Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε …ομηρία το Χρηματιστήριο

Δέσμιο των ευρωπαϊκών αγκυλώσεων εν όψει των οριστικών αποφάσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα στις 25 Μαρτίου παραμένει το ΧΑ. Κλειδί οι διεθνείς εξελίξεις. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Συνεχίστηκε για ακόμη μία εβδομάδα η δημιουργία ενός ευρύτερου σχηματισμού πυθμένα με τον Γενικό Δείκτη στην ζώνη των 1.600-1.640 και τον FT 20 μεταξύ 750-765 μονάδων.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, για μία μεσο-μακροχρόνια διαδικασία, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010- με την εκπόνηση του σχεδίου του Βερολίνου για την αντιμετώπιση της κρίσης- και φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου, όταν θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής της 25 ης Μαρτίου.

Η χθεσινή συνεδρίαση και λόγω της λήξης της πρώτης σειράς (στην αγορά Παραγώγων) ήταν εκ προοιμίου ιδιαίτερη, καθώς ενδεχόμενη δοκιμασία του 20άρη προς τις 745 και 740 μονάδες θα επέτεινε τις ρευστοποιήσεις, το πρόβλημα.

Η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου, που δυσκολεύει τους χειρισμούς της Αγκ. Μέρκελ (στο θέμα της…βοήθειας ), οι εντεινόμενες προειδοποιήσεις οικονομολόγων, παραγόντων για το αναπόφευκτο της αναδιάρθρωσης του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία (σχετική έκθεση της Citigroup) κρατούν σε…ομηρία το ΧΑ.

Αναμφίβολα η βραχυπρόθεσμη τάση το ΧΑ επηρεάζεται από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, την αγορά Παραγώγων, τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και τις διεργασίες που συνεχίζονται στις τράπεζες.

Στο ΧΠΑ η λήξη της πρώτης σειράς για το 2011 είχε ως συνέπεια τη μετακύλιση σημαντικών θέσεων, την αύξηση της μεταβλητότητας και την υποχώρηση των βασικών δεικτών προς τις πρώτες στηρίξεις. Λίγο ως πολύ η κίνηση ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που το ΧΑ έχει υπερποδώσει έναντι των ευρωαγορών, από την αρχή του έτους. Η απόκλιση στην απόδοση του ΓΔ έναντι άλλων ευρω-δεικτών αποτελεί καλή αφορμή για λήψη θέσεων «πώλησης» βραχυπρόθεσμα.

Από την άλλη η ανακοίνωση των μεγεθών 2010 επενεργεί βραχυπρόθεσμα είτε ανοδικά (στην περίπτωση της MotorOil) είτε πτωτικά (για τον Τιτάνα, που βγήκε εκτός δείκτη Stoxx 600).

Η περίπτωση του Τιτάνα είναι ενδεικτική, καθώς μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσεων εικάζεται πως προήλθε από ξένα χαρτοφυλάκια μετά την…έξοδο από τον διεθνή δείκτη.

Παράλληλα η κινητικότητα που παρατηρείται σε επί μέρους μέτωπα μπορεί- υπό προϋποθέσεις- να συμβάλλει στην διαμόρφωση ανάλογης τάσης. Το ότι λ.χ ανοίγει και πάλι θέμα ΟΤΕ, με την Deutsche Telekom να πιέζει για πολλοστή φορά και την ελληνική πλευρά να το σκέφτεται ενδέχεται να ισχυροποιήσει- σε αυτή την φάση- την στήριξη της μετοχής.

Τεχνικά για τον FT 20 κρίσιμες θεωρούνται οι 740-745 μονάδες, καθώς ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση θα λειτουργούσε επιβαρυντικά, θα ενεργοποιούσε περισσότερες πωλήσεις, θα κινδύνευε να πιέσει τον δείκτη χαμηλότερα των 700 μονάδων.

Από τον δείκτη φαίνεται, πως για τη μετοχή της Εθνικής Tράπεζας τα 6,70 ευρώ είναι μία σημαντική στήριξη ενώ τα 7,25 ευρώ θεωρούνται ισχυρή αντίσταση. Ανάλογα για την Alpha Bank τα 4,92 και χαμηλότερα τα 4,66 ευρώ θεωρούνται στήριξη και τα 5,29 ευρώ αντίσταση. Για την Eurobank στήριξη έχει διαμορφωθεί στα 4,71 και αντίσταση στα 5,16 ευρώ.

--------------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Θετικά έκλεισε τελικά μια από τις πιο νευρικές εβδομάδες της φετινής χρονιάς. Το ΧΑ κινήθηκε με έντονη μεταβλητότητα σε ακραίες διακυμάνσεις που αντικατοπτρίζουν τόσο την οριακή κατάσταση της ψυχολογίας της αγοράς όσο και την γρήγορη προσαρμογή στις αλλαγές των δεδομένων που επηρέασαν τις διεθνείς αγορές.

Το μίγμα ειδήσεων ήταν ιδιαίτερα δυνατό, οι εμπλεκόμενοι παρέμειναν σταθερά σε κοντινή απόσταση από τις οθόνες και η «αποτοξίνωση» από τις έντονες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής ίσως να δίνει πλέον χώρο για περισσότερη έμφαση στην τιμολόγηση των θεμελιωδών της αγοράς.

