Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι προεξόφλησης στη Σοφοκλέους

Σε εξέλιξη τα κερδοσκοπικά "πονταρίσματα" στην εγχώρια αγορά υπέρ θετικής εξέλιξης στο ευρωπαϊκό ...πόκερ για Ελλάδα με ορίζοντα την 25η Μαρτίου. "Κάτι ξέρουν οι αγοραστές", λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Με το βλέμμα στη Σύνοδο (της Παρασκευής ) και το…δάκτυλο στο πληκτρολόγιο κύλησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.580 μονάδες, τον Ftse20 στις 731 μονάδες μετά από μία καθαρά τεχνική αντίδραση, με αιχμή τις υπερπιεσμένες τράπεζες. Περισσότερα για την χθεσινή συνεδρίαση και στατιστικά της εβδομάδας αναφέρονται εκτενώς από τον Θανάση Σταυρόπουλο.

Η κίνηση αποδόθηκε κυρίως τους βραχυπρόθεσμοι παίκτες στην προσπάθεια τους να προεξοφλήσουν το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος. Ενίσχυσαν θεαματικά τις θέσεις τους σε μετοχές τραπεζών (κυρίως σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και δευτερευόντως στις υπόλοιπες του κλάδου) και λιγότερο σε τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Αυτά, ενώ «έτρεχαν» η προτροπή του προέδρου της ΕΚΤ (σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου) και η υποβάθμιση της Ισπανίας (κατατοπιστικό το σχετικό άρθρο του LEX στους Financial Times).

Δεδομένου, ότι τα πρώτα συμπεράσματα της Συνόδου θα ανακοινώνονται στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) δηλαδή μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης γίνεται εμφανής η ανάληψη αυξημένου ρίσκου και ο…κερδοσκοπικός χαρακτήρας αυτών των κινήσεων.

Οι αναλυτές εκτιμούν, πως εάν διαψευσθούν οι ελπίδες το ΧΑ θα ακολουθήσει την διορθωτική πορεία των ευρωαγορών με τον Ftse20 να έχει ως πρώτη στήριξη τις 705 μονάδες. Στην περίπτωση που η αγορά αποτιμήσει θετικότερα (λ.χ. κοινή δήλωση των 17 για συνολική λύση) τις εξελίξεις, η τεχνική αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια.

Σε πρώτη φάση έως τις 780 μονάδες για τον Ftse20 και προς τις 1.600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Δεδομένου, ότι το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων έχει επικεντρωθεί σε τραπεζικές μετοχές οι αναλυτές εκτιμούν πως εάν επιβεβαιωθεί το θετικότερο σενάριο η άνοδος μπορεί να έχει θεματική συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα κατ΄αρχήν βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, που μπορεί να κρύβει πολύ μεγάλο κίνδυνο αλλά και πιθανές ευκαιρίες για διψήφιες υπεραξίες. Κάτι, που παρατηρείται σε όλες τις κινήσεις (ανοδικές και καθοδικές ) από την αρχή του έτους και που έχουν ως αποτέλεσμα το πλασάρισμα του ΧΑ στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Πρακτικά η πρόθεση της Γερμανίας να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία στάθηκε αφορμή για ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εκτίμηση, πως η γερμανίδα καγκελάριος «χαλαρώνει» την στάση της ήταν αρκετή για να στηθεί ακόμη ένα «παιχνίδι προεξόφλησης» με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό την Εθνική.

Την ώρα, που το ΧΑ αντιδρούσε ανοδικά στην Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρούσε χαμηλότερα των 7.000 μονάδων ενισχύοντας το σενάριο για περαιτέρω διόρθωση προς τις 6.800 και 6.700 μονάδες.

Επί της ουσίας το Βερολίνο μπορεί να δείχνει διατεθειμένο να κάνει κάποια… βηματάκια πίσω ωστόσο τα γερμανικά ΜΜΕ προεξοφλούν, πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο έναντι αδρών ανταλλαγμάτων. Από την Αθήνα ζητούν ιδιωτικοποιήσεις, «κλείσιμο ανοιχτών μετώπων» που τους αφορούν από το Δουβλίνο επανεξέταση των χαμηλών συντελεστών φορολόγησης.

Πάντως σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung η Αγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να στηρίξει την Αθήνα εάν οι ελληνικές τράπεζες εκχωρούσαν θυγατρικές τους, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης. Πουλήστε και θυγατρικές τραπεζών είναι η τελευταία κομψή παραίνεση των Γερμανών. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα ο διοικητής της ΤτΕ είχε επαναλάβει- στην διάρκεια επίσκεψης του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- την προτροπή του για συγχωνεύσεις, συγκέντρωση και αναδιάταξη του κλάδου.

Οσο παράδοξο και εάν διαβάζεται η Αθήνα εναποθέτει τις ελπίδες της- για χαλαρότερη αντιμετώπιση στις Βρυξέλλες- στην πιεστική προσπάθεια της Ουάσιγκτον να μην κηρύξει η Αθήνα στάση πληρωμών καθώς εκτιμούν πως θα έχει με τη μορφή ντόμινο δυσβάστακτες συνέπειες και στην αμερικανική οικονομία.

Αρκεί να θυμηθούμε, πως πέρυσι ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε δημόσια, πως «… η παρ' ολίγον χρεοκοπία της Ελλάδας στάθηκε η αφορμή για να ανατραπεί ο σχεδιασμός ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ με το πρώτο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης» .


---

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η διαπραγμάτευση των διευκολύνσεων για το Ελληνικό χρέος και γενικά η αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κόστους εξυπηρέτησης εθνικού χρέους έχει μπει στην τελική ευθεία και από ότι φαίνεται το επόμενο δεκαπενθήμερο θα αλλάξει την ροή της Ιστορίας όποια κατάληξη και αν έχει επισκιάζοντας οποιαδήποτε άλλη μίκρο ή μακροοικονομική εξέλιξη.

