Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζεται και το ΧΑ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η ανασχηματισμένη κυβέρνηση και αυτό θα επιδιώξει να κάνει σήμερα και το ΧΑ, με προαπαιτούμενο τον ικανοποιητικό τζίρο. Ζητούμενο το κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 1.295 μονάδες.

Η κυβέρνηση πήρε την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης («το αρνί που φεύγει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος», ανέφερε μια παλιά πολιτική ρήση που επιβεβαιώθηκε χθες) και έτσι μετά τις 01:30 ξαναδόθηκαν στην κυκλοφορία οι δρόμοι που είχαν κλείσει σε μια τεράστια ακτίνα γύρω από το κτίριο της Βουλής, προκαλώντας τρελό κομφούζιο και απίστευτη ταλαιπωρία σε όσους επέλεξαν να κινηθούν προς τους προορισμούς τους μετά τις 20:00.

Μάλιστα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπήρχε εντολή να μην ανοίξουν οι δρόμοι αν δεν αποχωρήσει και ο τελευταίος βουλευτής από τη Βουλή, ενώ η ίδια αν όχι χειρότερη ταλαιπωρία περιμένει τους Αθηναίους την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Μεσοπρόθεσμο το οποίο αναμένεται να περάσει σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και την κυβερνητική επιτροπή, με τις Βρυξέλλες να πιέζουν ασφυκτικά να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα υπό τη μορφή του κατεπείγοντος.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις αγορές, σημαντικά κέρδη χθες το βράδυ στην Wall Street, δεύτερη μέρα αξιοπρόσεκτων κερδών για τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ άνοιγμα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με μικρές διακυμάνσεις δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Σταθεροποιητικά η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, στο 1,52% το Euribor 3μήνου, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησαν στην αγορά ομολόγων τα ελληνικά spread και CDS.

Πιθανό ανοδικό άνοιγμα αναφέρουν οι εκτιμήσεις των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου για τη σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, όμως πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από τον ημερήσιο τζίρο, που για να δημιουργεί προϋποθέσεις περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης πρέπει επί καθημερινής βάσης να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς και πρώτο ρόλο στην τρέχουσα φάση για το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παίζει η τεχνική ανάλυση, αλλά ουσιαστικές πολιτικές εξελίξεις και αποφάσεις.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1.295 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1.350 μονάδες. Το τελευταίο θα επιχορηγηθεί και από σημαντικές κινήσεις short covering που παρατηρήθηκαν και χθες στην αγορά Παραγώγων.

Από εκεί και πέρα αν συνεχιστούν οι μεγάλες διακυμάνσεις σε συνδυασμό με τις αυξομειώσεις του τζίρου που απλά επιβεβαιώνουν την παρουσία γρήγορων παικτών και την παντελή απουσία σοβαρών χαρτοφυλακίων, θεωρείται βέβαιο ότι όσα χαρτοφυλάκια κινούνται συντηρητικά με αργά αντανακλαστικά και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα παραμείνουν εκτός αγοράς.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v