Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άμυνα με στόχο τη διασφάλιση των στηρίξεων

Με καθαρά αμυντική τακτική ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση. Με επιδίωξη τη διασφάλιση των στηρίξεων για Γενικό Δείκτη (1.580 μονάδες), FT 20 (740 μονάδες) και Εθνική Τράπεζα (6,80€), η Σοφοκλέους θα κινηθεί στον ιαπωνικό ρυθμό.

Αντιμέτωπη με πυρηνικό "όλεθρο" η Ιαπωνία, τρίτη "ραδιενεργή" συνεδρίαση σε Wall και ευρωαγορές. Στο ΧΑ…δεν πρόλαβαν τα χειρότερα και έτσι "το ελληνικό χρηματιστήριο αγόρασε χρόνο και ρίσκο οι αγοραστές" όπως σημείωνε εύγλωττα εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Ωστόσο η επιδείνωση της κατάστασης επηρεάζει από νωρίς τις αγορές και όπως όλα δείχνουν δεν θα αφήσουν εκτός ακτίνας και το ΧΑ. Πάντως εχθές κερδήθηκε πράγματι χρόνος και στηρίξεις για βασικούς δείκτες και μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.611, τον FTSE 20 στις 752 μονάδες και τις τράπεζες να κρατούν τα κεκτημένα της Δευτέρας.

Όμως σε κάθε περίπτωση η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εγκλωβισμένη στην διεθνή δίνη και σχετίζεται άμεσα με τις δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αστάθμητο, ρευστό και υψηλού ρίσκου είναι λογικό να περνούν σε δεύτερη φάση ακόμη και θέματα ευρωπαικού ενδιαφέροντος, οι ζυμώσεις και οι εκτιμήσεις για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, το ελληνικό πρόβλημα, το χρέος των αδύναμων χωρών της ευρωπαικής περιφέρειας.

Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά πολλά ξένα ΜΜΕ μετά από καιρό πολλές κομβικές περιοχές του πλανήτη είναι σε κρίσιμο όριο. Από τα όσα συμβαίνουν στην Ευρωζώνη, τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λιβύη και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, μέχρι βεβαίως τις δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία ο κόσμος, οι αγορές είναι στο κόκκινο.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν απόλυτα λογικό σε μία τέτοια συγκυρία να δημιουργούνται συνθήκες ακραίας, βραχυπρόθεσμης υπέρ-πίεσης σε πολλά μέτωπα (και χρηματιστήρια ταυτόχρονα) και να διαμορφώνονται ασφυκτικές καταστάσεις.

Προσώρας και οι αγορές επηρεάζονται ανάλογα, αγωνιούν, μετρούν από ημέρα σε ημέρα τις συνέπειες και περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις επόμενες στιγμές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες, μετοχές κινήθηκαν εντός τεχνικών ζωνών διακύμανσης χωρίς να απειληθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις αλλά και με εμφανή την αδυναμία υπέρβασης ισχυρών αντιστάσεων.

Σημειωτέον, πως ο μεν ΓΔ κινήθηκε μεταξύ 1.603 και 1.639 μονάδων, έκλεισε στις 1.611 και κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμασθεί εκ νέου. Τα χαμηλά σημεία της 15/3 θεωρούνται οι πρώτες στηρίξεις προτού δοκιμασθούν οι 1.560 μονάδες.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον FTSE 20, που κινήθηκε μεταξύ ελάχιστης 750 και μέγιστης 767 για να κλείσει στις 752,5 μονάδες.

Σε ένα τέτοιο κλίμα ήταν λογικό να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ΟΠΑΠ, Motor Oil αλλά και παρατηρήσεις όπως λ.χ η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες των πορτογαλικών ομολόγων από τη Moody's.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v