμένο το βλέμμα τους στην Αθήνα.

Στο ΧΑ βασικοί δείκτες, μετοχές έχουν ΄΄επιστρέψει΄΄ σε επίπεδα 1997 και 1996 με ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο, που δέχεται τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση και την εντονότερη πίεση εδώ και μήνες.

Στα όρια των 1.208 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, που ενδοσυνεδριακά διόρθωσε εχθές έως τις 1.197 μονάδες.

Ανάλογα ο Ftse 20 κινείται πέριξ των 535 με ενδοσυνεδριακά χαμηλά στις 532 μονάδες. Κλειδί παραμένει η τάση συγκεκριμένων μετοχών- σηματωρών αυτής της φάσης της αγοράς με την Εθνική Τράπεζα στα 4,38, την Alpha Bank στα 3,12 ευρώ (με απώλειες 4,3% με 1,4 εκατομμύριο τεμάχια) την Eurobank στα 2,90 ευρώ.

Για την Εθνική, όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μένει να φανεί η ανθεκτικότητα των 4,30-4,34 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank (που θεωρούμε ισχυρό σηματωρό) έχουν δοθεί αναλυτικά τεχνικά στοιχεία και πιθανά σενάρια.

Οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών ήταν μέχρι πριν από λίγο μεικτές κάτι που αποτυπώνεται στις προσυνεδριακές κινήσεις και το βάθος ορισμένων εντολών σε δεικτοβαρείς μετοχές- κλειδιά της τάσης.

Πρακτικά στη μετοχή της ΕΤΕ το εύρος των πρώτων εντολών που έχουν δοθεί- και ενώ έχουν γίνει γνωστές (λίγο ως πολύ) οι κυβερνητικές αλλαγές δεν επιτρέπει την εξαγωγή σαφών μηνυμάτων.

Συν τω χρόνω προς τις 10.20-10.25 το κλίμα- πιθανότατα- θα έχει αποσαφηνισθεί καθώς θα περάσουν στο σύστημα συναλλαγών εντολές και για μετοχές των Alpha Bank, Eurobank ενώ με ενδιαφέρον αναμένουμε την αποτύπωση των επί μέρους.

Για παράδειγμα για το ΤΤ αναβάλλεται η διαδικασία συγχώνευσης με την T-Bank, στον ΟΤΕ υποβαθμίζεται από την Moody s η υποβάθμιση αξιολόγησης, η Fitch εκτιμά πως οι κυπριακές τράπεζες αντέχουν ένα πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

΄΄Κλειδώνει΄΄ λοιπόν το νέο κυβερνητικό σχήμα και εύλογα το ενδιαφέρον στρέφεται στην πρώτη αποτίμηση της αντίδρασης βραχυπρόθεσμων παικτών και ξένων αγορών.

Κάτι, που αποτυπώνεται και στην εικόνα που διαμορφώνονταν πριν από λίγο στην αγορά ελληνικών ομολόγων- ασφάλιστρων κινδύνου. Αλλά και στα πρώτα μηνύματα, που έρχονται από την Φραγκφούρτη (από τις 7.110 μονάδες ξεκίνησε ο DAX) τη μικρή αντίδραση του ευρώ (0,2%) προς τα 1,42 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v