ΧΑ: Ενεργοποίηση αγοραστών σε τράπεζες, ΟΤΕ

Οι τοποθετήσεις αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο και τον ΟΤΕ χάρισαν κέρδη στη Σοφοκλέους. Ανοδος για Εθνική (1,63%), Εurobank (4,35%), MPB (2,35%). Πτώση για ΟΠΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Αν και ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ελαφρώς χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο, γρήγορα γύρισε σε θετικό πρόσημο, καθώς ενεργοποιήθηκαν αγοραστές στον τίτλο του ΟΤΕ και στον Τραπεζικό κλάδο.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι σαν θετικοί πρωταγωνιστές εμφανίστηκαν οι τίτλοι που κατά τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν στο επίκεντρο της αρνητικής ειδησεογραφίας.

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, που μόλις χθες υποβαθμίστηκε (κατά τρεις βαθμίδες) από την Standard and Poor΄s σε ΒΒ και οι Τράπεζες που ακολουθώντας την χθεσινή σημαντική υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody΄ς, σήμερα υποβαθμίστηκαν από τον ίδιο οίκο αξιολόγησης, έστω και ηπιότερα από ότι το Ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα, ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση της αξιολόγησης τεσσάρων Τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) κατά δύο κλίμακες, σε "Ba3" από "Ba1". Σημειώνεται ότι, μετά την κίνηση αυτή, οι τέσσερις Τράπεζες έχουν υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από αυτήν του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αγροτικής και της Τρ. Αττικής σε "Β1" από "Ba2", σε επίπεδα αντίστοιχα του Δημοσίου. Ο οίκος διατήρησε αρνητικό outlook στις αξιολογήσεις και των έξι Τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης στο ενδοσυνεδριακό υψηλό έφθασε μέχρι τις 1556,52 μονάδες (+2,03%), ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 1303,66 μονάδες (+4,47%) και ο τίτλος της Εθνικής μέχρι τα 6,47 ευρώ (+5,2%).

Παρά ταύτα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι λόγω της υποβάθμισης των εγχώριων Τραπεζών επιδεινώνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση του collateral pool, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων που οι Τράπεζες χρησιμοποιούν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας.

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να ζητηθούν υψηλότερες καλύψεις για τα υφιστάμενα δάνεια από την ΕΚΤ, ενώ σύμφωνα με γνωρίζοντες άριστα τον κλάδο, επιταχύνεται ο χρόνος προσφυγής των Τραπεζών στο νέο “πακέτο” εγγυήσεων του Δημοσίου.

Στα άλλα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος και οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην μετοχή της Alapis (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό) μετά την ανακοίνωση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 98,06 εκατ. ευρώ αλλά και στην έκδοση τουλάχιστον δύο μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, μέχρι το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τρέξει επενδύσεις και να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της.

Από εκεί και πέρα, δεν λένε να εγκαταλείψουν το “μαύρο” τα μηνύματα από το μέτωπο της εγχώριας οικονομίας, ενώ εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το μείζον πρόβλημα της ανεργίας στη Χώρα καθώς οι άνεργοι ξεπέρασαν τον περασμένο Δεκέμβριο τις 733.000.

Οι προβλέψεις φορέων και συνδικάτων εργαζομένων για 1 εκατ. ανέργους σε λίγους μήνες τείνουν να επαληθευτούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα Ελληνικά νοικοκυριά, την οικονομία και την κοινωνία. Το ποσοστό της ανεργίας τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους εκτοξεύθηκε στο 14,8% του εργατικού δυναμικού, από 10,2% τον Δεκέμβριο του 2009 και 13,9% τον Νοέμβριο του 2010. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από το 2004, όταν και ξεκίνησε η μηνιαία καταγραφή των στοιχείων ανεργίας στην Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη αρκετών αναλυτών, η τελευταία κίνηση της Moody΄ς μπορεί να έχει και θετικές πλευρές, καθώς έστειλε ένα σοβαρό μήνυμα προς την Ε.Ε., δείχνοντας πως ακόμη και μία μικρή Χώρα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς σε όλο το σύστημα, τονίζοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μία οντότητα ή εάν θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τους όρους του παιχνιδιού οι ισχυρότεροι.

