Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοκεντρικό ράλι ανακούφισης στο Χ.Α.

Θετικές εκπλήξεις επεφύλασσε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όπου με “ατμομηχανή” τις τράπεζες (+3,58%), η Σοφοκλέους κινήθηκε “contrarian” των μεγάλων αγορών, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου. 

Θετικές εκπλήξεις επεφύλασσε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όπου με “ατμομηχανή” τον Τραπεζικό κλάδο (+3,58%), η Σοφοκλέους κινήθηκε “contrarian” των μεγάλων διεθνών Αγορών και των διφορούμενων έως αρνητικών δημοσιευμάτων.

Ασφαλώς ένα πρώτο ρόλο έπαιξαν οι χθεσινές δηλώσεις Μέρκελ που φάνηκε διαλλακτικότερη όσον αφορά την επιμήκυνση του χρέους της τρόικας προς την Ελλάδα, με ταυτόχρονη σχετική μείωση του επιτοκίου, ζητώντας ως “αντάλλαγμα” την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων.

Από την άλλη θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σημερινός “ενθουσιασμός” των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο, δεν δικαιολογείται μόνο από τις δηλώσεις Μέρκελ και ίσως η Αγορά περιμένει να ακούσει κάτι περισσότερο και θετικότερο, που αν τελικά δεν συμβεί η μεταβλητότητα θα επιστρέψει στην Σοφοκλέους, ενώ δειλά επέστρεψαν και κάποιες φήμες για επικείμενο Τραπεζικό deal.

Αντίθετα απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, που δείχνουν ιδιαίτερο προβληματισμό για τις εξελίξεις στο Ισλαμικό τόξο, για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και βέβαια για τον φοβερό σεισμό στην Ιαπωνία.

“Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς” τονίζουν οι συντηρητικοί “παίκτες” που είδαν την σημερινή έντονα ανοδική κίνηση με σημαντική καχυποψία και βέβαια η συντηρητική σχολή σκέψης δείχνει να έχει επιχειρήματα.

Αρκετοί π.χ. εκτιμούν ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση ήταν για την δημιουργία εντυπώσεων, μετά τα εξαιρετικά αρνητικά δημοσιεύματα που έκαναν τον γύρο της Αγοράς κατά τις τελευταίες ημέρες.

Άλλοι αναρωτιούνται που βρήκε την δύναμη το Χ.Α. να κινηθεί τόσο κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα, όταν μάλιστα το spread του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου κινείται υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο και αφήνουν υπόνοιες ότι η σημερινή αντίδραση μπορεί να αποδειχθεί “bull trap” για όσους κινούνται με αργά αντανακλαστικά και ταυτόχρονα εξυπηρετεί το κλείσιμο θέσεων εν όψει επερχόμενου triple witching (την ερχόμενη Παρασκευή).

Από εκεί και πέρα και αξιολογώντας ρεαλιστικά τα δεδομένα η επιμήκυνση του νέου χρέους δεν αποτελεί έκπληξη. Το νέο χρέος θα εντασσόταν σε πρόγραμμα επιμήκυνσης ενώ και το επιτόκιο θα μειωνόταν και αυτό η Αγορά, μπορεί να υποστηριχθεί, ότι το είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει.

Το ζητούμενο είναι πως θα αντιμετωπισθεί το παλαιό χρέος των 344 δισ ευρώ και εκεί πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον της Αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση και παρ΄ όλο που η μεσοπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη τάση παραμένουν πτωτικές, δεν μπορεί να μην εντοπιστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε κάποια θετικά τεχνικά μηνύματα, έστω και αν η βιωσιμότητα της αντίδρασης εξαρτάται καθαρά πλέον από τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής.

Κοινό ανακοινωθέν των 17 της Ευρωζώνης για Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία αλλά όχι και επίσημη συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να αναμένεται από τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε. Σύμφωνα με το Reuters, οι 17 θα εκδώσουν ανακοίνωση για την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Σε αυτήν θα καλωσορίζουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Πορτογαλία ενώ ενδέχεται να καλέσουν την Ελλάδα να εργαστεί σκληρότερα ως προς την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Καθώς οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης “παζαρεύουν” το σχέδιο Β προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι traders “στοιχηματίζουν” ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Οι αποδόσεις των Ελληνικών 10ετών ομολόγων άγγιξαν επίπεδα-ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων ξεπέρασαν τα επίπεδα των 10ετών, υποδηλώνοντας ότι η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους μπορεί να έρθει νωρίτερα από τη λήξη του τριετούς προγράμματος στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ.

