Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο ΧΑ μετα την αλλαγή Τσάρου...

Ανοδικά αντιδρά το ΧΑ, με μοχλό τις τράπεζες, στην αλλαγή του Οικονομικού Επιτελείου. Ξανά στις 550 μονάδες ο FTSE-20, παλεύει τα 3,20 € η Alpha, υπεραποδίδουν EΥΡΩΒ, MIG, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ. Μικτή υποδοχή από ξένα ΜΜΕ, ευρωαγορές.

Ανοδική είναι η πρώτη αντίδραση στο ΧΑ.

Με τον Γ.Δ. να υπερβαίνει τις 1.225, τον FTSE-20 να αντιδρά προς τις 550 μονάδες με υπεραπόδοση της Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank.

Είναι ενδεικτικό πως στα πρώτα 3 λεπτά της συνεδρίασης, δόθηκαν εντολές προς τις 541 μονάδες του 20άρη (0,7%), προς τα 3,19 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ υψηλότερα τέθηκαν εντολές για Πειραιώς, ΜΡΒ, Αγροτικής, Κύπρου, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΜΟΗ.

Προσεχτική ήταν η αντίδραση των ξένων ΜΜΕ, αλλά και των ευρωαγορών.

Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, πρώτο θέμα έπαιζε η αντικατάσταση του Γ. Παπακωνσταντίνου και ακολουθούσαν οι υπόλοιπες κυβερνητικές κινήσεις.

Στο ταμπλό ο DAX παρέμενε σταθερά 0,5-0,7% χαμηλότερα, ενώ το ευρώ με οριακές απώλειες στα 1,42 δολάρια.

Λίγο μετά τις 10:40 ο FTSE-20 ενισχύονταν κατά 2,5% περνώντας τις 551 μονάδες, η Alpha Bank περνούσε τα 3,20 ευρώ, η δε Εθνική προσέγγιζε τα 4,60 ευρώ.

Αν και νωρίς ακόμη, οι πρώτες ενδείξεις είναι βραχυπρόθεσμα ενθαρρυντικές.

Αφενός γιατί ο 20άρης επανέρχεται στη φυσική του περιοχή των 550 μονάδων, που από πολλούς αναλυτές και παίχτες θεωρείται ισχυρότατο σημείο αναφοράς, αφετέρου γιατί η μετοχή της Alpha Bank δείχνει ικανή να «παλέψει» τα 3,20 ευρώ.

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα ειδικά για την Alpha Bank, τα 3,20 ευρώ είναι μία εξαιρετικής σημασίας περιοχή στήριξης και ισχυρότατο σημείο αναφοράς.

Όσο «παλεύει» η Alpha Bank γύρω από αυτήν την τιμή και όσο ο 20άρης παραμένει σε σχετική επαφή με τις 550 μονάδες τόσο η μάχη για την αποφυγή νέων ελάχιστων θα συνεχίζεται.

Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις ορισμένων παιχτών, αναλυτών διίστανται.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς, που ερωτώνται από νωρίς το πρωί μέχρι και πριν από λίγο, δεν αποκλείουν να έχει δει η αγορά τα πολυετή ελάχιστά της.

Επίσης, οι άλλοι μισοί θεωρούν πως είναι πρώιμη και ριψοκινδυνευμένη οποιαδήποτε εκτίμηση, σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Ωστόσο, κοινή είναι η εκτίμησή τους πως η Κυβέρνηση αποφεύγει, τουλάχιστον για την ώρα, τα χειρότερα, η 5η δόση φαίνεται να «κλειδώνει», ενώ δεν αποκλείεται στη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί να διαφανούν ενδείξεις σύγκλησης των δύο πλευρών.

Άλλωστε, σήμερα, είναι η τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου και αυτό μετρά… τριπλά για τους παίχτες των Παραγώγων.

Λήξη στη δεύτερη σειρά του 2011 με πολλά συμβόλαια να «γυρίζουν» στοχεύοντας στο ενδεχόμενο υπέρβασης των 550 μονάδων για τον 20άρη.

Όμως, από τα σημαντικότερα στοιχήματα που παίζονται σε Παράγωγα και χρηματιστηριακά γραφεία είναι η ενδεχόμενη δυνατότητα της Alpha Bank να κατοχυρώσει τα 3,20 ευρώ.

Αυτό, γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μειώνονταν σημαντικά οι πιθανότητες νέας σημαντικής διόρθωσης, όχι μόνο της Alpha Bank, στα 2,5 ευρώ, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 4 ευρώ – όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος και βεβαίως ένας νέος κύκλος υποχώρησης για τη Eurobank προς τα 2,6 και 2,4 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v