Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής

Οι δηλώσεις Bernanke δεν τόνωσαν την ψυχολογία των αγοραστών με αποτέλεσμα το διεθνές κλίμα να γυρίσει σε ελαφρώς αρνητικό. Στο ΧΑ, περιμένοντας τη Σύνοδο Κορυφής, ζητούμενο είναι η αύξηση τζίρου και το επιλεκτικό ενδιαφέρον.

Αμετάβλητα διατήρησε τα αμερικάνικα επιτόκια η νομισματική επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δηλώνοντας μάλιστα ότι τα χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν επί μακρόν.

Από την άλλη, η Fed υποβάθμισε τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό αυτό το έτος. Ειδικότερα, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011 στο 2,7% με 2,9%, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν 3,1% με 3,3%, ενώ για το 2012 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 3,3% με 3,7%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων 3,5% με 4,2%.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα εμφανίστηκε μάλλον συγκρατημένη όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα της απέναντι όχθης του Ατλαντικού, που δεν είναι άλλο από την ανεργία, προβλέποντας ότι για το 2011 ο δείκτης ανεργίας θα διαμορφωθεί μεταξύ 8,6%-8,9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 8,4%-8,7% που είχε δώσει τον Απρίλιο.

Η Wall Street αντέδρασε κατ’ αρχήν ψύχραιμα, όμως προς το τελευταίο κομμάτι τις συνεδρίασης επικράτησαν οι πωλητές με αποτέλεσμα και οι τρεις δείκτες να κλείσουν με απώλειες.

Ακολούθησαν με απώλειες και τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Ασφαλώς είδηση της ημέρας είναι η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά σήμερα και όλα τα βλέμματα των αγορών θα είναι στραμμένα σ’ αυτήν. Την ίδια ώρα το euribor 3μήνου έφτασε στο 1,526%, το ευρώ κινείται χαμηλότερα στην ισοτιμία του με το δολάριο, ενώ στην αγορά ομολόγων το ελληνικό spread κινείται ανοδικά και τα CDS περίπου αμετάβλητα.

Με τέτοιο διεθνές κλίμα η Σοφοκλέους πρέπει να κάνει το «κάτι παραπάνω» προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο και να αναμετρηθεί εκ νέου με τη ζώνη 1.295-1.300.

Σε αντίθετη περίπτωση και αν συνεχιστούν οι αυξομειώσεις σε τζίρο και αποτιμήσεις, απλά θα επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά ότι το ΧΑ συνεχίζει να κινείται από γρήγορους παίκτες που με σφιχτά “stop-loss” αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους ανάλογα με την ειδησεογραφία και το ημερήσιο κλίμα.

Εξίσου σημαντική θα είναι η εικόνα που θα επιδείξει μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς ζητούμενο είναι να διατηρηθεί αν όχι να διευρυνθεί το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους που ανήκουν στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v