Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες οπισθοφυλακών στο Χ.Α.

Κάτω από τις 1.600 μονάδες, στα χαμηλά ημέρας, έκλεισε η ελληνική αγορά, καθώς μετά τις 15:45 οι πωλητές πήραν το "πάνω χέρι". "Βουτιά" 6,3% για Τιτάνα λόγω εξόδου από Stoxx 600, απώλειες για Ελλάκτωρ, ΕΤΕ, MIG, Jumbo. 

Αγοραστές και πωλητές προσπάθησαν να ανιχνεύσουν διαθέσεις, η επιφυλακτικότητα για μία ακόμα συνεδρίαση δήλωσε παρούσα, όμως λίγο μετά τις 15.45 αυτοί που επέλεξαν να μειώσουν θέσεις φάνηκαν περισσότερο επιθετικοί, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1600 μονάδων και μάλιστα στο χαμηλό ημέρας.

Στο χαμηλό ημέρας, ή εξαιρετικά κοντά σε αυτό και οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, Jumbo, Eurobank, MPB, MIG.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, λίγο μετά τις 11.35 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και παρά την θετική εικόνα των διεθνών Αγορών, έδειξε να “σέρνεται” χαμηλότερα από το πρώτο τεχνικά ζητούμενο (που είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 1620 μονάδων), “βυθισμένος” στους εσωτερικούς του προβληματισμούς, για να έλθει το τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης που έδωσε τις εντυπώσεις στους πωλητές και μεγάλο προβληματισμό σε όσους επέλεξαν να διατηρήσουν θέσεις.

Με θετικό τελικό πρόσημο, στο ταμπλό του 20αρη, οι Μυτιληναίος και Alpha Bank ενώ “ξένισαν” οι αξιοπρόσεκτες απώλειες των Ελλάκτωρα και Ελ. Πετρελαίων.

Υπό πίεση και ο τίτλος του Τιτάνα, καθώς φεύγει από τη σύνθεση του δείκτη Stoxx 600 η μετοχή, σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στο δείκτη που τίθενται σε ισχύ από τις 18 Μαρτίου.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα από Alpha Bank, Motor Oil, καθώς και οι δύο τίτλοι προσπάθησαν να κινηθούν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως μόνο η Alpha Bank το κατόρθωσε στο τέλος.

Στην περίπτωση της πρώτης, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η πλαγιοανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τα 4,69 ευρώ, βρέθηκε υψηλότερα από την αντίσταση των 5,10 ευρώ, όμως η προσφορά στην ζώνη 5,20 – 5,30 δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή. Σε κάθε περίπτωση και αν υπερκεραστεί η παραπάνω ζώνη και η αντίσταση στα 5,60 ευρώ, ο τίτλος βάζει σαν βραχυπρόθεσμο στόχο τα 5,80 – 6,00 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση προσπάθησε να δώσει η μετοχή της Motor Oil η οποία αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,84 ευρώ, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει κίνηση προς την ζώνη 9,20 – 9,40 ευρώ.

Κάποιος πρώτος προβληματισμός για τον τίτλο της Εθνικής που δεν μπόρεσε να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 7,20 ευρώ και δείχνει να είναι σε εξέλιξη “pull back” προς την στήριξη των 6,80 ευρώ, η οποία αν διασπαστεί καθοδικά, δεν αποκλείεται ο τίτλος να αναζητήσει στήριξη στα 6,50 ευρώ.

Προβληματισμός και για την τεχνική εικόνα του FTSE, ο οποίος μετά το κλείσιμο στην περιοχή των 776 μονάδων, δείχνει διαθέσεις σημαντικής οπισθοχώρησης και αν δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 748 μονάδων, θα κινηθεί προς τις 735 μονάδες.

