Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτώση με ελάχιστο τζίρο

Αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα, με χαμηλό τζίρο και υποτονικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι μεγαλύτερες πιέσεις για τον ΟΠΑΠ. Με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές κινούνται οι περισσότεροι τίτλοι που απαρτίζουν τον FTSE-20.

Αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα τόσο για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και για τη Σοφοκλέους, σε μία συνεδρίαση όπου μέχρι στιγμής έχει σαν κυριότερο χαρακτηριστικό τον σαφώς χαμηλότερο τζίρο και την επιστροφή της επιφυλακτικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αντίθετα, με την εικόνα των αμέσως προηγούμενων ημερών, ελάχιστοι τίτλοι κατορθώνουν μέχρι στιγμής να συνδυάσουν αξιοπρόσεχτα κέρδη με σχετικά υποφερτές συναλλαγές, και αυτοί είναι οι Intracom, ΑΒΑΞ, Alapis.

Κέρδη γράφει και ο τίτλος της Audiovisual, όμως, αυτά είναι κυρίως αποτέλεσμα ανοιχτών εντολών αγοράς.

Αντίθετα, με ασφυκτική πίεση ξεκίνησε ο τίτλος της ΑΧΟΝ, η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο 1 προς 2, όμως, οι συνολικοί τίτλοι που έχουν πραγματοποιήσει έστω και στοιχειώδη πράξη, δεν υπερβαίνουν τους 80.

Ο τζίρος λίγο υψηλότερα των 13 εκατ., ενώ από αυτά τα 385.000 ευρώ αφορούν μία προσυμφωνημένη συναλλαγή στην Intralot, ύψους 250.000 τεμαχίων στα 1,54 ευρώ.

Όσον αφορά την εικόνα του 20άρη, απόλυτα αποκαρδιωτικές οι συναλλαγές για ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Τιτάνα, ενώ πολύ χαμηλές συναλλαγές σημειώνει και ο τίτλος της Jumbo.

Από κει και πέρα εκτός τραπεζικού ταμπλό οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΠΑΠ που ξεπερνούν το 2% με όγκο συναλλαγών λίγο υψηλότερο των 110.000 τεμαχίων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η μετοχή του Οργανισμού κινείται πλέον χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 11 ευρώ.

Δεν είναι πολύ καλύτερη η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, όπου με οριακά κέρδη κινείται μόνο ο τίτλος της Eurobank, ενώ αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημειώνουν οι Εθνική, Πειραιώς, και με μικρότερες απώλειες Αlpha Bak, TT.

Ο Γ.Δ. έχει ανακάμψει σχετικά από το μέχρι στιγμής χαμηλό των 1.258,56 μονάδων, όμως, συνεχίζει να κινείται με αρνητικό πρόσημο, ενώ περισσότερο ανησυχητική είναι η επιστροφή της επιφυλακτικής εικόνας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο αφενός η αύξηση του τζίρου, και αφετέρου η επιστροφή έστω και επιλεκτικού ενδιαφέροντος.

Από πλευράς όγκου συναλλαγών, ξεχωρίζει ο τίτλος της Πειραιώς με περισσότερο από 1.300.000 τεμάχια, ακολουθούμενος από τη μετοχή της Εθνικής με όγκο που ξεπερνά τις 810.000 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v