Επιλεκτικές αγορές και χαμηλός τζίρος στο ΧΑ

Απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους του 20αρη τράβηξαν τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας, όμως η επιφυλακτικότητα συνεχίζει να δηλώνει παρούσα. Υπεραπόδοση για ΔΕΗ, Μυτιληναίο. 

Απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους του 20αρη τράβηξαν τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας, όμως η επιφυλακτικότητα συνεχίζει να δηλώνει παρούσα στην Σοφοκλέους, ενώ το κλίμα δείχνει βαρύ με τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης.

Απόλυτα ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που επικράτησε σήμερα στην Σοφοκλέους είναι και ο χαμηλός τζίρος, καθώς αγοραστές – πωλητές παραμένουν σε επιφυλακή περιμένοντας τις εξελίξεις.

Στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές των blue chips η ΔΕΗ και ο τίτλος του Μυτιληναίου.
Στην περίπτωση της πρώτης αποφασιστικό ρόλο στην ανοδική αντίδραση έπαιξε η έγκριση του νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση σε ιδιώτες ποσοστού που μπορεί να φτάσει έως και το 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ, ενώ συνειρμοί για πιθανές πρωτοβουλίες έδωσαν κινητικότητα και στον τίτλο του Μυτιληναίου.

Όμως εδώ χρειάζεται σχετική προσοχή, καθώς το νομοσχέδιο αναφέρει ρητά ότι οι ιδιώτες που θα διεκδικήσουν τα δίκτυα μεταφοράς πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από συμφέροντα/δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Αξιοπρόσεκτη προσπάθεια αντίθετης κίνησης από Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΤΕ και Τιτάνα, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Κύπρου, Eurobank, MPB.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς η “Μεσόγειος φλέγεται”, με τις εξελίξεις σε Χώρες της Βορείου Αφρικής (και όχι μόνο) να εντείνουν τις γεωπολιτικές ανησυχίες και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να ξαναβάζουν στο στόχαστρο τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Έτσι σήμερα ήταν η σειρά της Ισπανίας να υποβαθμιστεί από την Moody's. Πρόκειται για υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα, στο "Αα2" αλλά με αρνητικό outlook, που ισοδυναμεί με προειδοποίηση για ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Η κίνηση “έβαλε φωτιά” στις Αγορές ομολόγων, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να προχωρήσει σε δραστική παρέμβαση αγοράζοντας ομόλογα Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, προκειμένου να αποκλιμακωθούν, εν μέρει, τα spreads που έπαιρναν απειλητικά την ανηφόρα.

Το spread του Ελληνικού 10ετούς κινήθηκε και υψηλότερα των 965 μονάδων βάσης, ενώ στα CDS 5ετίας, χθες, η Ελλάδα ξεπέρασε τις 1065 μονάδες περνώντας στην πρώτη θέση και αφήνοντας δεύτερη την Βενεζουέλα (!)

Ακόμα πιο δυσοίωνα συμπεράσματα εξάγονται από το spread του πρώτου Ελληνικού ομολόγου που λήγει μετά την λήξη του “πακέτου” στήριξης, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2014, όπου η απόδοση ξεπερνά το 17,5%, όταν στον ίδιο μήνα λήξης η απόδοση του Γερμανικού ομολόγου είναι 1,93% (!!!)

Ασφαλώς όλα τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένα στις συνόδους Κορυφής της Ε.Ε., καθώς οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν δείχνουν έτοιμοι να δώσουν ρηξικέλευθες λύσεις, όχι στην μία αλλά στις δύο κρίσεις που απειλούν την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μία είναι “κραχτή” και είναι η κρίση των Κρατικών χρεών και των υπερχρεωμένων Χωρών, όμως υπάρχει και μία δεύτερη κρίση “βουβή” και σαφώς απειλητικότερη και είναι η κρίση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού συστήματος (!)

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι ηγέτες των 17 Μελών της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσουν μια ηπιότερη εκδοχή του Γαλλογερμανικού σχεδίου βελτίωσης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών της Παρασκευής, αλλά μοιάζει δύσκολο να επιλύσουν τις βαθιές διαφορές τους όσον αφορά το μέγεθος και τις δυνατότητες του ταμείου διασώσεων της Ευρωζώνης.

Οι Αγορές αναμένουν με μεγάλη νευρικότητα την έκβαση της αυριανής συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και πολύ περισσότερο την καθολική σύνοδο Κορυφής των 27 Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24-25 Μαρτίου, ελπίζοντας σε αποφασιστική δράση για καταπολέμηση της κρίσης χρεών.