Εκτός 20αρη, ο τίτλος της Βωβός συνδύασε αξιοπρόσεκτα κέρδη και ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία στην Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται πλέον η τροπολογία για το έργο της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να αποφασιστεί σε ποιο νομοσχέδιο θα ενταχθεί. Να σημειωθεί ότι και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, η προσφορά μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Από εκεί και πέρα τα “εισαγόμενα” μηνύματα που αφορούν την Ελλάδα παραμένουν μικτά.
Το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση με την οποία ζητείται από την Κυβέρνηση να εμποδίσει το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης να αγοράσει Κρατικά ομόλογα από τις προβληματικές Χώρες-Μέλη, μεταδίδει η "Wall Street Journal". Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η ψήφος αυτή δείχνει ότι υπάρχει ρήγμα μεταξύ της Κυβέρνησης Μέρκελ και των νομοθετών της Κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος στη σύνοδο Κορυφής συμφώνησε στην αγορά Κρατικών ομολόγων από το EFSF.

Τέσσερα πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων Χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας έχει η Ελλάδα, διαπιστώνει η Credit Suisse.

Ο οίκος τονίζει ότι προτιμά την Ελλάδα, την Αγορά της οποίας έχει αναβαθμίσει σε "benchmark" από την 1η Φεβρουαρίου, έναντι της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, για τις οποίες διατηρεί συστάσεις "underweight", καθώς η αποτίμηση της Ελληνικής Αγοράς είναι "ξεκάθαρα φθηνή". Ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (Ρ/ΒV) σε σχέση με την ηπειρωτική Ευρώπη διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ η Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική Χρηματιστηριακή Αγορά στην Ευρωζώνη με βάση τον σύνθετο δείκτη αποτίμησης HOLΤ του οίκου.

Βρίσκεται σε ισχύ ένα μακροχρόνιο “bull story” στις Τράπεζες, όπου η μόχλευση του ιδιωτικού τομέα παραμένει πολύ χαμηλά, στο 110% του ΑΕΠ έναντι Ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 160%.

Η C.S. υπογραμμίζει ότι, ακόμη και με "κούρεμα" 36% στα Ελληνικά ομόλογα, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) της Εθνικής Τρ. θα διαμορφωθούν στα "άνετα" επίπεδα του 9,9%.

"Το πακέτο που ανακοινώθηκε δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες αντιλήφθηκαν πως το κόστος του να μη διασώσουν την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια είναι πολύ μεγαλύτερο από το να τη διασώσουν", υπογραμμίζει η C.S. Ωστόσο, ο οίκος τονίζει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το 40% του Ελληνικού χρέους και το 30% του Ιρλανδικού ενδέχεται να χρειαστεί να διαγραφούν, ενώ η διαδικασία απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα σχεδόν δεν έχει αρχίσει στις χώρες της Περιφέρειας.

Αντίστοιχη εικόνα με αυτή του γ΄ τριμήνου, αναμένει για τις υπόλοιπες τρεις μεγάλες Ελληνικές Τράπεζες στο δ΄ τρίμηνο η Credit Suisse, που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη αποτελέσματα και επισημαίνει πως το υψηλότερο εποχικό κόστος και οι ελαφρώς υψηλότερες προβλέψεις στην Ελλάδα, θα σημαίνουν ότι τα καθαρά κέρδη αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι στο γ΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι Ελληνικές Τράπεζες διαπραγματεύονται κοντά στην αντικειμενική τους αξία, μετά από το συνυπολογισμό ενός πλασματικού 25% “haircurt” στα Ελληνικά ομόλογα. «Ωστόσο, θεωρούμε ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για να είμαστε “bullish” καθώς παραμένει ακόμη: το κεφαλαιακό ρίσκο από ένα υψηλότερο “haircut” στα Ελληνικά ομόλογα, η πιθανότητα η ύφεση να είναι βαθύτερη από ό,τι αναμέναμε, καθώς και ο μηχανισμός εξόδου και τα κόστη από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ (19% του ισολογισμού του συστήματος) δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα», τονίζει ο οίκος.

