Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική εκτόνωση με ..."ουρά";

Προϋποθέσεις για συνέχεια στο ράλι της Παρασκευής "βλέπουν" παίκτες της αγοράς, μετά και τη συμφωνία Παρισιού-Βερολίνου για το ελληνικό χρέος. Ισχυρές αντιστάσεις για τράπεζες. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Θεαματική ήταν η αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή τον κυβερνητικό ανασχηματισμό αλλά ουσιαστικότερη αιτία την πολιτική συμφωνία Μέρκελ- Σαρκοζί, οι οποίοι φαίνεται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Για εκτίναξη δια χειρός Μέρκελ έκανε λόγο εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος και εάν κρίνουμε από την αντίδραση του DAX έως τις 7.224 μονάδες ενισχύεται η εκτίμηση περί «αλληλουχίας γεγονότων και αγορών». Πάνω από τις 12.000 μονάδες αντιδρούσε και ο DJIA (λίγο μετά τις 17.15 εχθές το απόγευμα) με την Wall να παίρνει επίσης ανάσα από τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο.

Να θυμηθούμε, πως ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.254 μονάδες, ο FTSE 20 στις 564,80, η Εθνική ενδοσυνεδριακά αντέδρασε έως τα 4,85 ευρώ η δε Alpha Bank διέσπασε ανοδικά την πολύ κρίσιμη περιοχή των 3,20 ευρώ. Αναμφίβολα ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασε και λόγω της δραματικότατης απαξίωσης, που υφίσταται (ενδεικτική η Εθνική, που χάνει 43,8% από τα υψηλά 52 εβδομάδων τα 10,41 ευρώ στις 3/8/2010).

Αντέδρασε και λόγω της ερμηνείας αρκετών παικτών, πως η συμφωνία Βερολίνου- Παρισιού ανοίγει τον δρόμο για μία διαχείριση «τύπου Βιέννης» με τη συμμετοχή ιδιωτών (όπως είχε αναφέρει δύο μέρες νωρίτερα ο Ολι Ρεν σε συνέντευξη του στην Suddeutsche Zeitung).

Ουσιαστικά ο Νικολά Σαρκοζί διολισθαίνει προς την πάγια θέση της γερμανίδας καγκελαρίου κάνοντας πίσω από τις πρόσφατα διατυπωθείσες θέσεις του. Ωστόσο άλλοι υπενθυμίζουν την προειδοποίηση της Fitch, πως μία συμφωνία αυτού του τύπου θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε C καθώς θα θεωρούνταν αναγκαστική βοήθεια- κάτι σαν ήπια χρεοκοπία.

Σίγουρα η αντίδραση της Παρασκευής ήταν καλοδεχούμενη και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει συνέχεια. Όταν μάλιστα έγινε γνωστή η συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομιών με την διοίκηση της Εθνικής τα σενάρια για πιθανές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αναθερμάνθηκαν.

Σενάρια που ενισχύθηκαν, μετά την αναβολή της απορρόφησης της ΤBank από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Από αυτή την άποψη θεωρούμε λογική την εκτίμηση τραπεζικού παράγοντα, ο οποίος αργά εχθές το απόγευμα μας σχολίαζε, πως «…τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία ώστε να γίνουν ενέργειες στον κλάδο και να προωθηθούν ουσιαστικές συνέργειες».

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πράγματι ο κλάδος θα είχε αφορμή να συνεχίσει στη λογική της προεξόφλησης της μόχλευσης η δε κυβέρνηση θα μπορούσε παρουσιάζοντας το ανάλογα να κερδίζει κάποιους πόντους σε επικοινωνιακό επίπεδο. Διόλου απίθανο, καθώς και μόνο το γεγονός πως οι Βασ. Ράπανος & Απ. Ταμβακάκης ήταν οι πρώτοι με τους οποίους συναντήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος προφανώς έχει τη σημασία του.

Προσωπικά θα θέλαμε σε μία τέτοια συνάντηση να ετίθεντο πρωτίστως ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στην προσπάθεια αναθέρμανσης – όσο αυτό είναι δυνατόν- της πραγματικής οικονομίας. Θα δείξει καθώς αρκετοί είναι αυτοί, που προσβλέπουν σε μικρή- έστω- βελτίωση του κλίματος.

Το ό τι στη μετοχή της Εθνικής έγιναν συναλλαγές 9,8 εκατ. τεμαχίων, άλλων 3,1 στην Eurobank, και άλλων 3,7 εκατ. στην Alpha Bank μας δίνει μια ένδειξη για τις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις. Και από εκεί και πέρα πολλά θα κριθούν από τις πρώτες μέρες και έργα του νέου οικονομικού επιτελείου, το κλίμα διεθνώς και την τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ελάχιστοι ήταν αυτοί, που βιάστηκαν να μιλήσουν- μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής- για αντίδραση και πέραν των 600 μονάδων (δηλαδή περιθώριο αντίδρασης περίπου 6,5%) από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Στοιχείο, που ενισχύεται από την σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών και δη σε τραπεζικές μετοχές όπου σημειώθηκαν πολλές στοχευμένες αγορές.

Οι πιο επιφυλακτικοί κάνουν λόγο για…ανοδική εκτόνωση, μετά το «άγριο ξύλο» των προηγούμενων συνεδριάσεων που σε συνδυασμό με την λήξη της δεύτερης σειράς Παραγώγων υποχρέωσε αρκετούς να καλύψουν τις μέχρι και τις 16/6 θέσεις «πώλησης» που είχαν ανοίξει από τα υψηλά των 620 μονάδων.

