Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτι κουρασμένα παλικάρια, στο Χ.Α. (!)

Συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, αλλά και αυτούς που ακολούθησαν και τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας καθώς μετά το μεσημέρι οι πωλητές "πήραν κεφάλι". Αξιοσημείωτη κινητικότητα στα μικρομεσαία.

Συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, αλλά και αυτούς που ακολούθησαν και τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας.

Λίγο μετά τις 12.00 ο τζίρος κατέβασε ρυθμούς, οι αγοραστές τραβήχτηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα και αυτά σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έδωσαν τις τελικές εντυπώσεις στους πωλητές και στον Δείκτη το αρνητικό πρόσημο με κλείσιμο σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Βέβαια μετά τις 15.53 σημειώθηκε μία προσπάθεια αντίδρασης που στις 17.00 έφερε τον Δείκτη στις 1277,03 μονάδες με οριακά θετικό πρόσημο, όμως οι τελικές δημοπρασίες φαίνεται ότι είχαν άλλη άποψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1298,36 μονάδες (+1,79), όμως η αναμέτρηση με την ισχυρή ζώνη 1295 – 1300 έφερε κόπωση και δεύτερες σκέψεις.

Από την αρχή της συνεδρίασης φάνηκε ότι η Αγορά σήμερα δεν θα μπορούσε να ποντάρει στον Τραπεζικό κλάδο (-2,26%), όμως στην πορεία σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση και στους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη και τα πράγματα θα ήταν χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη αν δεν ανελάμβανε κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες ο τίτλος της Coca-Cola, που έκλεισε μάλιστα και στο υψηλό ημέρας.

Εκτός Τραπεζικού ταμπλό, οι πλέον αρνητικές εντυπώσεις για την μετοχή του ΟΤΕ που από το υψηλό ημέρας των 6,54 ευρώ (+2,19%) βρέθηκε να οδηγεί την επιστροφή της Αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα και να κλείνει τελικά με σημαντικές απώλειες.

Αρκετά κακή εικόνα και από τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, που ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, μετά τις 15.35 βρέθηκε να υποχωρεί μάλλον άτακτα, επιβαρύνοντας το γενικότερο κλίμα.

Μία μικρή προσπάθεια αντίδρασης δεν είχε επιτυχία και ο τίτλος έκλεισε οριακά υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό.

Όμως οι τίτλοι που γεννούν τα πλέον εντυπωσιακά ερωτήματα, είναι αυτοί που εμπλέκονται στο πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων – μετοχοποιήσεων που θεωρητικά θα λάβει χώρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Καμία χρηματιστηριακή “συγκίνηση” από ΟΠΑΠ και Ταχ. Ταμιευτήριο, απόλυτη ακινησία και συναλλακτικός υποσιτισμός για ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ, λες και η Αγορά πιστεύει ότι τελικά δεν θα γίνει τίποτα.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η απαισιόδοξη άποψη, που υποστηρίζει ανοιχτά ότι το “φως στο τούνελ” που βλέπει ο Πρωθυπουργός (χθεσινή δήλωση στην Βουλή), είναι το τρένο της ύφεσης και της ανεργίας που έρχεται να τον πατήσει (!)

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η απόφαση του Χ.Α. για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών ΤΤ και T BANK, λόγω επικείμενης ανακοίνωσης σχετικά με τη λήψη απόφασης από τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών, οποία έγινε πράξη στο ταμπλό στις 13.29.

Τελικά η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών της TBANK προς τις νέες μετοχές της Ταχ. Ταμιευτήριο είναι η ακόλουθη: -πενήντα (50) υφιστάμενες μετοχές της TBANK προς μια (1) νέα μετοχή της Ταχ. Ταμιευτήριο (το τελειωτικό χτύπημα για τους μετόχους της πρώτης).

Μετά από αυτή την ανακοίνωση ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου επέστρεψε στο σύστημα συναλλαγών στις 15.25, για να κλείσει με τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες, δείχνοντας πως αν συνεχίσει να κινείται “νότια” δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 2,50 ευρώ.

Χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών οικονομιών προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματά τους εξακολουθεί να προβλέπει η Pimco, καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση χρέους, μεταδίδει το Reuters.

“Για τα επόμενα τρία χρόνια θα δούμε διάφορες οικονομίες να επιλύουν τα διάφορα προβλήματά τους. Για τις Ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδίως για την Ελλάδα, (η λύση) θα έρθει μέσω της χρεοκοπίας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, κ. Mohamed El-Erian, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης Ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Pimco, κ. Andrew Balls, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι “ουσιαστικά χρεοκοπημένη” και οποιαδήποτε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα χρέους της με νέο πακέτο διάσωσης απλώς μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα.

Εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ζήτησε εκ νέου η Γερμανίδα Καγκελάριος για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, καλώντας την ΕΚΤ να συναινέσει, αλλά και την Ελλάδα να προχωρήσει στην επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, το Υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου έχει αποστείλει επιστολή σε Τράπεζες και Ασφαλιστικές – εκ των οποίων η Deutsche Bank, η Commerzbank, η Allianz, η WestLB και η Munich Re – για να συμμετάσχουν σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις ως προς την "εθελοντική" συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας για Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε επίσης πως δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., κάτι που δεν άρεσε στην Αγορά.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Schaeuble που ανέφερε ότι στις 3 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η λύση του Ελληνικού χρέους με την συμμετοχή των ιδιωτών.