Η κρίση χρέους της Ευρώπης δεν θα επιλυθεί μέχρις ότου υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους διαφόρων Χωρών και βελτίωση των ισολογισμών των Τραπεζών τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup, κ. Willem Buiter που προσθέτει πως αυτό μάλλον σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, όχι όμως και για την Ισπανία. "Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι απλώς για να μεταθέσουν το πρόβλημα", σημείωσε.

Η Ελλάδα κέρδισε κάποιο χρόνο, αλλά δεν θα ξεπεράσει την κρίση χωρίς να προχωρήσει σε πιο βαθιά αναδιάρθρωση χρεών. Αυτό υποστηρίζει ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της Angela Merkel (Lars Feld), ο οποίος μάλιστα καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 με 75 μονάδες το 2011, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Οι επίμονα υψηλές τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολ. το βαρέλι θα αποδυναμώσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ενώ αναμένεται να πλήξουν ιδιαίτερα τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των αερομεταφορών και της γεωργικής παραγωγής μεταξύ άλλων, εκτιμά η Moody΄s.

Εν τω μεταξύ, σε νέα αύξηση του λόγου των υποχρεωτικών Τραπεζικών αποθεμάτων προχώρησε η Κίνα, για τρίτη φορά κατά το 2011. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας ανακοίνωσε νέα αύξηση των Τραπεζικών αποθεμάτων κατά 50 μονάδες βάσης, στην ευρύτερη προσπάθεια πάταξης των πληθωριστικών πιέσεων και αποφυγής του κινδύνου υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Σε αντίθεση με το Χ.Α. σε ανοδικό φόντο η κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών και το ξεκίνημα στην Wall Street, μετά την είδηση για παύση του πυρός στην Λιβύη και την απόφαση της G7 να παρέμβει στην Αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, πουλώντας γεν, καθώς το Ιαπωνικό νόμισμα εκτινάχθηκε, απειλώντας την ανάκαμψη.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας επανέλαβε τη δέσμευσή της να προωθήσει δυναμικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, καθώς οι αρχές προσπαθούν να μειώσουν την απειλή από το να εισέλθει σε ύφεση η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. μόνη ελπίδα να μην είναι προοίμιο χειρότερων εξελίξεων η σημερινή ενεργοποίηση των πωλητών, είναι αν οι ρευστοποιήσεις της τελευταίας (και πλέον) ώρας έχουν σχέση με την βραχυπρόθεσμη πίστωση (Τ+3) των traders που τοποθετήθηκαν Δευτέρα και περισσότερο Τρίτη και σήμερα αναγκάστηκαν σε υποχρεωτικές πωλήσεις, “γράφοντας” τις ζημιές τους.

Από εκεί και πέρα η εβδομάδα που έληξε βρήκε τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 0,81% και τον Τραπεζικό με εβδομαδιαία κέρδη 4,47%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο +12,72% και +10.75% αντίστοιχα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους με θετικό πρόσημο μόνο οι Alpha Bank (+0,38%) και Μυτιληναίος (+1,07%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Τιτάνα (-6,28%), Ελ. Πετρέλαια (-5,47%), Ελλάκτωρα (-4,6%), MIG (-3,41%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Αγροτική, Εθνική, Motor Oil, Jumbo και μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στο υψηλό ημέρας (1636,51) και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας (1593,78) με απώλειες 1,65%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 139,5 εκατ. από τα οποία τα 3 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 18,75%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, εκτιμώντας ότι οι ξένες Αγορές δείχνουν να ξεπερνούν τις αρνητικές επιδράσεις από τα γεγονότα της Ιαπωνίας επηρεάζοντας ανάλογα και την εγχώρια Αγορά.