Ο κίνδυνος περαιτέρω υποβαθμίσεων για Χώρες της Ευρωζώνης θα ενταθεί εάν οι Ηγέτες της Ε.Ε. δεν συμφωνήσουν σε μια αξιόπιστη και κατανοητή απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του τμήματος global sovereign ratings της Fitch, κ. David Riley.

Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει την αγορά Κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) και θα ξεκαθαρίσει στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ότι ο μόνιμος μηχανισμός που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2013 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο "αν το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. "Με τον μηχανισμό να μην είναι σε θέση να αγοράζει ομόλογα, πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου πριν Χώρες όπως η Πορτογαλία υποχρεωθούν να ζητήσουν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε ο αξιωματούχος που είχε άμεση συμμετοχή στις προετοιμασίες της συνόδου.

Ανεξαρτήτως δηλώσεων και δημοσιευμάτων και επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική του
εικόνα, τα σημερινά μηνύματα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, άνοιξαν “μικρό παράθυρο” αισιοδοξίας, ενώ διάθεση διάκρισης έδειξαν και κάποιοι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Παραδείγματος χάρη, μπορεί να θεωρηθεί θετικό ότι για τον FTSE έδειξε να αντέχει η ζώνη στήριξης 709-700 και αν ο εν λόγω δείκτης δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 740 μονάδων, δεν πρέπει να αποκλειστεί συνέχεια της αντίδρασης προς τις 765 μονάδες.

Μετά από τρεις συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος της Εθνικής επέστρεψε με απαιτήσεις στην πρώην ζώνη στήριξης και νυν αντίστασης των 6,50 – 6,60 ευρώ και μάλιστα ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 6,72 ευρώ (+7%). Ανοδική διαφυγή πάνω από την ζώνη 6,50 – 6,60, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για άμεσο στόχο την επόμενη ζώνη 6,80 – 7,00 ευρώ.

Πολλές φορές έχει διαψεύσει τις προσδοκίες ο τίτλος της ΔΕΗ, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αν πετύχει τρία κλεισίματα υψηλότερα από την ζώνη 11,90 – 12,00 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 12,80 ευρώ, χωρίς να επαναλάβει τα γνωστά “υψοφοβικά σύνδρομα”.

Θετικά τεχνικά μηνύματα και από τον τίτλο της Alpha Bank, που μετά από έξι συνεδριάσεις, σήμερα έδειξε να διεκδικεί με απαιτήσεις την επιστροφή του υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 5,00 ευρώ (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 5,06 ευρώ). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,00 ευρώ, δίνει minimum κίνηση προς την ζώνη 5,20 – 5,24 ευρώ.

Απόλυτα επιφυλακτικό και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς επιμένουν οι γεωπολιτικές ανησυχίες, με την Σαουδική Αραβία να προστίθεται στις Χώρες που απαιτούν στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, παρά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες και τα μάλλον θετικά μηνύματα από το μέτωπο των λιανικών πωλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το μήνα Φεβρουάριο καταγράφοντας αύξηση 1%. Τον προηγούμενο μήνα η αύξηση ήταν μικρότερη, φτάνοντας το 0,3%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε την χρηματιστηριακή εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 0,31% και τον Τραπεζικό απώλειες 0,37%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη έχουν περιοριστεί στο 11,81% και 6,01% αντίστοιχα.

Μόνη “κόκκινη” εξαίρεση στο ταμπλό του 20αρη ο τίτλος της Jumbo (-0,17%).

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Αγροτική και MIG, του 4% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank, του 3% για Μυτιληναίο, Εθνική, Πειραιώς και MPB, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τα πρώτα λεπτά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1590,87 μονάδες (14.42) και έκλεισε τελικά στις 1580,9 μονάδες με κέρδη 2,33%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 109 εκατ. από τα οποία τα 3 αφορούσαν “πακέτα”.

