Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος, επιφυλακτικές συναλλαγές στο ΧΑ

Παρά το αρνητικό κλίμα στα ανοιχτά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Γ.Δ. στο ΧΑ δείχνει να ανακάμπτει από το χαμηλό ημέρας. Σχετικά επιφυλακτικές οι μέχρι στιγμής συναλλαγές, επιλεκτικές τοποθετήσεις και σε τίτλους εκτός 20άρη.

Περίπου αναμενόμενο το ξεκίνημα στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, που δείχνει προς το παρόν να ξεπερνά τις κινήσεις καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών μετά την έντονα ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως αυτά της Γερμανίας και της Αγγλίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω τεχνικού προβλήματος στο Euronext σε Παρίσι, Λισσαβόνα, Άμστερνταμ και Βέλγιο δεν έχουν ξεκινήσει συναλλαγές.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ και εκτός 20άρη υπάρχουν λίγες επιλεκτικές μετοχές που μέχρι στιγμής κατορθώνουν να συνδυάσουν αξιοπρόσεχτα κέρδη, με τουλάχιστον υποφερτό όγκο συναλλαγών.

Επικεφαλής αυτών ο τίτλος της Intracom, μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για είσοδο ξένου ομίλου στην Intracom Telecom.

Επίσης, ΓΕΚ Τέρνα, Βωβός, ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ, Πλαστικά Κρήτης, ΙΑΣΩ, ΥΓΕΙΑ και Forthnet προσπαθούν να ξεχωρίσουν σε μία συνεδρίαση που μέχρι στιγμής σαν κυριότερο χαρακτηριστικό έχει την επιστροφή του τζίρου σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Απόλυτα μικτή η εικόνα στο ταμπλό του 20άρη, όπου με θετικό πρόσημο ξεχωρίζουν ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΜIG, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Coca Cola και Jumbo, ενώ αντίθετα στο κόκκινο κινούνται οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι μόνο ο τίτλος της MIG ξεπερνά σε όγκο τα 150.000 τεμάχια, ενώ αντίθετα, ο τίτλος του Τιτάνα κινείται με οριακές απώλειες και όγκο που μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 4.000 τεμάχια.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι με αρνητικό πρόσημο κινούνται ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, και όλοι οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι.

Στους τελευταίους οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται για την Αγροτική (-2,4%) και το ΤΤ (-2,02%).

Ενώ ακολουθεί η μετοχή της Τρ. Κύπρου (-1,87%).

Με μικρότερες απώλειες κινούνται Alpha Bank, ETE, Eurobank, MPB, Πειραιώς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από όλους του τίτλους του 20άρη μόνο η μετοχή της Εθνικής κινείται με απαιτήσει σαν ξεπεράσει το 1 εκατ. τεμάχια σε όγκο.

Ο Γ.Δ. έχει ανασυρθεί από το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας των 1.243,5 μονάδων και κινείται σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1.257,88 μονάδες με κέρδη 0,31% 10 λεπτά πριν να συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης.

Ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ (μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας 1.262,87).

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι τουλάχιστον το κλείσιμο του δείκτη σε θετικό πρόσημο και ταυτόχρονα οι θετικές διαφοροποιήσεις σε επιμέρους τίτλους που θα διατηρήσουν μέρος του ενδιαφέροντος σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v