Ενίσχυση της αδιαλλαξίας της καγκελαρίου Μέρκελ έναντι των υπερχρεωμένων Χωρών της Ευρωζώνης διαβλέπουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με την Daily Telegraph να μιλά για “πολιτική παραλυσία” των Βρυξελλών, αντιμετωπίζοντας με απαισιοδοξία τις προοπτικές της αυριανής συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Επικαλούμενη διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζουν πως οι Hγέτες της ΕΕ ζουν σε «ένα παράλληλο σύμπαν”, η Daily Telegraph σημειώνει πως “δεν υπάρχει δείγμα υποχωρητικότητας” σε Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, για επέκταση του ταμείου στήριξης, ώστε να μπορέσει να αγοράσει ομόλογα υπερχρεωμένων Χωρών, ή να δανείσει στις Χώρες αυτές ώστε να προχωρήσουν σε επαναγορά ομολόγων τους σε μια διαδικασία “ήπιας αναδιάρθρωσης”.

Ειδικά για την Ελλάδα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι “η κρίση πάει από το κακό στο χειρότερο” επικαλούμενο τόσο τα νέα στοιχεία της ανεργίας όσο και εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο χρέος θα φτάσει πάνω από το 150% του ΑΕΠ το 2013, ακόμη κι αν υλοποιηθούν οι στόχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Αναλυτές της Αγοράς τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα σημειώνουν ότι η Περιφέρεια της Ευρωζώνης θα μένει παγιδευμένη σε βαθιά ύφεση χωρίς απόσβεση χρέους και προσθέτει πως είναι πλέον εμφανής ο κίνδυνος στην αυριανή σύνοδο στις Βρυξέλλες να βαθύνει το χάσμα με τις λεγόμενες Χώρες της Περιφέρειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόσφατες δηλώσεις Στρος Καν σύμφωνα με τις οποίες "οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όµως είναι εκείνοι που “µαγείρεψαν” τα στοιχεία και δεν πληρώνουν φόρους". Προσθέτει µάλιστα µε καταγγελτικό ύφος: "Η απάτη πάει σύννεφο", θεωρώντας ότι, εάν δεν είχε ζητηθεί η παρέµβαση του ΔΝΤ, η Ελλάδα "θα είχε πέσει στην άβυσσο".

“Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των σοβαρών λαθών της οικονομικής της πολιτικής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε τρία χρόνια”, φέρεται να δήλωσε η Merkel στην προδημοσίευση άρθρου που θα δημοσιεύσει η Bild αύριο Παρασκευή.

H Καγκελάριος απέκλεισε αναδιάρθρωση του Eλληνικού χρέους, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο. Υπογράμμισε ότι η όποια βοήθεια σε επίπεδο Ευρωζώνης για τα υπερχρεωμένα Κράτη θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα, επιφυλασσόμενη του δικαιώματος της Γερμανίας να ασκήσει βέτο.

Πιο επιφυλακτικοί γίνονται πλέον οι επενδυτές σχετικά με την Ευρωπαϊκή πιστοληπτική ικανότητα, αυξάνοντας τις θέσεις τους στο ότι οι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους, ενώ οι Ισπανία και Ιταλία θα επιβιώσουν της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, αυτή τη στιγμή τα swaps δίνουν πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας 60% στα επόμενα πέντε χρόνια.

Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, κρίσιμο σύμφωνα με το τμήμα ομολόγων της Solidus Sec. θεωρείται το επόμενο δεκαήμερο, καθώς θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 8,56 δισ. ευρώ (στις 20/3) και 500 εκατ. Ελβετικών φράγκων (στις 18/3), καθώς και έντοκα γραμμάτια ύψους 1,44 δισ. ευρώ (στις 18/3).

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει να αναζητά “ενόχους” μεταξύ των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των κερδοσκόπων των Αγορών και να προσπαθήσει να πείσει τις Αγορές ότι κάτι αλλάζει, προχωρώντας σε αποφασιστικές κινήσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο και ερχόμενη σε ευθεία ρήξη με τον σκληρό πυρήνα των πολιτικών της φίλων.

Έντονα πτωτικό και το ξεκίνημα της Wall Street, μετά τα νέα από το μέτωπο ανεργίας στις ΗΠΑ και το εμπορικό έλλειμμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 26.000 την περασμένη εβδομάδα (έως 5 Μαρτίου) στην Αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας 397.000 νέοι άνεργοι κατέθεσαν αίτηση για παραχώρηση επιδόματος ανεργίας.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 376.000 αιτήσεις. Στην προηγηθείσα εβδομάδα, ο αριθμός των νέων ανέργων είχε διαμορφωθεί στους 371.000.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε αισθητά λόγω της αύξησης του κόστους του πετρελαίου, τον Ιανουάριο. Το Υπουργείο εμπορίου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 46,34 δισ. δολ., τον Δεκέμβριο το ισοζύγιο είχε εμφανίσει έλλειμμα 40,6 δισ. δολάρια.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, ελαφρά υπεροπλία για τους τίτλους με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη διακρίθηκαν οι ΔΕΗ (+4,23%), Μυτιληναίος (+2,16%), Κύπρου (+2,67%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+2,19%). Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Τιτάνα, Eurobank, MPB, μικρότερα κέρδη για Εθνική, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ και Αγροτικής.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG, απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Πειραιώς, Βιοχάλκο, Alpha Bank και μικρότερες τελικές απώλειες για Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό “gap” και γρήγορα “είδε” το χαμηλό ημέρας των 1523,21 μονάδων (10.35).