Την έκδοση των αποτελεσμάτων των Ευρωπαϊκών “stress tests” τη νύχτα ή στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όταν οι Αγορές παγκοσμίως θα είναι κλειστές, προτείνουν οι κορυφαίες Χρηματιστηριακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται χωρίς να κατονομάζει το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματιστηρίων και Αγορών, σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (η οποία και διεξάγει τα tests), ζήτησε την έκδοση των αποτελεσμάτων όταν οι Αγορές θα είναι κλειστές, ενώ εκτιμούν ακόμη οι πηγές του πρακτορείου, ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου.

Επιφυλακτική εικόνα και μικρές απώλειες στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και στην Wall Street που επέλεξαν την στάση αναμονής για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και τη συνέντευξη τύπου της Fed.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αρκετοί τίτλοι συνδύασαν σημαντικά ημερήσια κέρδη και αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών.
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Alapis, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεψε τις εντυπώσεις η Forthnet, ενώ κινητικότητα επέδειξαν κάποιες από τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και οι Υγεία, Παρνασσός, Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, Lavipharm, Intralot κ.λ.π.

Μόλις τρεις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+5,56%), Ελλάκτωρ (+1,32%) και Τιτάν (+0,12%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Jumbo.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-4,03% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MIG, με τις δύο τελευταίες να κλείνουν στο χαμηλό ημέρας.

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Μυτιληναίο (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και Εθνική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά και με εναλλαγές προσήμων για να ακολουθήσει επιθετική κίνηση μέχρι το υψηλό των 1298,36 μονάδων (11.57), όμως από εκεί και πέρα επικράτησε η επιφυλακτικότητα, γύρισμα μέχρι τις 1264,5 (15.40) και τελικό κλείσιμο στις 1271,43 μονάδες με απώλειες 0,32%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 83 εκατ. από τα οποία τα 1,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Αρκετά καλή η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 34 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 20%.


Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Ενώ παρατηρούνται κάποια βήματα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό που μεταφράζονται θετικά από τους Ευρωπαϊκούς κύκλους, όσον αφορά την προώθηση της 5ης δόσης, παραμένουν οι πιέσεις για την άμεση ψήφιση των απαραίτητων νομοθετικώς διατάξεων που θα αφορούν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, επισημαίνει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δείχνει ιδιαίτερα νευρική, με τους Τραπεζικούς τίτλους να ηγούνται της ημερήσιας μεταβλητότητας.

Οι αυξομειώσεις του όγκου συναλλαγών καταδεικνύουν την παρουσία γρήγορων “παικτών” που κινούνται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και με σφιχτά “stop loss” και αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους ανάλογα με την ειδησεογραφία και το ημερήσιο κλίμα.

Με αυτά τα δεδομένα το volatility στο Χ.Α. θα συνεχιστεί, μέχρι να υπάρξει ουσιαστική λύση στο Ελληνικό πρόβλημα χρέους, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec.

Η ψήφος εμπιστοσύνης χωρίς άλλες απώλειες βουλευτών από το Κυβερνόν κόμμα δεν έδωσε συνέχιση στο ράλι ανακούφισης, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο Γενικός Δείκτης δεν έδωσε το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή ένα κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, όμως από την άλλη δεν απειλήθηκε και το όριο των 1250 μονάδων και αυτό κρίνεται σαν θετικό.

Από την άλλη πλευρά η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα μπει πλέον στο επίκεντρο της οικονομικής ατζέντας επηρεάζοντας ισχυρά την κατεύθυνση και την ένταση της τάσης.

Αν και η χθεσινή ψηφοφορία έδωσε ένα θετικό στίγμα ως προς την δυνατότητα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου εκτιμάται ότι η ρευστή εικόνα που υπήρχε πριν τον ανασχηματισμό θα συνεχίσει να επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία ευνοώντας μεγαλύτερες διακυμάνσεις και νευρικότητα.

Επισημαίνεται ακόμα στο τεχνικό κομμάτι της εγχώριας Αγοράς ότι στα διαγράμματα των κυριότερων Τραπεζών έχουν δοθεί αγοραστικά σήματα ενώ οι τζίροι υποστηρίζουν μετά από αρκετό καιρό υψηλότερα επίπεδα τιμών αφού οι διορθώσεις πραγματοποιούνται με αισθητά χαμηλότερες συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος χωρίς να αποκλείει οι επόμενες ημέρες να συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα και μεταπτώσεις στην επενδυτική ψυχολογία.

Ανοιχτές πωλήσεις - Δανεισμός τίτλων

Συνεδρίαση σημαντικού volatility, που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά αύξησαν τις υπερτιμήσεις στο 0,51% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8940, τιμή εκκαθάρισης 569,26) κινήθηκαν μεταξύ 564,5 και 583 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ανέβηκε στο 59% με τους επενδυτές να μειώνουν το ενδιαφέρον τους έχοντας συναλλαχθεί συνολικά 1.146 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (799 δικαιώματα αγοράς και 347 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20000 ΟΠΑΠ, 89000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7193), Alpha Bank (2450), Πειραιώς (1818), Eurobank (2630), ΟΤΕ (581), MIG (442), MPB (202), Κύπρου (1366), Μυτιληναίο (469), Αγροτική (945), ΓΕΚ (806), Ελλάκτωρα (593), ΟΠΑΠ (482), Ταχ. Ταμιευτήριο (189), ΔΕΗ (241), Intralot (261).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (168233 τεμ.), Πειραιώς (57925 τεμ.), Alpha Bank (24656 τεμ.), ΟΤΕ (35000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10000 τεμ.), Coca-Cola (11100 τεμ.).

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11125234 τεμ.), Eurobank (17982728 τεμ.), Εθνική (9283448 τεμ.), Πειραιώς (12118358 τεμ.), ΟΤΕ (5910347 τεμ.), MIG (5013654 τεμ.), MPB (5681542 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 21/06/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (21/06/2011): -1.183.812 %. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (21/06/2011): -0,124%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v