Σοφοκλέους: No money no... party!

Επιστροφή στην εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση στο ΧΑ με το τζίρο μόλις στα 56,5 εκατ. ευρώ. Απώλειες για Εθνική (3,79%), TT (6,73%), Eurobank (5,05%), Αlpha (4,82%). Kέρδη για ΟΠΑΠ, 3Ε.

Επιστροφή στην εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση. Μία συνεδρίαση και κάτι κράτησε ο “ενθουσιασμός” της Αγοράς για την αποχώρηση του κ. Παπακωνσταντίνου από του Υπουργείο της Οικονομίας και μετά το Χ.Α. ακολούθησε την πεπατημένη της μιζέριας και της συναλλακτικής απαξίωσης.

Ως εκ θαύματος από τα 145 εκατ. τζίρο την Παρασκευή, σήμερα η μικτή αξία συναλλαγών προσγειώθηκε λίγο πάνω από τα 56 εκατ., επέστρεψαν οι πωλητές στον Τραπεζικό κλάδο, ακόμα μία ανοδική συνεδρίαση αποδείχθηκε “bull trap” για όσους δεν κινούνται γρήγορα και βέβαια και η σημερινή συνεδρίαση (όπως και οι περισσότερες προηγούμενες) επιβεβαίωσε ότι τα ηνία της Αγοράς συνεχίζουν να τα έχουν οι εν δυνάμει πωλητές (έστω και με μικρά διαλείμματα ανακωχής) και θα χρειαστούν πολλές και δύσκολες προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Πολλές οι αιτίες του γυρίσματος της Αγοράς, εκτός από την κυριότερη που δεν είναι άλλη από την έλλειψη ορατότητας και στόχων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, οι 17 Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέδωσαν ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα για να λάβει την πέμπτη δόση του δανείου και νέο πακέτο στήριξης πρέπει μέχρι τα μέσα Ιουλίου:

Να περάσει από τη Βουλή όλες τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, δηλαδή τα επιπλέον μέτρα για το 2011 και το μεσοπρόθεσμο.

Να περάσει από τη Βουλή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επικαιροποίηση του μνημονίου μέσα στις επόμενες μέρες.

Από την άλλη δεν φαίνεται ότι ο ανασχηματισμός της Ελληνικής Κυβέρνησης “κούρασε” τα αρνητικό δημοσιεύματα και εκτιμήσεις.

Ενδεικτική και η σημερινή έντυπη έκδοση του Der Spiegel, το οποίο στο εξώφυλλό του κάνει την “κηδεία” του ευρώ, με “φέρετρο” με Ελληνική σημαία, ενώ σε άρθρο με τίτλο “Ξαφνικά και αναμενόμενα” εξηγεί ότι η ΟΝΕ εξελίσσεται σαν η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωπαϊκή ανάκαμψη.

Η Ευρωζώνη οδεύει προς διάλυση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέες προβλέψεις του Βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), μετέδωσε το MarketWatch.

Χωρίς μια τέτοια διάλυση, όπως εκτιμά το οικονομικό κέντρο, οι Χώρες της Νότιας Ευρώπης θα δουν ανάπτυξη χαμηλότερη του 1,5% ετησίως μέχρι το 2015. "Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συμβιβαστεί σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων για τα πακέτα διάσωσης. Έτσι, το νόμισμα δεν είναι πιθανό να καταρρεύσει βραχυπρόθεσμα", υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι του κέντρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, "αργά ή γρήγορα, τόσο ο Ελληνικός πληθυσμός όσο και οι διεθνείς πιστωτές θα κουραστούν να παλεύουν σε μια μάχη που δεν θα κερδίσουν, οδηγώντας έτσι στη διάλυση της νομισματικής ένωσης, καθώς η Ελλάδα θα βγαίνει από το ευρώ - όταν ίσως ακολουθήσουν και άλλες Χώρες".

Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας ίσως αποδειχτεί μεταδοτική, ενώ δημιουργεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές Αγορές μαζί με τις αναταραχές στις Χώρες της Μέσης Ανατολής, εκτιμά ο Chief Risk Officer της Citigroup.

