Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες βάζουν πλάτη στο ΧΑ

Στο υψηλό ημέρας με διευρυμένα κέρδη κινείται η Σοφοκλέους παρά τον αποκαρδιωτικό τζίρο. Κέρδη για Εθνική (3%), Alpha (5,06%), Eλλάκτωρ (7,77%). Απώλειες για Motor Oil. Στο 1,5 προς 1 η  αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων.

Επιμένει στο θετικό βηματισμό ο Γ.Δ. του ΧΑ (έχοντας και την ψυχολογική υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων) και μάλιστα λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης βρίσκεται και στο μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας των 1.259,46 μονάδων, καταγράφοντας κέρδη 2,38%.

Κύριος εκφραστής της ανοδικής προσπάθειας ο τραπεζικός κλάδος, ο κλαδικός δείκτης του οποίου σημειώνει κέρδη προς 3,15%, ενώ με κέρδη 2,79% ακολουθεί ο FTSE.

Αντίθετα, πολύ πιο συντηρητική εικόνα από FTSEM και FTSES που καταγράφουν σαφώς χαμηλότερα κέρδη και πιο συγκεκριμένα 0,94% και 0,40% αντίστοιχα.

Αποκαρδιωτικός ο τζίρος που μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 42 εκατ. και μάλιστα από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 5,2, τα οποία αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στο 1,5 προς 1 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, όμως οι περισσότεροι από τους θετικούς πρωταγωνιστές σημειώνουν κέρδη με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ πληθώρα τίτλων επιμένει να μην έχει σημειώσει ούτε μία συναλλαγή παρά την παρέλευση τόσων ωρών συνεδρίασης.

Στο ταμπλό του 20άρη καμία ουσιαστική διαφοροποίηση της εικόνας. Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεχωρίζουν με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι τίτλοι της Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ και κέρδη μεγαλύτερα του 6% η μετοχή του Ελλάκτωρα.

Ενώ ακολουθούν με κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων οι Βιοχάλκο, ΜΡΒ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, ολοκληρώθηκε η δημοπρασία 1,625 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών 375 εκατ.), που άντλησε το Δημόσιο από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,62% (από 4,06% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετικό ο δείκτης να κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας αν και ο περιορισμένος τζίρος δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση παραπέμπει περισσότερο σε ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο σε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v