Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δίνη των πολιτικών εξελίξεων το ΧΑ

Σε χαμηλά 14 ετών η αγορά, παρασύρομενη από τις καταιγιστικές εξελίξεις στη χώρα, που αυξάνουν την αβεβαιότητα. Νέα χαμηλά έτους για ΟΠΑΠ. Πτώση άνω του 4% για ΕΤΕ, Alpha, Marfin. Άνοδος για ΑΤΕ.

"Αγανακτισμένοι" βουλευτές βυθίζουν το ΧΑ!

Δεν είχε θετική κατάληξη το επιχειρούμενο deal μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης για δημιουργία Κυβέρνησης κοινής αποδοχής και μακρόπνοου σχεδιασμού και από σήμερα οι εσωτερικές εξελίξεις στο Κυβερνών κόμμα (παραιτήσεις βουλευτών, έκτακτη σύγκληση κοινοβουλευτικής ομάδας στις 16.30) δείχνουν έως και καταιγιστικές (!)

Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει υπερβολικά από την Τετάρτη και παρουσιάζει πλέον πολλές αβεβαιότητες, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσφέρει τη στήριξή του, δήλωσε στο Παρίσι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ζου Μιν.

Να μεταθέσει την προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έως το Σεπτέμβριο επιδιώκει η Γερμανία, σε μία κίνηση που μαρτυρά τα σοβαρά προβλήματα που συναντούν οι Ευρωπαίοι στην προσπάθειά τους να επιτύχουν μία συμφωνία.
Ευρωπαϊκές και Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι τόσο η Angela Merkel όσο και ο Wolfgang Schaeuble τάσσονται υπέρ της καθυστέρησης.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά παρακολουθεί την λογική εξέλιξη ενός προδιαγεγραμμένου σεναρίου, ανήμπορη να επέμβει στις εξελίξεις, προεξοφλώντας τα χειρότερα σενάρια και βυθιζόμενη σε νέα χαμηλά 14 ετών και πλέον.

Αν αναζητήσει κανείς χαμηλότερα κλεισίματα για τον Γενικό Δείκτη αυτά συναντώνται στις 3/3/1997 (1206,54), στις 7/2/1997 (1187,8) και στις 5/2/1997 (1179,84).

Για τον FTSE τα αμέσως χαμηλότερα κλεισίματα έχουν σημειωθεί στις 31/12/1996 (533,74), στις 30/12/1996 (531,3) και στις 18/12/1996 (526,67).

Το ίδιο άσχημα τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη που παραπέμπει σε κλεισίματα Δεκεμβρίου 1996, με τα αμέσως χαμηλότερα να αναγράφονται στις 18/12/1996 (879,23) και 17/12/1996 (868,95).

Εντυπωσιακή η επιβάρυνση και της τεχνικής εικόνας, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται για τον Τραπεζικό δείκτη στις 850 και 745 μονάδες, για τον FTSE στις 510 μονάδες και για τον Γενικό Δείκτη στις 1170 μονάδες, χωρίς να λείπουν και τα πιο “ακραία” σενάρια που αναφέρουν ότι ισχυρά καθοδική είναι η κύρια τάση της Αγοράς, ενώ το μακροπρόθεσμο πιθανό σενάριο είναι η συνέχιση της πτώσης μέχρι την επόμενη στήριξη στις 1100 μονάδες.

Ανήμποροι να δώσουν εξηγήσεις και πολύ περισσότερο προβλέψεις οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι το Χ.Α. βρίσκεται στην δίνη των πολιτικών εξελίξεων. Το ενισχυμένο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βάζει σε καθοδική τροχιά τις τιμές των μετοχών.

Σύμφωνα με τους πλέον συντηρητικούς, ο Γενικός Δείκτης θα οδηγηθεί πολύ σύντομα κάτω από τις 1200 μονάδες και το επόμενο ζητούμενο θα είναι οι 1.100 μονάδες. Τα τεχνικά στηρίγματα τόσο των μετοχών όσο και των βασικών δεικτών έχουν χάσει τη σημασία τους αφού η πορεία τους διαμορφώνεται κυρίως από τις κινήσεις που θα γίνουν στο πολιτικό σκηνικό.

Σημαντική νέα κινητικότητα και στην Αγορά ομολόγων, όπου το spread στο Ελληνικό 10ετές πέρασε τις 1510 μονάδες και στο 2ετές τις 2795 μονάδες, ενώ το CDS 5ετίας αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά αφήνοντας πίσω του και τις 1900 μ.β. (!)

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε μετά τις 15.20 ανέσυρε τον Γενικό Δείκτη από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1197,28 μονάδων (-3,68%) και τον Τραπεζικό δείκτη από το χαμηλό των 879,14 (-4,67%).