Αντίστροφη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 121 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών και το σχετικό ενδιαφέρον έδωσε το δικαίωμα σε 23 τίτλους να κλείσουν με κέρδη από 6 έως 14,89%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά δείχνει ότι κάτι θέλει να “πει” και πιθανόν να πλησιάζει κάποια λύση που θα δοθεί από την Ευρώπη και θα αφορά το πρόβλημα των υπερχρεωμένων Κρατών της Ε.Ε., εκτιμά ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Πιθανό θετικό ρόλο για την σημερινή αντίδραση στον Τραπεζικό κλάδο, μπορεί να έπαιξαν και οι δηλώσεις Προβόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες το 2011 θα είναι έτος συγχωνεύσεων στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο. Και θα έχουν έννοια αυτές οι συγχωνεύσεις διότι έχει διαφοροποιηθεί το Τραπεζικό προϊόν, τόσο γεωγραφικά, όσο και από πλευράς διάρθρωσης του ενεργητικού.

Ταυτόχρονα ένα μεγαλύτερο Τραπεζικό σχήμα θα τύχει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τις διεθνείς Αγορές και αυτό σημαίνει καλύτερους όρους χρηματοδότησης και μεγαλύτερη συμμετοχή στους δείκτες.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Fortius Finance, η Αγορά τεχνικά κράτησε τα πρόσφατα χαμηλά και δεν έδειξε διαθέσεις επιστροφής στα χαμηλά Ιανουαρίου, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ για εσπευσμένες αποκρατικοποιήσεις θα επαναφέρουν την επιλεκτική κινητικότητα στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Θετική υποδοχή των δηλώσεων Μέρκελ που έδωσαν τον πρώτο λόγο στους αγοραστές με την προσδοκία για την λύση του προβλήματος χρεών στην Ευωζώνη να παραμένει πρώτο ζητούμενο, εντοπίζει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec., μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις η μεταβλητότητα σε τιμές και ψυχολογία αναμένεται να παραμείνει υψηλή.

Από εβδομάδα το Χ.Α. θα υποδεχθεί πυκνότερες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από πλευράς εισηγμένων εταιρειών, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για τις περαιτέρω κινήσεις της Κυβέρνησης στις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις.

Αντίθετα σκεπτικισμός και επιφυλακτικότητα διακρίνουν τις διεθνείς Αγορές, που δείχνουν να προβληματίζονται από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, την παραμονή του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, αλλά και την στάση επενδυτικών οίκων απέναντι στα Αμερικανικά ομόλογα, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστοφίδης.

Στηρίγματα σε μετοχές με Κρατική συμμετοχή αναμένεται να βρει ο Γενικός Δείκτης καθώς η διάθεση μείωσης του επιτοκίου δανεισμού από την Γερμανική πλευρά συνδέθηκε με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και γενικά με την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μικρής έκτασης βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να τύχουν κάποιων θετικών αποδόσεων.

Αυξημένα αντανακλαστικά και διαχειριστική πειθαρχία εξακολουθούν να διακατέχουν την επενδυτική τακτική σε ένα άκρως ρευστό περιβάλλον από πλευράς ειδήσεων και φημολογίας, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Term

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε υπερτιμήσεις 0,15%.

Κυρίως αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14572, τιμή εκκαθάρισης 732,36) κινήθηκαν μεταξύ 699 και 739,25 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (156200 MPB, 10000 Alpha Bank, 40200 Eurobank, 20000 Coca-Cola, 15300 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6135), Alpha Bank (3903), Πειραιώς (7231), Eurobank (1389), ΟΤΕ (2250), MIG (2149), Κύπρου (1773), Ταχ. Ταμιευτήριο (1000), ΔΕΗ (970), Μυτιληναίος (1618), MPB (4116), ΓΕΚ (556), Motor Oil (128), ΕΧΑΕ (316), Μέτκα (472), Αγροτική (412), Coca-Cola (150), Intralot (233).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (318486 τεμ.), Eurobank (93297 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (15000 τεμ.), Forthnet (12000 τεμ.), ΟΠΑΠ (10896 τεμ.), ΟΤΕ (16648 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (43907 τεμ.), Αγροτική (33000 τεμ.), Πειραιώς (400000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11978499 τεμ.), Eurobank (14586865 τεμ.), Εθνική (14306843 τεμ.), Πειραιώς (8220445 τεμ.), MPB (8657895 τεμ.), Κύπρου (6364608 τεμ.), MIG (4188781 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ και τα 150 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 12,50 ευρώ.

Επίσης 28831 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 11/03/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Alapis ΑΒΕΕ: Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP. Εκδότης: Alapis ΑΒΕΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: Δεν κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 0,10%. Ημερομηνία γνωστοποίησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 10 Μαρτίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v