Αρνητικές για τις προβληματικές Χώρες της Ευρωζώνης είναι οι αναταραχές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Sarah Carlson, αντιπρόεδρο και επικεφαλής αναλύτρια της Moodys. Σύμφωνα με την αναλύτρια του οίκου, η Κυβέρνηση θα λάβει τόσο την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και την έγκριση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι από το να μην συμβεί κάτι τέτοιο, είναι μεγάλοι, καθώς εκτιμά πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές, με απρόβλεπτες συνέπειες στις σχέσεις με την Τρόικα.

Η ανεξέλεγκτη αντίδραση της Αγοράς στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους απειλεί τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες περισσότερο από τις όποιες ζημιές θα υποστούν από τα Κρατικά ομόλογα, προειδοποιεί η Fitch. Όπως εξήγησε ο James Longsdon με συνέντευξή του στο Bloomberg, οι θέσεις των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα δεν είναι αρκετά μεγάλες για να προκαλέσουν χρεοκοπίες στον κλάδο.

Ωστόσο, εάν μία μη ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, ή μετακύλιση του χρέους, ακολουθηθεί από μία “πολύ, πάρα πολύ ανεξέλεγκτη αντίδραση στην Αγορά”, αυτό “θα ήταν πολύ χειρότερο”, προειδοποίησε.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα μπορούσαν να απορροφήσουν μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, είπε ο Longsdon.

Η ανεξέλεγκτη διάσπαση της Ευρωζώνης καιροφυλακτεί εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μείνουν προσηλωμένοι στο όνειρο της ενότητας, σημειώνει σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Guardian με τίτλο “Η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη”.

Όπως απεδείχθη, σημειώνει η Guardian, το κοινό επιτόκιο δεν ήταν κατάλληλο για καμία Χώρα: πολύ υψηλό για τις αργά αναπτυσσόμενες οικονομίες και πολύ χαμηλό για όσες πάσχιζαν να συγκρατήσουν τα κόστη τους. Στην πιο αδύναμη περιφέρεια της Ευρωζώνης, τα χαμηλά επιτόκια πυροδότησαν υπερβολική πιστωτική επέκταση και φούσκες ακινήτων. Το δημοσίευμα συμπεραίνει πως η νομισματική ένωση μάλλον ανέδειξε τις διαφορές των Χωρών, παρά οδήγησε σε σύγκλιση.

Τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν εναλλακτικό πλάνο και υπερασπίζονται με κάθε κόστος, ακόμα κι αν αυτό μεταφράζεται σε μόνιμη λιτότητα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και όποια άλλη Χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα.

Πως η Ελλάδα θα πετύχει την εμφάνιση πλεονάσματος όταν ετοιμάζεται υποβληθεί σε νέα μέτρα λιτότητας; Η δυσκολία επίτευξης αυτού του στόχου καθιστά είτε την χρεοκοπία, είτε την υποτίμηση –ίσως και τα δύο- ολοένα πιο πιθανά, αναφέρει το δημοσίευμα. Και καταλήγει πως αυτές δεν είναι καλές επιλογές για την Ελλάδα, γιατί απλά δεν υπάρχουν καλές επιλογές για την Ελλάδα.

Η απουσία λύσης για την υπερχρεωμένη Ελλάδα, αν επιτραπεί να συνεχιστεί, θα καταστήσει την τελική επίλυση πιο δύσκολη να επιτευχθεί ενώ απειλεί την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δήλωσε σήμερα ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNBC, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα, ο El-Erian υποστήριξε ότι είναι πιθανό να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, μετά τον ανοδικό ενθουσιασμό της Παρασκευής, επισημαίνουν ότι τα μέτρα που θα έλθουν προς ψήφιση στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, δείχνουν και πάλι να κινούνται στην φορομπηχτική λογική, η απαιτούμενη μείωση του προσωπικού στον Δημόσιο τομέα (από την τρόικα) μετατράπηκε σε έκτακτη – μόνιμη κεφαλική εισφορά, πουθενά δεν αναφέρεται η “μαγική λέξη” ανάπτυξη και βέβαια όλα αυτά το μόνο που θα κατορθώσουν είναι να επιτείνουν την υπάρχουσα ύφεση και να συνεχίσουν να ενισχύουν την ανεργία.

