Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύτερα το ΧΑ από Μαδρίτη και Φρανκφούρτη

Με απώλειες αλλά συγκριτικά καλύτερες απ' ό,τι Μαδρίτη και Φρανκφούρτη τα πηγαίνει το ΧΑ. Κρατά τα 6,05 ευρώ η Εθνική, υπεραποδίδουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος - Μέτκα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.

Μαζεύονται οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στο Χ.Α. Υπό την πίεση των τελευταίων εξελίξεων, αυτήν τη φορά με την ισπανική οικονομία, η συνεδρίαση ξεκίνησε από σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Τόσο για τον Γ.Δ. που έπιασε τις 1.523,2 όσο για τον FTSE-20 που έκανε χαμηλό στις 698,3 μονάδες.

Έπειτα από σχεδόν μία ώρα συνεδρίασης, ο μεν πρώτος αντιδρούσε και πάλι στις 1.540, ο δε 20άρης προς τις 710 μονάδες, με υπεραπόδοση της ΔΕΗ, και του Μυτιληναίου και βοήθειες από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τ.Τ. και Αγροτική.

Η ημέρα ξεκίνησε με σημαντική διόρθωση, αρχικά στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, στη συνέχεια στο Χρηματιστήριο της Λισαβόνας και σταθερά πριν από λίγο στη Φρανκφούρτη.

Πριν από λίγο ο Ibex υποχωρούσε 1,3%, στις 10.423 μονάδες, ο PSI κατά 0,57%, στις 7.898 μονάδες, όμως η ανησυχητικότερη πίεση ήταν αυτή που εκδηλωνόταν στον Dax.

Έως 1,1% χαμηλότερα προς τις 7.050 μονάδες, και το γερμανικό χρηματιστήριο προεξοφλεί αρνητικές (για τους Γερμανούς) εξελίξεις.

Όμως, οι αρνητικές εξελίξεις για τους Γερμανούς μπορεί, έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, να αποδεικνύονται περισσότερο ευνοϊκές για το ελληνικό πρόβλημα και αυτό θα πρέπει να το συνεκτιμούμε όσο πλησιάζουμε στις 24 - 25 Μαρτίου.

Γύρω στις 11:10 κατοχυρώθηκαν οι πρώτες βραχυπρόθεσμες θέσεις σε μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank,της Eurobank, αλλά και σε Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Jumbo.

Υπεραπόδοση σημειωνόταν για τις μετοχές σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, μετά μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το φυσικό μονοπώλιο της υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει αρνητικά, και σήμερα, η διόρθωση κατά 8,9% της Alapis στο 0,31 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 2 εκατ. μετοχές.

Αντιδρούν υψηλότερα ΕΧΑΕ, Μέτκα, Forthnet.

Για τη συνέχεια, και όσο συνεχίζεται η δοκιμασία των στηρίξεων, θα πρέπει να περιμένουμε νέα υποχώρηση του μεν Γενικού Δείκτη στις 1.525, του δε FTSE-20 στις 698 - 700 μονάδες.

Και από τις τράπεζες, ενδεικτικά για την Εθνική προς τα 6,13 - 6,10 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v