Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέρχεται ανοδικά η Σοφοκλέους

Εως και 2,2% υψηλότερα το ΧΑ, ανταποκρίνεται στην αντίδραση του Nikkei και συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι του DAX. Περνά τα 7 € η ΕΤΕ, ισχυρή αντίδραση για Πειραιώς, MIG, Eurobank αλλά και ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ.

Ανοδικά έως και 2,1% ξεκίνησε η συνεδρίαση. Με καθοδικό χάσμα εχθές, με ανοδικό σήμερα καθώς είχε προηγηθεί το θετικό "άνοιγμα" στο γερμανικό χρηματιστήριο.

Μετά τα πρώτα 5-10΄οι αγοραστές έγιναν επίμονοι με εντολές σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά- σηματωρούς του Ftse20. Σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση των βραχυ-στηρίξεων η αγορά βρήκε άνετα τον ρυθμό, που είχε αφήσει στη…μέση από την Δευτέρα. Η χθεσινή σημαντική διόρθωση θα έλεγε κάποιος, πως έκανε πιο πεισματάρηδες τους βραχυπρόθεσμους – η πλειονότητα των οποίων έχει γράψει ήδη διψήφιες υπεραξίες από το τελευταίο ποντάρισμα- και εύλογα το γύρισμα του Nikkei, του DAX, η αντίδραση του ευρώ προς τα 1,40$ λειτούργησαν ωθητικά.

Η Εθνική από νωρίς είχε σημαντικές εντολές αγοράς για πάνω από τα 7 ευρώ- που μετά την επιβεβαίωση των 6,80 ευρώ- φαίνεται να προσελκύει περισσότερους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Στις 1.625 ο Γενικός Δείκτης, στις 760 ο Ftse20 σε ακόμη μία διαδρομή επαναπροσέγγισης των άνω ορίων μίας καθαρά τεχνικής και μόνον κίνησης. Εάν δεν είχαν συμβεί τα δραματικά γεγονότα στην Ιαπωνία θα μπορούσαμε να πούμε, πως το ΧΑ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε χωρίς να έχει ξεφύγει από το πλαίσιο μίας αναμενόμενης κίνησης.

Σημειωτέον, πως μόνο με υπέρβαση των 820 μονάδων (κατ΄άλλους των 830) θα αναφερόμασταν στην προοπτική αλλαγής τάσης για τον 20άρη. Δεδομένου όμως του…ιαπωνικού παράγοντα οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, ρευστές και αυτό απαιτεί περισσότερη προσοχή και σύνεση και από εμάς στο ΧΑ. Με σηματωρό την ΕΤΕ μένει να φανεί εάν μπορεί να εκτυλιχθεί συνολικά η αντίδραση (από τα τελευταία χαμηλά) ικανή να φέρει την τιμή προς τα 7,60-7,80 ευρώ (ΠΆΝΤΑ στο χρονικό περιθώριο του Τ συν 3 ).

Αυτή η ζώνη θα πρέπει να είναι η στόχευση μας για αυτή την φάση της αγοράς και με την προυπόθεση, πως δεν θα επιβαρυνθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Προσώρας εμμένουμε στο ποντάρισμα μας της σύγκλισης του ΧΑ προς τον DAX και το γερμανικό χρηματιστήριο, ενώ αναλυτικότερα τεχνικά στοιχεία παρατίθενται στον σημερινή Εκηβόλο (με την εξαιρετική συνδρομή του φίλου αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη).

Παρακολουθούμε την τάση όπως εξελίσσεται και θεωρούμε πιθανό το ενδεχόμενο αντίδρασης της Alpha Bank προς τα 5,2 ευρώ, της Eurobank προς τα 5,10 ευρώ, περιμένουμε ισχυροποίηση της βραχυαντίδρασης της Πειραιώς (με υψηλό συντελεστή βήτα η μετοχή) που μπορεί να την φέρει προς τα 1,70-1,80 ευρώ. Σε εξέλιξη η τάση και για Marfin Investment Group, Βιοχάλκο, ΤΤ, Μυτιληναίο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (….στο 1,8% ο δείκτης και στις 1.635 μονάδες) ξεχωρίζουν Forthnet, ΕΥΑΘ, Μέτκα Σιδενόρ, ΓΕΚ/Τέρνα, Υγεία κ.α. . Βωβός, Ιντρακόμ, θυγατρικές της Βιοχάλκο, Νηρέας, Ιντρακάτ, Proton Bank ξεχώριζαν από πλευράς απόδοσης (με ποσοστό μεγαλύτερο του 3,5% και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές) από την χαμηλότερη αποτίμηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v