Από εκεί και πέρα ακολούθησε προσπάθεια αντίδρασης, εναλλαγές προσήμων και αρκετές προσκρούσεις στις παρυφές των 1549 μονάδων, με τελικό κλείσιμο στις 1544,88 μονάδες και κέρδη 0,25%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 75 εκατ. από τα οποία τα 2,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Χωρίς να ενθαρρύνει τους αισιόδοξους η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών και 25 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 18,33%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά βρίσκεται μπροστά σε σταυροδρόμι αποφάσεων, περιμένοντας τις ειδήσεις από τους κόλπους της Ευρωζώνης για το αν θα δοθεί λύση στην κρίση χρέους του Ευρωπαϊκού Νότου ή θα αποφασιστεί η επιστροφή στον “ορθό” δρόμο της αντιπληθωριστικής πολιτικής, εκτιμά ο Δημήτρης Μέξης.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕΠΕΥ, η κρίση χρέους φαίνεται να συνεχίζεται και να επιδεινώνεται και επιπλέον η ψυχολογία των επενδυτών επιβαρύνεται από τις γεωπολιτικές ανησυχίες που προέρχονται από τις εξελίξεις στις Χώρες της Βόρειας Αφρικής και όχι μόνο.

Σε περίπτωση που επικρατήσει η Γερμανική γραμμή περί χαλιναγώγησης του πληθωρισμού, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων θα έλθει πιο κοντά επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το δημοσιονομικό πρόβλημα των υπερχρεωμένων Χωρών.

Αντίθετα αν πρυτανεύσει η επιλογή διάσωσης, τότε οι Αγορές θα περιμένουν να δουν τα “εργαλεία” που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι τις 25 τρέχοντος μήνα, ο κ. Μέξης συνιστά απόλυτη επιφυλακτικότητα, καθώς το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται με σημαντική μεταβλητότητα και σύμφωνα με τις διάφορες διαρροές που θα προέρχονται από αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Η επιφυλακτικότητα στο Χ.Α. κερδίζει πόντους και αυτό φαίνεται από την σημαντική συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

“Η έλλειψη ισχυρών ανοδικών εγχώριων καταλυτών αναμένεται να δώσει προτεραιότητα σε κινήσεις ρευστοποιήσεων. Διατηρούμε την σταθερή μας στάση έναντι της Αγοράς σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις επιλέγοντας να αξιοποιούμε το ανοδικό πρόσημο για την αύξηση της ρευστότητας περιορίζοντας δραστικά τις «φιλοδοξίες» μιας ευρύτερης ανοδικής κίνησης σε αντιδράσεις διάρκειας 1 – 2 συνεδριάσεων όσο η Αγορά κινείται σε κλείσιμο κάτω από τις 1.545 μονάδες.

Θα επανεξετάσουμε την στάση μας 50 – 70 μονάδες χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα εάν και εφόσον δεν αλλάξει κάτι άμεσα στην ειδησεογραφία που αφορά την διαπραγμάτευση στην σύνοδο Κορυφής που ξεκινά το Σάββατο καθώς μόνο από εκεί μπορεί να επέλθει κάποια σημαντική αλλαγή νέων που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια Αγορά.

Μέχρι τότε οι κινήσεις μας που θα αφορούν την πλειοψηφία των διαθεσίμων μας θα έχουν αυστηρά βραχυχρόνιο χαρακτήρα και πολύ πειθαρχημένο όριο περικοπής ζημιών” τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεχίστηκε η ήπια προσπάθεια σταθεροποίησης με ανοδικές διαθέσεις, με τις συναλλαγές να παραμένουν απλά σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν σε απόσταση τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας τις υποτιμήσεις στο 0,50%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10682, τιμή εκκαθάρισης 708,51) κινήθηκαν μεταξύ 691 και 712,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (143000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5170), Alpha Bank (2649), Πειραιώς (2446), Eurobank (814), ΟΤΕ (3783), MIG (3879), Κύπρου (626), Ταχ. Ταμιευτήριο (281), ΔΕΗ (3259), Μυτιληναίος (606), MPB (3508), ΓΕΚ (4197), Motor Oil (413), ΕΧΑΕ (184), Μέτκα (653).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (164933 τεμ.), Εθνική (58283 τεμ.), Eurobank (57275 τεμ.), Alapis (88000 τεμ.), Alpha Bank (49914 τεμ.). Coca-Cola (15629 τεμ.), Αγροτική (53000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (26877 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (269780 τεμ.), Κύπρου (150000 τεμ.), Alapis (350000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11943499 τεμ.), Eurobank (14596765 τεμ.), Εθνική (15820843 τεμ.), Πειραιώς (8220445 τεμ.), MPB (8514895 τεμ.), Κύπρου (6364608 τεμ.), MIG (4188781 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v