Επίσης, η Χρηματιστηριακή Αγορά από σήμερα κιόλας θα κλήθηκε να τιμολογήσει ακόμα έναν παράγοντα που δεν είναι άλλος από το επερχόμενο δημοψήφισμα στις αρχές του Φθινοπώρου και τον οποίον έβαλε στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται ο παράγοντας αυτός να παίξει αποφασιστικό και πιθανότατα αναβλητικό ρόλο για τις αποκρατικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και όσον αφορά τις εισηγμένες εταιρείες, στο γ΄ τρίμηνο του 2011 είχε προγραμματιστεί η πώληση έως το 40% της ΕΥΑΘ έκλεισε στα 4,41 ευρώ με απώλειες 1,56% και όγκο 4223 τεμ.), και έως το 23,3% του ΟΛΘ (έκλεισε στα 14,02 ευρώ, με απώλειες 0,07% και όγκο 29 τεμ.).

Σύμφωνα με το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο, η Αγορά βρίσκεται σε επίπεδα ευκαιρίας, αλλά πλέον χρειάζεται αρκετό χρόνο για να πείσει για τις προοπτικές της αφού κατάφερε να κλονίσει ακόμα και την εμπιστοσύνη μακροχρόνιων επενδυτών οι οποίοι περιόρισαν αισθητά την συμμετοχή τους.

Σύμφωνα με τους αισιόδοξους, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σε συνδυασμό με μια απόφαση της Ευρωζώνης που θα επιβεβαιώσει την θετικά την απόφαση να επιλυθεί το πρόβλημα χρέους, μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα ενδιαφέρον, χρηματιστηριακά, καλοκαίρι, αν σε αυτό δείξουν ότι συμφωνούν και οι διεθνείς Αγορές.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αίσθηση της Αγοράς, όσον αφορά τον βίο του νέου Κυβερνητικού σχήματος, καθώς η επιστροφή των σεναρίων για πρόωρες εκλογές θα αποτελέσει σημαντικό τροχοπέδη στις διαθέσεις των αγοραστών.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές, ενώ στις 11.00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησαν οι σημερινές συναλλαγές σε αρκετά Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με την εταιρεία NYSE Euronext να επικαλείται τεχνικά προβλήματα. Σύμφωνα με την εταιρεία τα Χρηματιστήρια του Παρισιού, της Λισαβόνας, των Βρυξελλών και του Άμστερνταμ αντιμετώπισαν τεχνικό πρόβλημα.

Σχολιάζοντας το διεθνές κλίμα, το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Οι συνεχόμενες αλλαγές πλεύσης των Ηγετών της Ευρωζώνης αναφορικά με το θέμα του Ελληνικού χρέους, καθώς και οι απειλές των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης για υποβαθμίσεις και άλλων Χωρών (βλ. Ιταλία), δημιουργούν τις συνθήκες για μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές.

Στην Ασία, τα περισσότερα Χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες.

Επιφυλακτική εικόνα στην Ευρώπη, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις συναντήσεις που διεξάγονται στο Λουξεμβούργο και ολοκληρώνονται σήμερα.

Σε αυτό το κλίμα ρευστότητας, το ευρώ έχει απολέσει τα μισά από τα κέρδη που κατέγραψε την Παρασκευή. Αναμένουμε να βρει στήριξη στο $1,4175 (spot Αγορά).

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται και η απόφαση για τα επιτόκια στις ΗΠΑ, με την Αγορά να προεξοφλεί την παραμονή στα επίπεδα του 0,25%. Ωστόσο το ενδιαφέρον όλων θα βρίσκεται στη τηλεδιάσκεψη του Bernanke, όπου ο Κεντρικός Τραπεζίτης αναμένεται να πάρει θέση σχετικά με τον τρόπο που σκοπεύει η FED να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Το πετρέλαιο συνεχίζει και σήμερα να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, κοντά στα $92. Ο χρυσός διατηρείται υψηλότερα των $1534, στοχεύοντας στην επαναπροσέγγιση των $1550.
Τα αγροτικά προϊόντα πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις εκτιμήσεις για μειωμένη προσφορά που είδαν το φως της δημοσιότητας”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. σαν πλέον ασφαλές συμπέρασμα δείχνει αυτό που υποστηρίζει ότι η Σοφοκλέους χωρίς τζίρους που θα ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τα 100 εκατ., στο μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι η συνεχιζόμενη “αποψίλωση” των τιμών.