Πρακτικά το ΧΑ αντέδρασε στην προεξόφληση, πως η συμφωνία Βερολίνου- Παρισιού θα αμβλύνει τις πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες (αλλά και ευρύτερα των ευρωπαϊκών ομίλων) και πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.

Το, ό τι την ίδια μέρα αντέδρασαν συντονισμένα από τον DAX, CAC 40 και τον FTSE 100 μέχρι τον DJIA στην Wall επιβεβαιώνει τον διεθνή χαρακτήρα του προβλήματος, που προφανώς δεν περιορίζεται στην ελληνική οικονομία. Μερικοί ξένοι αναλυτές έσπευσαν να θεωρήσουν τη συμφωνία των δύο συμμάχων (που ωστόσο εκφράζουν διαφορετικές σχολές- σκέψεις διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος) προοίμιο μίας ευρύτερης λύσης πολιτικού χαρακτήρα.

Κάτι τέτοιο υπονοεί σε σχετικό θέμα τους η Wall Street Journal αλλά ο O'Neil (Goldman Sachs ) εκτιμά, πως αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ουσιαστικά για να έχει συνέχεια η…ανάσα της 17/6 θα πρέπει να ενταθούν οι τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμης ρευστότητας σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου (προκειμένου να υπερβούν τις πρώτες ισχυρές αντιστάσεις) να φανεί πως έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος βραχύβιας διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων και να γίνουν οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις στο εσωτερικό μέτωπο.

----

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα χαμηλά στις 1.197 μονάδες, επίπεδο το οποίο είχε να «δεί» από τις 4 Μαρτίου του 1997.

Για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα ο MACD παρέμεινε σε υποτιμημένες ζώνες ενώ οι ταλαντωτές έχουν εντείνει τις ανοδικές αποκλίσεις αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας ανοδικής αντίδρασης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα εξομαλύνει κάπως τις σφοδρές επιμέρους υποτιμήσεις στα διαγράμματα των δεικτοβαρών μετοχών.

Το δυσάρεστο για τους αγοραστές είναι ότι η προσπάθεια διαμόρφωσης διπλού πυθμένα λύθηκε δίνοντας επιτάχυνση στην πτωτική τάση με αποτέλεσμα η αγορά να αναζητά νέο σχηματισμό που να παραπέμπει σε κάποια πιο αξιόπιστης μορφής γύρισμα πέρα από κλασσικό σχηματισμό ακίδας.

Εφόσον η εξελισσόμενη ανοδική αντίδραση υπερβεί τις 1.300 μονάδες σε κλείσιμο η αγορά δικαιούται να κοιτάξει υψηλότερα αφού όλες οι έως τώρα κινήσεις έχουν εξαντληθεί πάνω στην πρώτη αντίσταση είτε σε χρονικό βάθος δεύτερης συνεχόμενης ανοδικής ημέρας.

Αν υποτεθεί ότι η πολιτική παράμετρος έχει σε κάποιο βαθμό αποφορτισθεί ως αρνητικός καταλύτης η αγορά αφού διορθώσει κάποιες βραχυπρόθεσμες υποτιμητικές στρεβλώσεις θα κινηθεί έως τις 28 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με αρκετές διακυμάνσεις αφού η ψυχολογία δεν αλλάζει εύκολα από την μια μέρα στην άλλη.

Ο βαθμός σπουδαιότητας της ψηφοφορίας και η υποτιμημένη εικόνα της αγοράς επιβάλλουν στάση αναμονής, αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων –ειδικά σε ψυχολογικά υποκινούμενες πωλήσεις- και διάκριση του ρίσκου στις επιμέρους τοποθετήσεις".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.254,02 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,13% και ετήσιες απώλειες 11,31%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 1,15%, ο Mid 30 με απώλειες 3,64% και ο Small Cap 80 με κέρδη 1,45%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: η Τεχνολογία 4,2,9%, τα Τρόφιμα και Ποτά 1,83%, οι Τηλεπικοινωνίες 1,16%, οι Ασφάλειες 2,00 %, οι Τράπεζες 2,49%, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 2,89%, τα Βιομηχανικά Προϊόντα και οι Υπηρεσίες 0,43%,τα Χημικά 1,68%

Εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν : Τα Ταξίδια & Αναψυχή 1,69%, ο κλάδος της Υγείας 5,47%, οι Πρώτες Ύλες 1,84%, το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο 1,99%

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ξυλεμπορία (22,50%), ΣΙΔΜΑ (18,42%), Medicon (16,11%), Τεχνική Ολυμπιακή (14,47%, Βιοτέρ (14,29%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (12,61%), Δρομέας (11,54%), Ιντεάλ Όμιλος (11,11%), Profile (10,26%) και Δομική Κρήτης (10,14%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Παϊρης Πλαστικών (-22,22%), Μοχλός (-18,18%), Αltec (-16,67%), ΑΕΓΕΚ (-16,67%), Unibios (-16,67%), Moda Bagno (-14,71%),Yalco- Κωνσταντίνου (-13,79%), Sato AE (-12,50%), ΓΕΚ Τέρνα (-12,35%) και Alapis ( -12,00%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v