Όμως και τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν δείχνουν θετικά. Στην υποβάθμιση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών προχώρησε η Credit Suisse, συστήνοντας στους πελάτες της να κλείσουν τις ελαφρώς “overweight” θέσεις που τηρούσαν στον κλάδο.

Παράλληλα οι αναλυτές επισημαίνουν πως το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι και τόσο βοηθητικό για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να αποδειχθεί λανθασμένη η πολιτική της ΕΚΤ, εν όψει της ενδεχομένης αύξησης των επιτοκίων του ευρώ στις 7 Απριλίου.

Προκλήσεις για τις Τράπεζες βλέπει ο Ελβετικός οίκος και σε ό,τι αφορά το εποπτικό, φορολογικό και νομικό περιβάλλον. Για την Ελλάδα προβλέπει πως θα πρέπει να διαγράψει το 37% του χρέους της και η Ιρλανδία το 27%.

Επίσης η Ολλανδία και η Αυστρία δηλώνουν ανοιχτά ότι αντιτίθενται στη χαλάρωση των όρων των συμφωνιών στήριξης για την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο καγκελάριος της Αυστρίας κ. Werner Faymann δήλωσε πως η Βιέννη "τάσσεται κατά της αλλαγής των υφιστάμενων συμφωνιών", ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας, κ. Josef Proell, συμπλήρωσε: "Δεν βλέπω πιέσεις από άλλα μέλη της Ε.Ε. για να αλλάξουν οι όροι των συμφωνιών".

Αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, κ. Jan Kees de Jager, απέρριψε την πρόταση για σημαντική μείωση του επιτοκίου στις συμφωνίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, όπως έχει πράξει στο παρελθόν και η Φινλανδία.
 
Τα επόμενα επιφυλακτικά βήματα στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους θα κάνουν στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής οι Ευρωπαίοι Ηγέτες, αλλά δεν θα υπάρξει κάποια “επαναστατική πρόοδος”, με αποτέλεσμα τα ευρύτερα προβλήματα χρέους να επιμείνουν, προειδοποιεί το Reuters.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Κρέμερ (Standard and Poor΄ς) σε συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου Euromoney στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανή η περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου κάποιων Χωρών της Ευρωζώνης και είναι δυνατή μία χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σε έκθεση της η Citigroup για το χρέος στις χώρες της Ευρωζώνης επισημαίνει ότι ο οίκος S&P προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν περικοπές στις συστάσεις του για Χώρες της Ευρωζώνης. Οι κίνδυνοι για νέες περικοπές προέρχονται από την πιο ξεκάθαρη και πιο πιθανή πρόθεση των Ευρωπαίων Ιθυνόντων να “μοιραστούν” με τον ιδιωτικό τομέα την κατανομή των βαρών των Χωρών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Η Citigroup εκτιμά ότι κάποιος βαθμός κατανομής των βαρών, πράγματι, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο μηχανισμό κρίσεων που θα συμφωνηθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε περαιτέρω περικοπές στις βαθμολογήσεις των Περιφερειακών Χωρών του ευρώ είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Αφόρητες οι πιέσεις των Αγορών και στην Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, η Λισαβόνα πούλησε ομόλογα λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2013 με επιτόκιο 5,993% έναντι 4,086% στην προηγούμενη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου. "Με τις αποδόσεις των ομολόγων σε αυτά τα επίπεδα το αποτέλεσμα δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις ότι η Πορτογαλία οδεύει για στήριξη", ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Radobank, κ. Richard McGuire.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπως και στο άνοιγμα της Wall Street με την συντηρητική μερίδα των διεθνών αναλυτών να τονίζει ότι οι γεωπολιτικές ανησυχίες όχι μόνο δεν αποκλιμακώνονται, αλλά αντιθέτως δείχνουν αυξανόμενες.