Ως τώρα πάντως τα αποτελέσματα δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη υποστήριξη στις αποτιμήσεις αφού κινούνται κοντά στο εύρος των εκτιμήσεων και οι τηλεδιασκέψεις εκπέμπουν περισσότερο επιφυλακτικότητα παρά κάποιο καθολικό μήνυμα αισιοδοξίας. Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για κάποιο γενικό συμπέρασμα, από τις εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει και αφορούν το 15% του συνόλου, η μείωση στα εταιρικά κέρδη είναι της τάξεως του 59% επίπεδο το οποίο αναμένουμε να συρρικνωθεί σημαντικά αφού το μεγαλύτερο μέρος των κερδοφόρων και ανθεκτικών εταιριών έχει ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου και κατά την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα των Μέτκα, Μυτιληναίου, S&B καθώς και των Αlpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς όπου το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις τηλεδιασκέψεις που ακολουθούν τις ανακοινώσεις των μεγεθών καθώς λόγω των θεμάτων της επικαιρότητας αλλά και της φημολογίας αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο επενδυτικής ακροαματικότητας.

Σε δεύτερο χρόνο εκτιμούμε ότι η σύνοδος κορυφής προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα επιστρέψει στην κορυφή της επικαιρότητας δίνοντας τον τόνο στην αγορά με κυρίαρχο πλέον θέμα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας που θα υποβληθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και το οποίο έχει ζητηθεί σαν προαπαιτούμενο για την χορήγηση χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού από το μηχανισμό της Τρόικας.

Τεχνικά η αγορά βρίσκεται οριακά πέριξ της χρονοσειράς των 200 ημερών όπου συγκλίνει και ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών. Η «σύνοδος» των δύο κινητών μέσων με την αγορά είναι φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρηθεί τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2009 και η ταυτόχρονη διάσπαση είχε δώσει μια ανοδική κίνηση της τάξεως του 31%. Με αυτό το δεδομένο το ανοδικό εύρος της διαφυγής από τις 1.620 μονάδες δεν θα περιοριστεί στις 1.650 μονάδες αλλά έχει σοβαρές πιθανότητες να δοκιμάσει εκ νέου τα φετινά υψηλά έτους.

Αντιθέτως μια πτωτική διαφυγή θα επανέφερε το Γενικό Δείκτη στην γνώριμη περιοχή στήριξης που εντοπίζεται στις 1.550 μονάδες. Αν και το οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ ρευστό και οι εναλλαγές στην ψυχολογία αρκετά έντονες θα ποντάραμε στην αισιόδοξη εξέλιξη της διάσπασης καθώς η γρήγορη επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς την ζώνη των 1.600 – 1.620 μονάδων έχει βελτιώσει την διαγραμματική εικόνα αγοράζοντας αρκετό χρόνο ακόμα και για μια αδρανή εβδομάδα με χαμηλό τζίρο.

Επιπλέον τα περισσότερα διαγράμματα των δεικτοβαρών μετοχών μπορούν να θεωρηθούν διορθωμένα και με σημαντικό ανοδικό περιθώριο σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά τα οποία προσφάτως έχουν ξαναδώσει μεσοπρόθεσμα ανοδικά σήματα (Alpha bank, Εurobank, Motor Oil, ΔΕΗ κλπ).

Διαχειριστικά παραμένουμε αγορασμένοι σε υψηλό ποσοστό (80%) αναμένοντας επίπεδα τιμών προς τις 1.700 – 1.750 μονάδες ενώ σε ότι αφορά τις ακραίες κινήσεις της αγοράς εκτιμούμε ότι προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για γρήγορες κινήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για το βαθμό εγρήγορσης που επιβάλλεται να υπάρχει αυτή την περίοδο στην εγχώρια αγορά.

Η εστίαση μας παραμένει ισχυρά προσανατολισμένη σε κρατικούς τίτλους (ΟΠΑΠ, Τ.Τ., ΔΕΗ), σε εταιρίες με ισχυρά θεμελιώδη (Μυτιληναίος, Jumbo, Φουρλής Frigoglass) καθώς και σε τραπεζικούς τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που εμπλέκονται σε σενάρια συγχωνεύσεων ή εξαγορών".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.583,20 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,81% και ετήσια κέρδη 12,72%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 1,94%, ο Mid 30 με απώλειες 1,39% και ο Small Cap 80 σημείωσε κέρδη 2,55%.

Από τους επιμέρους κλάδους τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν: 9,38% ο κλάδος των Ασφαλειών, 8,34% το Εμπόριο και 6,1% οι Κατασκευές & Υλικά.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 5,19%, Χημικά 4,89% και 4,47% οι Τράπεζες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Νεώριον (68,42%), Ελεύθερη Τηλεόραση (63,64%), Vivere (42,31%), Paperpack (30%), Βωβός (20,15%), Αττικές Εκδόσεις (19,61%), Alsinco (19,05%), Γιουρομπρόκερς (18,18%), Nutriart (17,39%) και Ελφίκο (16,67%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κεραμεία Αλλατίνη (-43,24%), Κυριακούλης (-24,64%), CPI (-22,22%), Νάκας (-17,53%), Σέλμαν (-16,67%), Interfish (-14,81%), Ιμπέριο (-14,63%), Αττι-κατ (-14,29%), Τεχνικές Εκδόσεις (-13,56%) και Γενική Τράπεζα ( -12,3%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v