Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επικίνδυνες ισορροπίες πέριξ των 1600 μονάδων

Σε στάση αναμονής η αγορά περιμένει να τιμολογήσει τις επόμενες εξελίξεις και τα αποτελέσματα 2010. Πιέσεις και απώλειες άνω του 3% για Alpha Bank και Eurobank. Υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Τιτάνα.

Σε στάση αναμονής η Αγορά περιμένει να τιμολογήσει τις επόμενες εξελίξεις και τα αποτελέσματα χρήσης 2010, η ροή των οποίων θα πυκνώσει στις αμέσως επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα το Χ.Α. συνεχίζει να παρακολουθεί έκπληκτο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να βρίσκεται στα όρια του φοροεισπρακτικού “παροξυσμού” (παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του κ. Πρωθυπουργού μετά την σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα), να συνεχίζει στην λογική του “δεν πληρώνω” και να παρακολουθεί ανήμπορο να αντιδράσει τα λουκέτα και την ανεργία να αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο.

Ακόμα και ο μοναδικός καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει “πνοή” στο Χ.Α. και δεν είναι άλλος από τις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις, υφίσταται τις συνέπειες από τις συνεχιζόμενες παλινωδίες Κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του Κυβερνώντος κόμματος.

Και μέσα σε αυτά φαίνεται να επιστρέφουν δριμύτερα τα σενάρια για “αναγκαστικές” αυξήσεις κεφαλαίου στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, τα οποία “στοχοποιούν” Alpha Bank και Eurobank, οι τίτλοι των οποίων έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.

Σημαντικός προβληματισμός και από την τεχνική εικόνα της Εθνικής, που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αφήνοντας πίσω της την στήριξη των 6,90 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να προσδιορίζεται στα 6,50 ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγορά αναζητεί επίπεδα ισορροπίας και ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις, υπό την επίδραση των παγκόσμιων εξελίξεων και των εκτιμήσεων - πληροφοριών σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 τρέχοντος, ενώ την ίδια ώρα τα σενάρια φέρνουν όλο και πιο κοντά την Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης.

Ανήσυχοι δηλώνουν αρκετοί διεθνείς αναλυτές, όσον αφορά την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη μέχρι το 2013, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή σε ανοδική κίνηση των spreads, με το 10ετές Ελληνικό να ξεπερνά εκ νέου τις 925 μονάδες. Στα CDS 5ετίας, η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την δεύτερη θέση (πίσω από την Βενεζουέλα), ενώ στην τρίτη θέση πλασαρίστηκε η Ιρλανδία αφήνοντας τέταρτη την Αργεντινή και πέμπτη την Πορτογαλία.

Από την άλλη τα μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων του Δημοσίου δεν φαίνεται να επιτρέπουν ούτε την συγκρατημένη αισιοδοξία. Στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι εισπράξεις που πραγματοποίησε το Δημόσιο μειώθηκαν κατά 10% και ήταν λιγότερες κατά 865 εκατ. ευρώ από αυτές που προβλέπονταν.

Ακόμη πιο απογοητευτικά είναι τα νεότερα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, τα έσοδα παρουσιάζουν πτώση 10% - 15%!

Στο δίμηνο, το έλλειμμα του γενικού Κρατικού προϋπολογισμού σημείωσε αύξηση κατά 9%, τη στιγμή όπου η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωσή του κατά 3,9%. Διαμορφώθηκε σε 1,028 δισ. ευρώ, έναντι 944 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2010.

Ούτε λόγος για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, με το υπάρχον κλίμα, αφού σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου, η γενική ατιμωρησία και η έλλειψη εμπιστοσύνης Κοινωνίας και Αγοράς στο Κράτος και στο πολιτικό σύστημα διώχνουν τις επενδύσεις από την Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και ξεκινώντας από τον 20αρη, ασφαλώς ΟΠΑΠ και Motor Oil κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Ιδιαίτερα η δεύτερη πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από την αντίσταση των 8,84 ευρώ και αν το επιβεβαιώσει θεωρείται βέβαιο ότι θα κινηθεί προς την ζώνη 9,20 – 9,40 ευρώ.

Μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις, ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών επέστρεψε σε θετικό βηματισμό προσπαθώντας να δώσει ψηλότερη κορυφή. Τεχνικά πάρα πολλά θα παιχτούν στην θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 16,50 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για minimum κίνηση προς τα 16,80 ευρώ.

Επίσης σε λίγο χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ο Τιτάν δείχνει ότι προσπαθεί να ξεπεράσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Λιβύη και η Folli Follie Group τις “μετασεισμικές δονήσεις” της Ιαπωνίας.

Ακόμα χαμηλότερα συνέχισε να ανακάμπτει από τα πρόσφατα χαμηλά η Creta Farm, αξιοπρόσεκτη κινητικότητα μετά τις 16.20 εμφανίστηκε στην ΕΥΔΑΠ, ενώ αντίθετα υπό αξιοπρόσεκτη πίεση βρέθηκαν οι Sciens και Euromedica.

Μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου με κέρδη μεγαλύτερα του 3% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο και του 2% οι Τιτάν, Motor Oil, MIG. Μικρότερα κέρδη για Jumbo, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Μυτιληναίου.
Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank, Eurobank και των δύο για την μετοχή της MPB.

Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Πειραιώς και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 17 μονάδων με υψηλό τις 1623,94 (10.40) και χαμηλό τις 1606,27 μονάδες (14.36) και έκλεισε τελικά στις 1611,21 μονάδες με απώλειες 0,18%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 91 εκατ. από τα οποία τα 4,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών και 28 τίτλοι με τελικές απώλειες από 4 έως 14,29%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με διάθεση να βοηθήσει την στήλη, ο Απόστολος Μάνθος, αναλαμβάνει να διερευνήσει τις τεχνικές διαθέσεις των DAX, Nikkei και του δικού μας Γενικού Δείκτη.

Ξεκινώντας από το Χ.Α., το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει:

“Πέριξ του Exponential κινητού μέσου των 200 ημερών (1619 μονάδες) κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δείχνοντας εμφανή σημάδια μερικής “απεξάρτησης” από το μάλλον αρνητικό κλίμα των διεθνών Χρηματιστηρίων.
 
Σημείο κλειδί για τη περαιτέρω πορεία του δείκτη θα είναι η “συμπεριφορά” του στη mini περιοχή, που εκτείνεται μεταξύ της γραμμικής στήριξης των 1605 μονάδων και του βραχυπρόθεσμου Exponential κινητού μέσου όρου των 21 ημερών, στις 1597 μονάδες.

Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής θα ωθήσει το δείκτη προς τη στήριξη της μεσοπρόθεσμης καθοδικής γραμμής, στις 1524 μονάδες περίπου.

Η διατήρηση όμως του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1590 μονάδων θα προσθέσει σημαντικούς πόντους στο σενάριο ανοδικής διάσπασης της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 1679 με 1700 μονάδων βάζοντας στη πορεία ως στόχο το υψηλό του περασμένου Αυγούστου, στις 1800 μονάδες”.

Προχωρώντας “επί Γερμανικού εδάφους”, ο κ. Μάνθος τονίζει:

“Η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της μεσομακροπρόθεσμης γραμμής τάσης (7260 μονάδες) στο διημερήσιο διάγραμμα του Γερμανικού δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX 30 δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες καθοδικής εκτόνωσης, λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις μετά και τα γεγονότα στην Ιαπωνία.

Η κίνηση έφερε το δείκτη χαμηλότερα από το 50% του επιπέδου διόρθωσης των Fibonacci Retracement της κίνησης (5833 με 7434 μονάδες) απειλώντας στη πορεία μέχρι και το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο 61,8%, μη αλλαγής τάσης, στις 6460 μονάδες. Από διαγραμματικής απόψεως το πιθανό ανοδικό γέμισμα του προκληθέντος χάσματος στις 6838 μονάδες θα επαναφέρει τον δείκτη προς τις 7000 μονάδες.

Πάντως το πρωταγωνιστικό ρόλο για τη μακροπρόθεσμη τάση του DAX 30 θα παίξει ο Fibo απλός κινητός μέσος των 144 διημέρων, στις 6448 μονάδες. Μέσος όρος, όπου σχεδόν από το 2003 καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόσημο της τάσης”.