Να σημειωθεί ότι μία καθυστερημένη προσπάθεια απομάκρυνσης από το χαμηλό ημέρας που σημειώθηκε μετά τις 16.35, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, Jumbo, Alpha Bank, MPB και πολύ κοντά σε αυτό τις Εθνική, ΔΕΗ, Κύπρου και Eurobank.

Αντίθετα κινητικότητα παρουσιάστηκε στην Αγορά ομολόγων, όπου το spread για το Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1440 μονάδες βάσης, για το 2ετές τις 2685, ενώ τα CDS 5ετίας αναρριχήθηκαν υψηλότερα των 2020 μ.β.


Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόλις τρεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,34%), ΟΠΑΠ (+0,71%) και Αγροτική (+0,8%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του Ελλάκτωρα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο του Ταχ. Ταμιευτηρίου (-6,73%). Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Κύπρου και Eurobank, του 4% για Μυτιληναίο, Alpha Bank, MPB, MIG και του 3% για Τιτάνα και Εθνική. Με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, όμως λίγο μετά τις 13.00 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1228 μονάδες (16.36) και τελικά έκλεισε στις 1229,43 με απώλειες 1,96%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος μόλις και ξεπέρασε τα 56 εκατ. από τα οποία τα 0,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Άσχημη η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών και 34 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 12,5%.

Το δικαίωμα της Αγροτικής έκλεισε στα 0,01 ευρώ (-50%) διακινώντας 1836913 τεμ. και με πωλητές 3700417 τεμ. (!!!)


Τι σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς

“Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα εξακολουθήσει να κινείται στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων που “ζυμώνονται” στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Και στο προσεχές διάστημα, η Αγορά θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ανάλογα με τις παραπάνω εξελίξεις”. Αυτή είναι μία πρώτη εκτίμηση του Παναγιώτη Χριστόπουλου.

Το κακό για το Χ.Α. είναι ότι οι διεθνείς Κεφαλαιαγορές δείχνουν να βρίσκονται σε φάση διόρθωσης, λόγω του συστημικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, αλλά και των δημοσιονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η Αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο εκτιμάται ότι οι τιμές των Ελληνικών μετοχών βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την αξία των εταιρειών και υπάρχουν οι τοποθετήσεις, με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, που μπορούν να δώσουν σημαντικές υπεραξίες στους επενδυτές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να δώσουν λύση στο Ελληνικό πρόβλημα, για να αποφύγουν τουλάχιστον τον βραχυπρόθεσμο συστημικό κίνδυνο και αυτό μπορεί να δώσει ουσιαστική ώθηση στο Χ.Α.

Ενώ ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να κρατηθεί πάνω από τις 1205 μονάδες οι περισσότεροι μετοχικοί τίτλοι δείχνουν να βρίσκονται σε συνεχή αποσύνθεση με πιο χαρακτηριστικούς τους δύο Κατασκευαστικούς τίτλους Ελλάκτωρ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, όπου σχεδόν σε κάθε βήμα τους “βουλιάζουν” όλο και περισσότερο διασπώντας τη μια στήριξη μετά την άλλη, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Περιέργως τώρα μετά τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις η κατάσταση στο Χ.Α. φάνηκε να αμβλύνεται (πρόσκαιρα), προετοιμάζοντας το έδαφος για μια πιθανή σταδιακή ανοδική ανάταση, όπου μπορεί να φέρει το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 μέσα στη ζώνη αντίστασης των 580 με 615 μονάδων.

Πάντως για άλλη μια φορά το σήμα μιας πιθανής ανοδικής διαφυγής καλείται να το δώσει η Εθνική Τράπεζα διασπώντας το προπύργιο των 5.20 με 5.30 ευρώ. Αυτή τη φορά όμως στις αποσκευές της έχει τον υψηλό όγκο συναλλαγών των 36,8 εκατ. τεμ. με μέσο όρο τα 4,67 ευρώ.

Σε κρίσιμο 10ήμερο εισέρχονται Χ.Α. και Ελληνική οικονομία, κατά τον Στρατή Πολυχρονέα.