Ωστόσο εκτιμάταο ότι το ενδιαφέρον θα γίνει πιο επιλεκτικό εστιάζοντας σε θεμελιώδη που κινήθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα (ΟΠΑΠ, Motor Oil) ή αναμένεται να δείξουν αντοχή στις συνθήκες της συγκυρίας.

Τεχνικά, η Αγορά πρέπει να δείξει ότι έχει τις αντοχές να υπερκεράσει την ζώνη των 1620 μονάδων και να επιβεβαιώσει την διάσπαση του απλού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών έχοντας σαν νέο όριο αντίστασης την περιοχή των 1650 μονάδων, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι Αγορές λειτουργούν με μέγιστο κίνδυνο, για τα αρνητικά γεγονότα στην Ιαπωνία (έχει το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ), νέο σημαντικό ρόλο θα συνεχίσουν να παίζουν η κρίση χρέους και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο Ισλαμικό τόξο, εκτιμά ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Από την άλλη ίσως αξίζουν επισήμανσης οι πρωτοβουλίες του G7 για αποφυγή αναταραχών στις Αγορές και επιστροφή της διεθνούς οικονομίας στην ύφεση.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec. από Δευτέρα θα αποσαφηνιστεί καλύτερα η βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς οι Αγορές θα είναι απαλλαγμένες από το “άγχος” του triple witching Μαρτίου.

Αντίθετα χαμηλή παραμένει η ορατότητα στο Χ.Α., με τους επενδυτές να προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη κίνηση της Αγοράς.

Τεχνικά και σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έχει αντιστάσεις στις 1675 και 1750 μονάδες και στηρίξεις στις 1580, 1520 και 1500 μονάδες.
Όσον αφορά τον FTSE οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 731, 700 και 620 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 781-785 και 830 μονάδες.

Για την επόμενη εβδομάδα που θα πυκνώσει η ροή των αποτελεσμάτων χρήσης 2010, ο κ. Παπαθανασίου δεν αποκλείει κινήσεις “stock picking” σστις λίγες ευχάριστες εκπλήξεις, όσον αφορά την τελική γραμμή, τις ταμειακές ροές, την μείωση των υποχρεώσεων και τις εξωστρεφείς εταιρείες.

Δανεισμός τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την λήξη του triple witching Μαρτίου και τα τελευταία ρολαρίσματα θέσεων.

Τα συμβόλαια του 20αρη, με χαμηλότερους όγκους, ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,25%

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21534, τιμή εκκαθάρισης 739,87) κινήθηκαν μεταξύ 737,5 και 763,25 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (15000 Alpha Bank, 15000 Ελ. Πετρέλαια, 50000 Πειραιώς, 23500 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11894), Alpha Bank (3397), Πειραιώς (9591), Eurobank (2203), ΟΤΕ (2355), MIG (4453), Κύπρου (1278), Ταχ. Ταμιευτήριο (1979), ΔΕΗ (2466), Μυτιληναίος (1588), MPB (2836), ΓΕΚ (1511), Motor Oil (312), ΕΧΑΕ (238), Αγροτική (2422), Coca-Cola (353), Intralot (2726), Ελ. Πετρέλαια (434), Ιντρακόμ (854), Ελλάκτωρα (1216), Σιδενόρ (267), Μέτκα (217), ΟΠΑΠ (1168), Βιοχάλκο (374), Τιτάν (185).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (103987 τεμ.), Eurobank (45000 τεμ.), ΟΠΑΠ (13883 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (54849 τεμ.), Alpha Bank (136804 τεμ.), Eurobank (42107 τεμ.), Forthnet (12000 τεμ.), MPB (680850 τεμ.), Κύπρου (10000 τεμ.), Πειραιώς (152092 τεμ.), Τιτάνα (14000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11833399 τεμ.), Eurobank (14288865 τεμ.), Εθνική (14233143 τεμ.), Πειραιώς (7188218 τεμ.), MPB (8730720 τεμ.), Κύπρου (6264808 τεμ.), MIG (4280499 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v