Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ενδείξεις για θετικό ξεκίνημα

Το διεθνές κλίμα δείχνει να συνηγορεί για τουλάχιστον ανοδικό ξεκίνημα στην αγορά, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν διορθώσεις στα χθεσινά ακραία αρνητικά φαινόμενα. Απόλυτα κρίσιμες για οικονομία και ΧΑ οι επόμενες μέρες.

Θετικές προϋποθέσεις διαφαίνονται στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, που φαίνεται ότι αν μη τι άλλο θα έχει τη βοήθεια των διεθνών αγορών. Θετικό το χθεσινοβραδινό κλείσιμο στην Wall Street, με θετικό πρόσημο τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, θετικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ και οι τελευταίες δηλώσεις Juncker ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να διασκεδάζουν εν μέρει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Αντίθετα, η Fitch επέστρεψε εκ νέου, δηλώνοντας ότι πιθανό rollover των ελληνικών ομολόγων θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, σήμερα αφικνείται εκ νέου στην Ελλάδα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας για τις τελευταίες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Επίσης σήμερα τα μεσάνυχτα η ανασχηματισμένη κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Πάντα σήμερα, θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου σε άυλη μορφή, ποσού 1,25 δισ. ευρώ, λήξεως 23 Σεπτεμβρίου 2011.

Επίσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή 23 και 24 Ιουνίου στην τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η Ελλάδα και η κρίση χρέους της ευρωζώνης και οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί αναμφισβήτητα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης στις αγορές, ενώ στις 3 Ιουλίου αποφασίστηκε και θα διενεργηθεί έκτακτο Eurogroup με θέμα το ελληνικό ζήτημα.

Αναμφισβητήτως η χθεσινή συνεδρίαση επανέφερε την «τάξη» στη Σοφοκλέους με σημαντική υποχώρηση των τιμών παρά το χαμηλό τζίρο και βέβαια η εξέλιξη αυτή αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό του ανοδικού ξεκινήματος με σημαντική δόση μεταβλητότητας, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν διορθώσεις σε χθεσινά ακραία αρνητικά φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1.300 και ει δυνατόν υψηλότερα των 1.350 μονάδων, καθώς οποιαδήποτε άλλη αντίδραση που θα εκτονωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα δεν αναμένεται να προβληματίσει ιδιαίτερα όσους επιμένουν να διατηρούν «short» θέσεις.

Επίσης, οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση που δεν θα συνοδευτεί με σημαντική αύξηση του τζίρου, αναμένεται να είναι εξαιρετικά βραχύβια και απλά θα δώσει ευκαιρίες ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα τιμών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v