Με τη παροιμιώδη φράση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει…» θα χαρακτηρίζαμε τη κατάσταση του Ιαπωνικού δείκτη Nikkei 225 μετά τον καταστροφικό σεισμό, καθώς όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά.

Αναλυτικότερα ο δείκτης με την έντονη καθοδική κίνηση της περασμένης εβδομάδας βρέθηκε 23 μήνες πίσω χάνοντας ένα ισχυρό ποσοστό της τάξεως του 25% από τα πρόσφατα υψηλά του Φεβρουαρίου (10891 μονάδες) με τη «βαριά» εταιρεία Tokyo Electric Power να έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, καθώς απώλεσε το 64% της κεφαλαιοποίησής της.

Σε βραχυχρόνιο διαγραμματικό επίπεδο η σταθεροποίηση του δείκτη γύρω από την περιοχή των 9100 με 8796 μονάδων, όπου έχουν αποτυπωθεί και οι τέσσερις σημαντικότεροι τοπικοί πυθμένες της τελευταίας διετίας θα «καθησύχασε» της πτωτικές φοβίες ανοίγοντας έτσι θετικές συζητήσεις για την πιθανή επανοδό του προς το μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, στις 9859 μονάδες”.

Τα βασικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας δεν λύθηκαν, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Το αποτέλεσμα της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της 11ης Mαρτίου έδωσε θετικές ελπίδες στους Έλληνες επενδυτές, που διαμόρφωσαν τη μεταβλητότητα της Αγοράς. Χρειάζεται, όμως, μεγαλύτερη προσοχή στις τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων στην Αγορά, διότι ακόμη τα βασικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας δεν λύθηκαν. Απλώς η Χώρα δείχνει να κερδίζει χρόνο.

Η άσχημη τροπή που πήραν οι εξελίξεις σε Ιαπωνία και Μέση Ανατολή –η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση-, καθώς και η παραμονή της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι έχουν ανατρέψει τις παγκόσμιες ισορροπίες όπως είχαν διαμορφωθεί και επηρεάζουν αποφασιστικά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ως αποτέλεσμα είχαμε την πτώση των Χρηματιστηρίων και την αντίστοιχή άνοδο των λεγόμενων ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων, δηλαδή του πετρελαίου, των πολύτιμων μετάλλων και των ομολόγων.

Όλοι οι αναλυτές περιμένουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών των Ιαπώνων για να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, ώστε να αποτιμήσουν τις ζημίες που θα προκληθούν στην παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα με όλα αυτά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέβηκε το Φεβρουάριο στο 2,4% και στις ΗΠΑ στο 2,1%.

Οι τιμές των εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να καταγράφουν μεγάλες μεταβολές, για λόγους που σχετίζονται με τις εξελίξεις που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, με αυτή τη φάση η τάση τους παραμένει ανοδική.

Όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών έχει μειωθεί και σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνηση με ταυτόχρονη αναζήτηση κατεύθυνσης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, ενώ συνεχίστηκαν οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη, με ελαφρώς μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,35%.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3513, τιμή εκκαθάρισης 742,84) κινήθηκαν μεταξύ 742 και 754,75 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (11300 Eurobank, 5100 Αεροπορία Αιγαίου, 58400 Αγροτική, 15000 Alpha Bank, 5000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1857), Alpha Bank (1104), Πειραιώς (1698), Eurobank (700), ΟΤΕ (1085), Ταχ. Ταμιευτήριο (350), ΔΕΗ (219), Μυτιληναίος (563), MPB (217), ΟΠΑΠ (463), Ελλάκτωρ (248), ΓΕΚ (226).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (13282 τεμ.), Alapis (28702 τεμ.), Alpha Bank (15000 τεμ.), Αγροτική (40000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (20000 τεμ.), Κύπρου (245000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11412799 τεμ.), Eurobank (14166072 τεμ.), Εθνική (12717778 τεμ.), Πειραιώς (6894043 τεμ.), MPB (8566729 τεμ.), Κύπρου (6261008 τεμ.), MIG (4428449 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v