Αν μη τι άλλο οι εξελίξεις είναι τέτοιες που ο άμεσος αντίκτυπος τους στην συμπεριφορά του χρηματιστηρίου έχουν αυξήσει το βαθμό της μεταβλητότητας αλλά και της αγωνίας που συνεπάγεται κάθε βήμα εμπρός ή πίσω σε σχέση με τις Ελληνικές επιδιώξεις.

Τι πρέπει όμως να περιμένει η αγορά το επόμενο δεκαπενθήμερο; Το προφανές της συμπεριφοράς της αγοράς λέει ότι αν η Ελληνική πλευρά δεν περίμενε κάτι θετικό θα έπρεπε να έχει διαλυθεί σε επίπεδο αποτιμήσεων μετά την σφοδρή πιστοληπτική υποβάθμιση της προηγούμενης Τρίτης, την εκκωφαντική αρνητική φημολογία η οποία έφθασε στην υπερβολή και το έντονα πτωτικό κλίμα που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε.

Αν και η διαπίστωση αυτή είναι σε κάποιο βαθμό «στον αέρα» σαν επιχείρημα, οι αγοραστές θα πρέπει να έχουν κάποιο πολύ σοβαρό λόγο για να είναι αγοραστές μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα έχοντας σαν σύμμαχο τους μόνο την «ελπίδα».

Άρα το παρασκήνιο είναι μάλλον θετικότερο από όσα είναι ήδη γνωστά στην αγορά και η λύση που προωθείται στην Ε.Ε. καλύπτει τις ελληνικές ανάγκες ή θα καλύψει σταδιακά τις Ελληνικές ανάγκες σε μια λογική ανταποδοτικότητας σε σχέση με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτός είναι ίσως ο πιο ενδεδειγμένος δρόμος υλοποίησης μιας συμφωνίας που θα καλύψει δανειστές και δανειζόμενους και θα επιταχύνει ενδεχομένως την υλοποίηση του μνημονίου καθώς ο χρόνος και οι επιλογές έχουν τελειώσει.

Τεχνικά η εβδομάδα ήταν πλούσια σε συγκινήσεις και πληροφορίες. Αρχικά η διάσπαση των 1.545 μονάδων και η ακύρωση της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης και σε δεύτερο χρόνο η επάνοδος κοντά στα επίπεδα των 1.600 μονάδων δεν άφησαν να πλήξει κανείς από τους εμπλεκόμενους στην Ελληνική αγορά.

Το πρόσημο της εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων αδικεί πάντως την εικόνα των επιμέρους κινήσεων καθώς καθημερινά η μεταβλητότητα είχε την τιμητική της δοκιμάζοντας βραχυπρόθεσμα υποτιμημένα επίπεδα για τις τράπεζες οι οποίες έρχονται πλέον σημαντικά διορθωμένες από το ράλι του Φεβρουαρίου.

Επιπλέον η ανάλωση χρόνου στις 1.545 μονάδες έδωσε την δυνατότητα να εξομαλυνθεί η ορμή της ανοδικής τάσης και να έλθει σε ιστορικά μέσα επίπεδα (45 – 40 μοίρες). Το επόμενο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 1.620 μονάδες όπου και θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να κινηθεί κατά την επόμενη εβδομάδα.

Ζητούμενο για την διάσπαση της εν λόγω ζώνης είναι η αύξηση της μέσης συναλλακτικής δραστηριότητας στα 120 – 140 εκ. ευρώ μέγεθος το οποίο θα έδινε και κάποια άνεση στην απορρόφηση της προσφοράς από τις κερδισμένες θέσεις των πρόσφατων χαμηλών.

Διαχειριστικά θα αυξάναμε θέσεις προς το 80% των συνολικών διαθεσίμων μας με βασικό άξονα τον τραπεζικό κλάδο αναζητώντας προσαρμογή στο momentum της αγοράς με όριο περικοπής ζημιών τις 1.545 μονάδες. Στην παρούσα φάση εκτιμούμε ότι η αβεβαιότητα και η ασάφεια του εγχώριου περιβάλλοντος θα είχαν δώσει κατηγορηματική απάντηση σε ότι αφορά την τάση σε μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Επισημαίνουμε τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές συμβολαίων και δικαιωμάτων μετοχών και δεικτών για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική (Triple Witching)".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.583,20 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,31% και ετήσια κέρδη 11,81%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 0,22%, ο Mid 30 με απώλειες 1,56% και ο Small Cap 80 σημείωσε κέρδη 0,13%.

Από τους επιμέρους κλάδους τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν: 19,67% ο κλάδος της Υγείας, 1,93% οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και 1,70% για Προσωπικά & Οικιακά Προϊόντα.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Μέσα Ένημέρωσης 4,63%, Τηλεπικοινωνίες 3,46% και 2,59% για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ιμπέριο (41,38%), Κλωνατέξ (33,33%), Δρομέας (23,33%), Κυριακούλης (18,97%), Τεχνικές Εκδόσεις (15,69%), ΕΛΤΡΑΚ (10,69%), Τρία Άλφα (9,8%), Centric (9,52%), Σέλμαν (9,09%) και Mermeren (8,83%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελεύθερη Τηλεόραση (-40,54%), Ατλάντικ (-38,46%), Alapis (-36,73%), Νεώριον (-26,92%), κρετα φαρμ (-24,12%), Vivere (-21,21%), Sato (-14,29%), Κέκροψ (-13,95%), Κεραμεία Αλλατίνη (-13,95%) και Εδραση ( -12,5%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v