Καθίσταται πασιφανές πως αν συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα, η μεγάλη “μάχη” για την μετοχή της Εθνικής θα δοθεί στην θεωρούμενη ισχυρότατη στήριξη των 4,34 ευρώ (άντεξε σήμερα στην πίεση), η οποία αν διασπαστεί καθοδικά θα δημιουργήσει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση του τίτλου στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 4,00 ευρώ.

Νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και όχι μόνο για την μετοχή του ΟΠΑΠ που άφησε πίσω της και την στήριξη των 11,00 ευρώ, ενώ οι τρέχουσες τιμές παραπέμπουν σε τιμές τελευταίου 10ημέρου Ιουλίου 2010. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, επόμενη στήριξη στα 10,21 ευρώ.

Επίσης ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις έχουν δημιουργήσει οι παρατεταμένες πιέσεις για τις μετοχές των Ελλάκτωρα και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ αντίθετα για μία ακόμα συνεδρίαση με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Ιντρακόμ.

Επιδεινούμενη η εικόνα και στις διεθνείς Αγορές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις έχουν κάνει τους επενδυτές να αναρωτιούνται για το εάν τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν μια διόρθωση ή είναι η αρχή ενός νέου “bear market rally”.

Σε αυτή την περίπτωση ίσως αξίζουν δεύτερης ανάγνωσης, το επερχόμενο τέλος του Q2 και ο αντίχτυπός του.

Μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση της Αμερικάνικης οικονομίας, συνέχιση της υψηλής ανεργίας και καμία διάθεση “ανάρρωσης” της Αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ.

Οι προσπάθειες των Κινεζικών αρχών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και να τιθασεύσουν την ανάπτυξη της Κίνας είναι πιθανόν να μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση

Οι πρόσφατες εκροές από τα equity funds προς τις money markets.

Ανησυχητική και η διαγραμματική εικόνα του δείκτη βαρόμετρου S&P 500 που έχει διασπάσει καθοδικά τον απλό ΚΜΟ των 100 ημερών (1320 μονάδες) και κινείται απειλητικά προς τις επόμενες στηρίξεις των 1255 και 1220 μονάδων.

Εξαιρετικά συγκρατημένοι και οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι το “μικρόβιο” της Ελληνικής κρίσης συνεχίζει να “μολύνει”, με επιθετικό ρυθμό, τις Αγορές ομολόγων άλλων Χωρών.

Οι τιμές των ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας υποχωρούν συνεχώς. Σημαντικές πιέσεις δέχονται τα ομόλογα της Ισπανίας, ενώ στο “ραντάρ” των Αγορών έχουν -εδώ και αρκετές μέρες- εισέλθει και τα ομόλογα της Ιταλίας και του Βελγίου.

Είναι σαφές ότι η προοπτική αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, με όποια μορφή και αν αυτό πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις ανησυχίες για μία μεγάλη κατηγορία Κρατικών και Τραπεζικών χρεογράφων. Παράλληλα, αυξάνεται επικίνδυνα η αρθρογραφία για το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ και τα πιθανά αδιέξοδα που μπορεί αυτή η Χώρα να αντιμετωπίσει κατά τους επόμενους μήνες.

Μετά από μία σειρά αρνητικών μακροοικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones βρίσκεται εκ νέου κάτω από τις 12.000 μονάδες, στις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών. Παράλληλα, ο δείκτης VIX (Volatility Index), μετά από πολύ καιρό, βρίσκεται και πάλι πάνω από τις 20 μονάδες, απεικονίζοντας μία αύξηση της νευρικότητας στις Αγορές.

Μόλις δύο οι τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη που έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μάλιστα στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,77%) και Αγροτική (+4,46%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG (-5,08%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Ελλάκτωρ, Εθνική,Alpha Bank, MPB και του 3% οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Coca-Cola, Eurobank. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1197,28 μονάδες (15.23) και έκλεισε τελικά στις 1208,09 με απώλειες 2,81%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 86 εκατ. από τα οποία τα 5,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές έναντι 106 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 19,23%.

Το δικαίωμα της Αγροτικής στα 0,04 ευρώ με απώλειες 60%, ενώ διακίνησε 3761666 τεμ.