Σύμφωνα με την συντηρητική σκέψη, η προσοχή όλων μπορεί να έχει στραφεί στη βόρειο Αφρική και ειδικότερα στη Λιβύη, όμως οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο (Μπαχρέιν) είναι σαφώς πιο κρίσιμες, τόσο για την πορεία της τιμής του πετρελαίου όσο και για τις διεθνείς γεωστρατηγικές ισορροπίες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις τρεις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-0,25%), ΟΠΑΠ (-0,32%) και MIG (-1,27%).

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Ελλάκτωρα και Eurobank, του 2% για Μυτιληναίο, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB και Alpha Bank και του 1% για Τιτάνα, Αγροτική, Εθνική και Κύπρου. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν τα υπόλοιπα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε κατά κύριο λόγο με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1556,52 μονάδες, μετά τις 15.05 με διαθέσεις διόρθωσης υποχώρησε μέχρι τις 1535,63 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 1541,02 μονάδες με κέρδη 1,02%, ενώ ο τζίρος σαφώς κατεβασμένος έφθασε τα 87 εκατ. από τα οποία τα 1,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο η τελική εικόνα, με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών, 21 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 10% και άλλοι 17 με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 26,09%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μεταξύ φόβου και απληστίας κινούνται οι διεθνείς Αγορές, σύμφωνα με την άποψη του Πάνου Δάντη.

Με τους δείκτες των κυριότερων Αγορών να παρουσιάζουν πτωτική πορεία, ένα “sell off” να είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον και τον χρυσό σε νέα ιστορικά υψηλά, το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα γίνει στην συνέχεια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χρυσός είναι το απόλυτο καταφύγιο σε χαλεπούς καιρούς αλλά και όταν ο φόβος σκεπάζει τις Αγορές. Πόσο μάλλον όταν βρίσκεται σε υπέρ-δεκαετή ανοδική Αγορά.

Όμως για την μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών και των παικτών το πότε θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν καθορίζεται από την διάθεση τους. Οι επενδυτικές τους αποφάσεις δηλαδή επηρεάζονται άμεσα από πως αισθάνονται την δεδομένη χρονική στιγμή σε σημαντικό βαθμό. Όταν η απληστία αυξηθεί μαζί με την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, συνήθως μετά από ένα ανοδικό κύμα, αυξάνεται και η επιθυμία τους, όπως και η τάση τους για αγορές.

Όταν αυξηθεί ο φόβος και αρχίσουν να αμφιβάλλουν , συνήθως μετά από ένα πτωτικό κύμα, αυξάνεται και η τάση τους για πωλήσεις.

Αυτά τα πολύ έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα έχουν σαν αποτέλεσμα οι επενδυτές και οι traders να αγνοούν τα θεμελιώδη στοιχεία όπως η εταιρική κερδοφορία, το γεωπολιτικό περιβάλλον, η τιμή του χρυσού κ.λ.π.

Με την απληστία και τον φόβο να καθοδηγούν τις επενδυτικές αποφάσεις, το ερώτημα είναι τι καθοδηγεί αυτά τα συναισθήματα. Το επίπεδο και η πορεία των Χρηματιστηριακών δεικτών είναι η απάντηση, τους οποίους αντιπροσωπεύει καλύτερα ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500.

Οι traders αισθάνονται πολύ διαφορετικά μετά από μια μεγάλη άνοδο του S&P500 και τελείως αντίθετα μετά από μια μεγάλη πτώση. Στην πρώτη περίπτωση είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν σχετικά εύκολα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση σχετικά εύκολα πουλάνε.

Και αυτό γιατί οι κινήσεις του S&P500 επηρεάζουν σε αφάνταστο βαθμό όλες τις μετοχές στις ΗΠΑ και τις περισσότερες Χρηματιστηριακές Αγορές παγκοσμίως, τις Αγορές συναλλάγματος, ισοτιμιών, εμπορευμάτων, ομολόγων ακόμα και την εικόνα της Αμερικανικής οικονομίας προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε στον πανικό του 2008 όπου επειδή ο S&P 500 διαλυόταν, όλα τα Χρηματιστήρια παγκοσμίως είχαν την ίδια εικόνα, το δολάριο έκανε ράλι, το ευρώ διαλύθηκε, τα εμπορεύματα βυθίστηκαν - ακόμα και οι μετοχές χρυσού – ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών, ειδικών θεώρησε ότι η επανάληψη μιας δεύτερης Μεγάλης Ύφεσης είναι γεγονός!

