Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέφη ανησυχιών σκιάζουν τις αγορές

Στις έντονες διεθνείς ανησυχίες για το μετασεισμικό πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία παραδόθηκε και το ΧΑ χάνοντας εκ νέου τις 1.600 μονάδες. Σε δοκιμασία ξανά οι στηρίξεις. Πτώση άνω του 6% για Κύπρου, Alpha.

Οι Αγορές παρατηρούν με εξαιρετική ανησυχία το μετασεισμικό πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία και ταυτόχρονα τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Ισλαμικό τόξο, προσπαθώντας να τιμολογήσουν τις συνέπειες, ενώ ταυτόχρονα σημαντική μερίδα επενδυτών προχωρά σε επιθετική κατοχύρωση αξιοπρόσεκτων κερδών.

Να σημειωθεί ότι επικίνδυνες διαστάσεις παίρνουν οι εξελίξεις στο Μπαχρέιν, το Ιράν εκφράζει αγανάκτηση για την αποστολή στρατού από τη Σαουδική Αραβία και η Ουάσιγκτον κοινοποίησε ταξιδιωτική οδηγία γι' αυτό το μικρό βασίλειο, που όμως αποδεικνύεται η πιο κρίσιμη περιοχή που θα γείρει την πλάστιγγα σε όλη τη Μέση Ανατολή και πιθανές αρνητικές εξελίξεις θα στείλουν τις τιμές του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη.

Τεράστια ανησυχία και για τις Ασφαλιστικές και Αντασφαλιστικές εταιρείες, καθώς κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει (έστω και κατά προσέγγιση) τις υλικές και όχι μόνο ζημιές στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά και τις συνέπειες για τις εταιρείες που έχουν σημαντική έκθεση στην εν λόγω Χώρα.

Με τον Nikkei να κλείνει το πρωί στα όρια του κραχ και με απώλειες 10,55%, τον DAX να κινείται με απώλειες που προσεγγίζουν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, τον Dow Jones να ξεκινά με απώλειες μεγαλύτερες του 2% (από Δευτέρα έχει ξεκινήσει η θερινή ώρα και η συνεδρίαση στην Wall Street αρχίζει στις 15.30 ώρα Ελλάδος) και στις Αγορές Εμπορευμάτων να παρατηρείται μίνι “sell off” το Χ.Α. ήταν δύσκολο να διατηρηθεί σε θετικό κλίμα, όταν μάλιστα το σημαντικότερο κομμάτι του ημερήσιου τζίρου προέρχεται από γρήγορους “παίκτες” που αναλόγως της επικρατούσας τάσης αλλάζουν και άποψη.

Σε αυτά ας προστεθεί και η ανοδική διάθεση που επέδειξαν εκ νέου τα spreads (το Ελληνικό 10ετές επαναπροσεγγίζει τις 940 μονάδες) και τα CDS 5ετίας που επέστρεψαν υψηλότερα των 1000 μονάδων.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση επανέφερε τις ανησυχίες και πλέον όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η περαιτέρω πορεία του Χ.Α. θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το διεθνές κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 1600 μονάδων, ξαναβάζει σε δοκιμασία την γνωστή ζώνη στήριξης 1550-1543 που δεν καθόλου βέβαιο ότι αυτή την φορά θα αντέξει αν συνεχίσει να επιβαρύνεται το διεθνές κλίμα.

Ελαφρώς χειρότερη η εικόνα για τον FTSE που επέστρεψε στην ζώνη 750 – 740 και αν την διασπάσει καθοδικά θα επισκεφτεί εκ νέου την επόμενη ζώνη στήριξης που εντοπίζεται στις 709 – 700 μονάδες.

Με αυτά τα δεδομένα η μεταβλητότητα δείχνει σαν το πλέον επικρατέστερο σενάριο, που δεν αποκλείεται μάλιστα να ενταθεί επί πλέον από το επερχόμενο triple witching.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό η Αγορά μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου να βρίσκεται πάνω από τις 1620 μονάδες γεγονός που θα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η μεσοπρόθεσμη τάση έχει γυρίσει σε ανοδική.

Μάλιστα σε αυτό το σενάριο φαίνεται ότι “ποντάρησαν” όσοι χθες κατοχύρωσαν κέρδη και σήμερα έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας.

Κομβικής σημασίας για την πορεία των μετοχών θεωρούνται οι εξελίξεις στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων με τους επενδυτές να προσδοκούν επιτάχυνση των διαδικασιών από πλευράς Κυβέρνησης.

Από την άλλη δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επίτευξη του στόχου των 50 δισ από αποκρατικοποιήσεις και “αξιοποίηση” της Δημόσιας περιουσίας δείχνει σαν τεράστιος άθλος, καθώς ακόμα και αν το Δημόσιο πουλήσει όλες τις συμμετοχές σε εταιρείες κερδοφόρες με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες δύσκολα θα μπορέσει να συγκεντρώσει περισσότερα από 7 δισ.