Τι βλέπουν για τη συνέχεια οι αναλυτές

Στην τρέχουσα συγκυρία το κυρίαρχο στοιχείο για διαμόρφωση τάσης στο Χ.Α. είναι οι πολιτικές εξελίξεις εκτιμά ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

"Δυστυχώς η Χώρα, διά των αρμοδίων οργάνων, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το ισχυρό χαρτί της πιθανής επέκτασης της κρίσης χρέους και σε άλλες Χώρες της Ευρωζώνης και περιέπεσε σε εσωστρέφεια.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί μία ακόμα ευκαιρία για να επανέλθει η Χώρα σε συνθήκες δημοσιονομικής εξυγίανσης, προόδου και ανάπτυξης.

Έτσι δείχνουν να αναβάλλονται και οι όποιες εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και του εξορθολογισμού του Κράτους.

Με αυτά τα δεδομένα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις, θα συνεχίσει να κινείται σε “ρηχά νερά”, έρμαιο των κερδοσκόπων και των άβουλων πολιτικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με την άποψη του σύμβουλου διοίκησης της Fortius Finance, οι ευθύνες για τις εξελίξεις στην οικονομία και κατ΄ επέκταση και στο Χ.Α. βαρύνουν όλο το πολιτικό φάσμα, με την μεγαλύτερη ευθύνη να ανήκει στα δύο κόμματα εξουσίας που διαχειρίστηκαν την τύχη της Χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες".

Οι πολιτικές εξελίξεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές θα μπορούσαν να αποτιμηθούν από την Χρηματιστηριακή Αγορά αφού στο τέλος της ημέρας η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

"Σήμερα", τονίζει, "η εικόνα της Αγοράς είχε χαρακτηριστικά “ξεπουλήματος” με ισχυρές πτωτικές διακυμάνσεις και αυξημένη προσφορά σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Αν και οι αποτιμήσεις έχουν συρρικνωθεί σε σημείο υποτιμητικής υπερβολής ο παράγοντας ψυχολογία φαίνεται να υπερισχύει έναντι οποιασδήποτε θεμελιώδους προσέγγισης ακυρώνοντας οποιαδήποτε άμυνα μπορεί να βασισθεί σε μια συντηρητική διάρθρωση χαρτοφυλακίου.

Από την άλλη πλευρά η πυκνή ροή νέων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (πολιτικές εξελίξεις στο Κυβερνόν κόμμα, ανασχηματισμός, πρόσωπα, ψήφος εμπιστοσύνης, Eurogroup) θα αυξήσει τις νευρικές διακυμάνσεις και την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα.

Η καταγραφή νέων χαμηλών (<1.212) εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία γρήγορων κινήσεων.

Κλείσιμο κοντά χαμηλό ημέρας και συντριπτικά πλειοψηφική εικόνα πτωτικών μετοχών αυξάνει το ενδεχόμενο μιας βίαιης ανοδικής κίνησης εντός των προσεχών συνεδριάσεων, υπό προϋποθέσεις σχετικής εκτόνωσης των αρνητικών παραγόντων", εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός τίτλων

Συνεδρίαση σημαντικών απωλειών, με κυριότερο χαρακτηριστικό τις μετακυλίσεις θέσεων και την μείωση του όγκου συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά γύρισαν σε premium 0,40%, (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα), ενώ στην θεωρητική του τιμή διαπραγματεύεται ο δεύτερος μήνας (Σεπτέμβριος)

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 29867, τιμή εκκαθάρισης 540,22) κινήθηκαν μεταξύ 531 και 552 μονάδων.

Μετακυλίσεις “short” θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα τουFTSE-20 σκαρφάλωσε στο 58%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μένει εξαιρετικά χαμηλά, στα 1399 δικαιώματα (836 δικαιώματα αγοράς και 563 δικαιώματα πώλησης).

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (18400 Κύπρου, 43300 MPB, 10500 AlphaBank, 18800 Eurobank, 20000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (25554), Alpha Bank(4492), Πειραιώς (10498), Eurobank (4164), ΟΤΕ (48127), ΔΕΗ (2789),MIG (12321), MPB (10809), Κύπρου (2893), Μυτιληναίο (4762), Αγροτική (2742), ΓΕΚ (37491), Ελλάκτωρα (1224), Motor Oil (430), ΟΠΑΠ (1153),Intralot (1223), Coca-Cola (134), Μέτκα (693), Σιδενόρ (145).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (66578 τεμ.), Πειραιώς (125242 τεμ.), Alpha Bank (16618 τεμ.).

Αντίθετα σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (141989 τεμ.), Coca-Cola (10146 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10800680 τεμ.), Eurobank (18616042 τεμ.), Εθνική (9840463 τεμ.), Πειραιώς (11053732 τεμ.), ΟΤΕ (5987047 τεμ.), MIG(5047854 τεμ.), MPB (5695742 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 10408 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 15/06/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (15/06/2011): -1.460.418. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (15/06/2011): 0,153%.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v