Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική πτώση με ...θερινό τζίρο

Με δεδομένη την αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών επιβαρύνεται σταδιακά το κλίμα και στο ΧΑ. Με σημαντικές απώλειες όλοι οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, θετικές εξαιρέσεις από Coca Cola, Ελλάκτωρα, ΕΛΠΕ.

Παραμένουν σε αρνητικό βηματισμό τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και η Σοφοκλέους σταδιακά χάνει την αρχική της δυναμική, και λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, δείχνει να υποχωρεί σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, πως ενώ ο δείκτης ξεκίνησε αρνητικά και εν συνεχεία επέστρεψε σε θετικό πρόσημο για να αναλωθεί μετά σε κίνηση εναλλαγής προσήμων, λίγο μετά τις 13:10 κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1.245,71 μονάδες με απώλειες 0,66%.

Απόλυτα απογοητευτικός ο τζίρος, που μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 26 εκατ., ενώ από το ταμπλό του 20άρη με θετικό πρόσημο διασώνονται μόνο οι Coca Cola (+0,91%), Ελλάκτωρας (+2,43%), ΟΤΕ (+0,33%) και ΕΛΠΕ (+0,78%).

Με διαθέσεις κίνησης πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος Jumbo και Αγροτική, ενώ αντίθετα το σύνολο σχεδόν των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων σημειώνει μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες, όπως και ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Είναι ενδεικτικό πως οι απώλειες μεγαλύτερες του 4% σημειώνει ο τίτλος της MIG, του 3% οι Eurobank, Kύπρου, ΜΡΒ, ενώ με απώλειες που πλησιάζουν το 3% κινείται η μετοχή της Μυτιληναίος.

Στο 1 προς 1,5 περίπου διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, ενώ έχουν περιοριστεί σημαντικά οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών εκτός 20άρη.

Να σημειωθεί ότι με αξιοπρόσεχτα κέρδη και ικανοποιητικές συναλλαγές κινούνται οι ΙΑΣΩ, Alapis, Ιντρακάτ, Intracom, ΥΓΕΙΑ και ελάχιστες ακόμη μετοχές.

Παραμένει ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης ει δυνατόν η επιστροφή του δείκτη σε θετικό πρόσημο, ιδιαίτερα αν αυτό συνδυαστεί με σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Πάντως η μέχρι στιγμής εικόνα που δίνει το χρηματιστηριακό ταμπλό σε συνδυασμό με την εικόνα των διεθνών αγορών δίνουν σαφές προβάδισμα για επικράτηση του αρνητικότερου σεναρίου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v