Η εμπειρία δείχνει ότι όταν ο φόβος κυριαρχεί τότε ακόμα και μετοχές εταιρειών με ισχυρά θεμελιώδη, ξεπούλιουνται χωρίς αύριο, ακόμα και σε διορθώσεις του S&P500 μικρότερες του 10%!

Τα αντίστοιχα παραδείγματα στο Χ.Α. είναι πολλά, πχ μετοχές εταιρειών που έχουν επιβιώσει ενός παγκοσμίου πολέμου, με ιστορία άνω των 80 ή 100 ετών ξεπουλήθηκαν και θα ξεπουληθούν αν συνεχίσει την καθοδική του πορεία ο Γενικός Δείκτης, ενώ θα έπρεπε να πρυτανεύσει η λογική.

Έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος κάθε Κράτους Μέλους που έχει πρόβλημα στο μέλλον, άρα το ευρώ θα διαλυθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, πολύ απλά γιατί δεν συμφέρει καμία μεγάλη οικονομική δύναμη, αλλά και γιατί η ύπαρξη της Ε.Ε. και του ευρώ ήταν πρωτίστως πολιτικές και όχι οικονομικές πράξεις. Έτσι και οι λύσεις που θα δοθούνε τώρα θα είναι και πάλι πρωτίστως πολιτικές. Όμως η ψυχολογία που διαμορφώνει η κίνηση των δεικτών είναι τόσο ισχυρή που οι αποφάσεις βασίζονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο συναίσθημα.

Όσον αφορά το Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπεύθυνου Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, η σημερινή θετική συνεδρίαση ήταν απλά μία τεχνική αντίδραση, στην χθεσινή σημαντική πίεση και στο Χ.Α. Η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να δίνει το παρόν, ενώ οι διαθέσεις παραμένουν πτωτικές και δεν αποκλείεται η Αγορά μέχρι την σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου να επαναπροσεγγίσει τα χαμηλά του Ιανουαρίου.

Τόσο τα τελικά κέρδη του Δείκτη, όσο και η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης έμειναν στην μέση, δημιουργώντας εγκλωβισμούς για όσους αγόρασαν στα υψηλά ημέρας, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικός, καθώς ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε χαμηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο επίπεδο των 1545 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με τις συναλλαγές να δείχνουν τάση σταθεροποίησης.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν σε απόσταση τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,50%.

Πωλήσεις στην αρχή της συνεδρίασης από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9026, τιμή εκκαθάρισης 706,68) κινήθηκαν μεταξύ 695,5 και 719,75 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (7000 Ελ. Πετρέλαια, 11000 Σιδενόρ, 255700 Πειραιώς, 42200 Ελλάκτωρ, 35000 Αγροτική, 13000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 6000 Jumbo, 48400 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5852), Alpha Bank (1787), Πειραιώς (4006), Eurobank (789), ΟΤΕ (651), MIG (895), Κύπρου (1294), Ταχ. Ταμιευτήριο (271), ΔΕΗ (1062), Μυτιληναίος (323), MPB (4500), ΟΠΑΠ (108), ΓΕΚ (6137), Motor Oil (291), Ελλάκτωρ (102), Αγροτική (339), Intralot (216), Μέτκα (149).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (10206 τεμ.), Εθνική (63540 τεμ.), Eurobank (147710 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (136700 τεμ.), Κύπρου (198000 τεμ.), Alapis (69000 τεμ.), Eurobank (88391 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12243499 τεμ.), Eurobank (14596765 τεμ.), Εθνική (16848843 τεμ.), Πειραιώς (7544545 τεμ.), MPB (8676035 τεμ.), Κύπρου (6465608 τεμ.), MIG (4188781 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v