Σημαντική ήταν η άνοδος της Αγοράς στη συνεδρίαση της Παρασκευής, εξαιτίας του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης (προηγήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη) και πολύ περισσότερο της διαφαινόμενης συμφωνίας Merkel και Sarkozy για τον τρόπο επίλυσης του Ελληνικού χρέους (εθελοντική και όχι υποχρεωτική η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας).

Ωστόσο, παρά την αρχική συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι αποφάσεις των υπολοίπων Χωρών, όπως αυτές άλλωστε θα καταγραφούν στην, ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου.

Σε αυτήν αναμένεται να δοθεί λύση για τη ενδιάμεση χρηματοδότηση των Κρατών έως το 2013 (δηλαδή μέσω του EFSF), καθώς από το 2013 τίθεται σε εφαρμογή ο ESM. Αλλά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός από το Κοινοβούλιο (21/06), όπου ουσιαστικά θα είναι ένα σημαντικό τεστ πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στις 28 Ιουνίου (βάσει των αρχικών δηλώσεων).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής προηγείται και ότι η καταβολή της 5ης δόσης των €12 δισ. έπεται. Κατά συνέπεια οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι και οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς θα φανούν αφενός οι προθέσεις των Ευρωπαίων για τον τερματισμό της κρίσης χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, αλλά και το αν θα διενεργηθούν Εθνικές εκλογές ή όχι.

Προφανώς σε περίπτωση θετικών εξελίξεων και στα δύο μέτωπα, η Αγορά μπορεί να αντιδράσει σημαντικά, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι παροχή νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα και η ολοκλήρωση της 4ετούς θητείας της τωρινής Κυβέρνησης δεν είναι ικανές από μόνες τους να αλλάξουν τις υφεσιακές συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική οικονομία.

Από την άλλη και αν επικρατήσει η “πολυγλωσσία” που διαφαίνεται στους κόλπους της Ε.Ε., δεν αποκλείεται να επιστρέψει η ανησυχία στο Χ.Α. σύμφωνα με την άποψη του αναλυτής της Solidus Sec.

Η απομάκρυνση του πολιτικού ρίσκου και η κινητικότητα που παρατηρείται για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου αναμενόταν να δώσει κάποια συνέχεια στην ανοδική εκτόνωση της Παρασκευής, αλλά αυτό τελικά δεν επετεύχθη, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σαν μόνο θετικό στοιχείο στην σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι η υποχώρηση των τιμών συνετελέσθη μα σαφώς χαμηλότερο όγκο συναλλαγών.

Πολλά θα κριθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση, ενώ ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ υπενθυμίζει ότι η συμπεριφορά των περισσότερων Τραπεζικών μετοχών έχει διαψεύσει αρκετές φορές στο κοντινό παρελθόν την εγκυρότητα των σημάτων και ενδεχομένως και αυτή την φορά να απαιτείται αυξημένη εγρήγορση και γρήγορα αντανακλαστικά σε όσα χαρτοφυλάκια παρακολουθούν βραχυπρόθεσμα την Αγορά.

Aνοιχτές πωλήσεις - δανεισμός τίτλων

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (22800 Κύπρου, 75000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7570), Alpha Bank (1359), Πειραιώς (3645), Eurobank (1663), ΟΤΕ (173), ΔΕΗ (157), MIG (275), MPB (119), Κύπρου (386), Μυτιληναίο (3158), Αγροτική (3499), ΓΕΚ (2102), Ελλάκτωρα (994), Motor Oil (171), ΟΠΑΠ (154), Τιτάν (144), Ταχ. Ταμιευτήριο (464), Ελλάκτωρα (128), Μυτιληναίο (150), ΓΕΚ (121).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (92830 τεμ.), Πειραιώς (97142 τεμ.), Alpha Bank (86000 τεμ.), Eurobank (45343 τεμ.), ΟΤΕ (89734 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10000 τεμ.), Coca-Cola (35883 τεμ.), Jumbo (12268 τεμ.), MPB (106214 τεμ.), ΟΠΑΠ (61433 τεμ.).
Αντίθετα σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (30000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (16000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11463634 τεμ.), Eurobank (18108628 τεμ.), Εθνική (9472663 τεμ.), Πειραιώς (12842358 τεμ.), ΟΤΕ (5761347 τεμ.), MIG (5013654 τεμ.), MPB (5681542 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v