Και όλα αυτά από μία Κυβέρνηση που έχει ακόμα αφήσει στα χαρτιά αρκετούς νόμους, όπως για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, την
εξυγίανση του ΟΣΕ, κ.λ.π.

Ευνόητο είναι ότι εκτός από τα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων, η εγχώρια Αγορά δεν έχει να “ποντάρει” σε τίποτα άλλο, καθώς τα μηνύματα από την εγχώρια οικονομία παραμένουν από “γκρίζα” έως “μαύρα”.

Έτσι, ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ τα “φέσια” στην Αγορά, το πρώτο δίμηνο του έτους, εξέλιξη που προοιωνίζεται νέο ρεκόρ φέτος, καθώς εντείνονται τα προβλήματα ρευστότητας.

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε τα 354,3 εκατ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών τα 45,8 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε τεσσερις πυλώνες ήταν παραδοσιακά αυτοί που κινούσαν το σημαντικότερο κομμάτι ρευστότητας στην Αγορά.

Το Δημόσιο που έχει προχωρήσει σε παύση πληρωμών, οι Τράπεζες που έχουν σφίξει ασφυκτικά τις “κάνουλες” και το Εμπόριο με την οικοδομή που εδώ και πολύ καιρό παρουσιάζουν “λιποθυμικές τάσεις”.

Επίσης, οι καταθέσεις Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων στις Ελληνικές Τράπεζες υποχώρησαν στα τέλη Ιανουαρίου στα 204,8 δισ. ευρώ από 208,9 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ελλάδα έλαβε μια ανάσα μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 11 Μαρτίου υπό τον όρο της συνέχισης του αντιδημοφιλούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δέσμευσης για τη μεγαλύτερη πώλησης δημόσιας περιουσίας στην ιστορία της Χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Μικτά τα σημερινά μηνύματα από τον διεθνή χώρο που ασφαλώς και θα τύχαιναν μεγαλύτερης ανάλυσης από τους επενδυτές, υπό άλλες προϋποθέσεις.

Έτσι αιφνιδαστική μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στην Γερμανία καταγράφηκε τον Μάρτιο με τους αναλυτές του think tank να εξηγούν ότι η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην προειδοποίηση της ΕΚΤ για ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων ίσως και από τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μειώθηκε τον Μάρτιο στο 14,1 από 15,7 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters, προέβλεπαν διατήρηση του δείκτη στο 15,7.
Μοιραία το ενδιαφέρον των αναλυτών θα στραφεί στις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ , τόσο για το ύψος των επιτοκίων όσο και για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 600 δισ δολ. θα ολοκληρωθεί, αλλά διαφωνούν ως προς το τι θα γίνει όταν αυτό θα λήξει. Τα επιτόκια της Fed αναμένεται να διατηρηθούν σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, αλλά η προσοχή εστιάζεται στο εάν η Fed θα αφήσει να εννοηθεί για πόσο καιρό θα διατηρήσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο το κόστος του χρήματος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. θα πρέπει να επισημανθεί ότι η σημερινή έντονη διόρθωση “έπεσε επί δικαίων και αδίκων”, αφού τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες τις υπέστησαν τόσο οι τίτλοι που κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις επέδειξαν διαθέσεις υπεραπόδοσης, όσο και αυτοί που παρακολούθησαν την ανοδική κίνηση του Δείκτη περίπου αδιάφοροι.

Μάλιστα ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, Τιτάν και πολύ κοντά σε αυτό οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και MIG.
Από το ταμπλό του 20αρη θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι προσπάθησε ο Τιτάνας που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και υπέκυψε στις δημοπρασίες.

Εκτός FTSE υπό πίεση ο τίτλος της Folli Follie Group, λόγω σημαντικής έκθεσης της εταιρείας στην Ιαπωνία.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος και οι σημαντικοί εγκλωβισμοί όσων κατά την χθεσινή έντονα ανοδική συνεδρίαση “κυνήγησαν τις τιμές”.

Συγκεκριμένα, η απόλυτη ανατροπή στην εικόνα από το ταμπλό του 20αρη, καθώς στην χθεσινή συνεδρίαση δεν υπήρχε τίτλος με μη θετικό πρόσημο, ενώ σήμερα σημειώθηκε η απόλυτη κυριαρχία του “κόκκινου”.

Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Κύπρου και Alpha Bank, του 5% για Ελλάκτωρα, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank και του 4% για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Jumbo, MPB.
Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό “χάσμα”, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1590,44 μονάδες με απώλειες 4,33% (οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του Δείκτη κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, με τις αμέσως μεγαλύτερες στην συνεδρίαση της 7/6/2010 με -5,45%), ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 158 εκατ. από τα οποία τα 6,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές έναντι 148 πτωτικών και 24 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 16,49%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δεν απέφυγε την επίδραση του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις ξένες Αγορές το Χ.Α. έχοντας έναν επιπλέον λόγο να διορθώσει τα σημαντικά κέρδη των τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι έντονες αναταράξεις στις Ασιατικές Αγορές και όχι μόνο, αναμένεται να αυξήσουν την μεταβλητότητα.

“Ωστόσο θα εξετάζαμε τοποθετήσεις μόνο στην εμφάνιση ακραίων διακυμάνσεων.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν αποκρατικοποιήσεις αλλά και την κινητικότητα που παρατηρείται εκ νέου στον Τραπεζικό κλάδο θα εστιάζαμε την προσοχή μας σε Alpha Bank (πρώτη στήριξη: €4,98), σε ΟΠΑΠ ( πρώτη στήριξη: € 15,66), ΔΕΗ (πρώτη στήριξη: €12,21) και Eurobank (πρώτη στήριξη: €4,87)”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Το κλείσιμο του Δείκτη στο χαμηλό ημέρας, ασφαλώς και αφήνει “πικρή γεύση” στους επενδυτές και πλέον η Αγορά για να αυτονομηθεί θετικά από το διεθνές κλίμα θα χρειαστεί σημαντική και συνεχή ροή ειδήσεων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Ο χθεσινός ενθουσιασμός, απότοκος των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου Κορυφής, αντεστράφη σχεδόν ολοκληρωτικά υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ιαπωνία και όχι μόνον, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Επέστρεψαν ανησυχίες και συστημικός κίνδυνος στις Αγορές ανυπολόγιστου μεγέθους και δεν αποκλείονται έως και επιθετικές ρευστοποιήσεις αν δεν υπάρξουν ταχύτατες και ρηξικέλευθες αποφάσεις των εμπλεκόμενων Κρατών.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, η αποκατάσταση των θεμάτων που προβληματίζουν τις Αγορές θα απαιτήσει σημαντικό χρόνο.

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι διεθνείς εξελίξεις ρίχνουν “βαριά σκιά”, καθώς εγείρονται σοβαρότατες ενστάσεις σε σχέση με την εκπλήρωση των φιλόδοξων στόχων για τους οποίους δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση στην Ε.Ε.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση περίπου επιθετικών πωλήσεων που συνοδεύτηκε με νέα αύξηση των συναλλαγών, λόγω και μετακύλισης θέσεων.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας τις υπερτιμήσεις στο 0,54%.

Γυρίσματα θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 29096, τιμή εκκαθάρισης 745,94) κινήθηκαν μεταξύ 742 και 772 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (20000 Eurobank, 10000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 100000 Εθνική, 7500 MIG, 12500 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10376), Alpha Bank (6980), Πειραιώς (6582), Eurobank (3224), ΟΤΕ (3312), MIG (5679), Κύπρου (1597), Ταχ. Ταμιευτήριο (2191), ΔΕΗ (1341), Μυτιληναίος (948), MPB (5524), ΓΕΚ (875), Motor Oil (762), ΕΧΑΕ (477), Αγροτική (1272), Coca-Cola (186), Intralot (541), Ελ. Πετρέλαια (599), Ιντρακόμ (1890), Ελλάκτωρα (305), Σιδενόρ (271), Μέτκα (379), ΟΠΑΠ (239).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (268475 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (45000 τεμ.), ΟΤΕ (204479 τεμ.), Coca-Cola (50628 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (77942 τεμ.), Πειραιώς (77672 τεμ.), Alpha Bank (33061 τεμ.), Eurobank (20621 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11805199 τεμ.), Eurobank (14650065 τεμ.), Εθνική (16261943 τεμ.), Πειραιώς (8095345 τεμ.), MPB (8842720 τεμ.), Κύπρου (6349808 τεμ.), MIG (4204781 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 17443 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 14/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει τις ακόλουθες καθαρές ανοικτές θέσεις σε μετοχές των εκδοτριών εταιρειών ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank ERGASIAS Α.Ε, PIRAEUS BANK S.A και Alpha Bank Α.Ε.: Α.

Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. ISIN GRS323013003. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 2.350.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,42%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 11/03/2011.

Β. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: PIRAEUS BANK Α.Ε. ISIN GRS014013007. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.550.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,14%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 11/03/2011. C.

Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: Alpha Bank A.E. ISIN GRS015013006. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 2.320.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,43%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 11/03/2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 15/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία MARFIN INVESTMENT GROUP: Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP. Εκδότης: Marfin Investment Group. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.000.000) μετοχές.

Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0.1298%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 14 Μαρτίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v