Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χοντραίνει το παιχνίδι

Εν μέσω υποβαθμίσεων, παραιτήσεων και πρωθυπουργικών συναντήσεων το ΧΑ καλείται να επιβεβαιώσει τις σημαντικές στηρίξεις. Κλειδί παραμένουν οι 680 μονάδες για τον FΤ 20 και τα 6,05 ευρώ για την Εθνική.

Για ενεργοποίηση αγοραστών σε τράπεζες, ΟΤΕ έκανε λόγο εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά από μία συνεδρίαση, που άφησε…ανάμεικτη αίσθηση στην αγορά.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.541, τον FT 20 στις 709 μονάδες, τις τράπεζες να έχουν αποδώσει (ενδοσυνεδριακά ) κυρίως για όσους κινήθηκαν βραχυπρόθεσμα σε μία εξαιρετικά ιδιαίτερη συγκυρία.

Για μας κύριο ζητούμενο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν περισσότερο η διασφάλιση των χαμηλότερων στηρίξεων (εν προκειμένω των 680 μον. για τον 20άρη) παρά η άμεση επαναπροσέγγιση των αντιστάσεων.

Προφανώς και ένα κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 1.550 μον. θα διευκόλυνε περισσότερο τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας αλλά εδώ, που είμαστε αρκούμεθα στο ταμείο, που κάνουμε στο τέλος της ημέρας.

Ούτως ή άλλως το κλίμα και η διάθεση αναμονής είναι διάχυτα στις ευρωαγορές, κάτι που αποτυπώθηκε και εχθές στην διακύμανση λ.χ του DAX που με απώλειες 0,46% υποχώρησε προς τις 7.131 μονάδες.

Για σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στις εξελίξεις, που "τρέχουν" σε επί μέρους μέτωπα με τον Γ. Παπανδρέου να συναντά τον Ν. Σαρκοζί στον…απόηχο των σκληρών δηλώσεων του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο… κάρφωμα του Ν.Σ. Καν και εάν όντως έχουν ειπωθεί τόσο "βαριές κουβέντες" τότε το πράγμα σηκώνει πολύ συζήτηση. Εν πάσει περιπτώσει στα σκ..ά θα παραμείνουμε για πολύ καιρό και να δούμε πως θα ξεμπλέξουμε.

Ωστόσο η παράμετρος, που θα μπορούσε να επηρεάσει- μέσω της ευρωπαικής περιφέρειας- τις αγορές της περιοχής είναι η υποβάθμιση της Ισπανίας από την Moody s. Κίνηση, που θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε, κυρίως όσοι κινούνται στο χρονικό περιθώριο των τριών συνεδριάσεων καθώς η ευρωπαική περιφέρεια παραμένει σε πίεση. Και θα παραμένει όσο πλησιάζουμε προς τις 25 Μαρτίου.

Στο ΧΑ προέχει η διασφάλιση των στηρίξεων- μπας και αποφύγουμε την προσέγγιση των χαμηλών ή ακόμη χειρότερα την καταγραφή νέας ελάχιστης τιμής- για αυτό παραμένουμε στην επιβεβαίωση των 680 μονάδων για τον FT 20.

Δεδομένου ότι στο διήμερο 8-9/3 "παίχτηκε" σημαντική ρευστότητα (κυρίως) σε τραπεζικές μετοχές, βγήκαν και κάποιες υπεραξίες ζητούμενη θα ήταν και σε αυτή την περίπτωση η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τις μετοχές της Εθνικής Tράπεζας και των Eurobank, Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v