Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι εμπλεκόμενοι

Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι εμπλεκόμενοι ενόψει της Σ.Κ της 25/3. Σε διόρθωση η Wall, προς τις 7.000 ο DAX, κρατά- προσώρας- τις στηρίξεις το ΧΑ. Επιταχύνονται οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, κλειδί οι 680 για FT 20.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε στη γερμανική βουλή ότι είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα περαιτέρω δεσμεύσεις, σύμφωνα με πηγές που μεταφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι δεσμεύσεις σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις όσον αφορά την Ελλάδα και τον συντελεστή φόρου επιχειρήσεων στην Ιρλανδία. Αυτά τα εξόχως ενδιαφέροντα αναφέρονται- μεταξύ άλλων- σε σχετικό θέμα του euro2day τη στιγμή που Βερολίνο και δανειστές διευρύνουν το… καλάθι των ανταλλαγμάτων.

Η χθεσινή συνεδρίαση χαμηλού τζίρου και επιλεκτικών αγορών συνέβαλε στην συντήρηση βασικών δεικτών, μετοχών πάνω από ισχυρές στηρίξεις. Στις 1.544 ο Γενικός Δείκτης, στις 712 μονάδες ο FΤ 20 με την ΕΤΕ να μην χάνει τα 6,00-6,05 ευρώ, την Eurobank υψηλότερα στα 4,55 ευρώ, την Alpha Bank χαμηλότερα στα 4,72 ευρώ και το "έξυπνο χρήμα" σταθερό στις επιλογές του.

Αυτή τη φορά σημαντικό μέρος των συναλλαγών αφορούσε σε μετοχές των ΔΕΗ, Μυτιληναίου και Μέτκα, ενώ ισχυρά εγχώρια χαρτοφυλάκια τοποθετήθηκαν σε Τιτάν, ΟΤΕ από τον 20άρη και σε Φουρλή από τον FtMid.

Διακριτικές κινήσεις, θα το τονίσουμε για πολλοστή φορά, που έχουν την ευχέρεια χρόνου, ρευστότητας και χαμηλότερων τιμών. Ωστόσο για ακόμη έναν χρηματιστηριακό κύκλο το ισοζύγιο εισροών- εκροών παραμένει υπέρ των πρώτων, των αγοραστών.

Προφανώς και τα… μάτια των βραχυπρόθεσμων παικτών είναι στραμμένα στην Σύνοδο κορυφής με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να σημειώνει, πως "… στο τραπέζι πέφτουν σήμερα οι «άσοι» των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς κάθε μία προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της αλλά και να βρεθεί μια κοινή γραμμή ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Μαρτίου".

Οι εμπλεκόμενοι ανοίγουν σιγά-σιγά τα χαρτιά τους με την αμερικανική να προχωρεί στην πιο καταλυτική- και από σημειολογικής πλευράς- κίνηση με το ταξίδι –αστραπή του υπουργού Οικονομικών, τη στιγμή που το γερμανικό τραπεζικό-επιχειρηματικό κατεστημένο πιέζει αφόρητα την Αγκ. Μέρκελ να επιμείνει στην σκληρή γραμμή.

Όμως οι πρώτες… ρωγμές στο μέχρι τώρα αρραγές γερμανικό μέτωπο είναι εμφανείς με την γερμανίδα καγκελάριο να επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της.

Αυτό κατά την εκτίμηση έγκριτων αναλυτών προυποθέτει την εκχώρηση και… άλλων ανταλλαγμάτων από την πλευρά της Ελλάδας, της Ιρλανδίας (και ενδεχομένως της Πορτογαλίας πριν την Σ.Κ της 25/3). Για την ελληνική πλευρά τα επιπλέον ανταλλάγματα αφορούν κυρίως στις τράπεζες και από αυτή την άποψη θα δώσουμε περισσότερη προσοχή στις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ στον Πρόεδρο της δημοκρατίας.

Η "δεύτερη ανάγνωση" συνάδει με τις γερμανικές πιέσεις προκειμένου να "χαλαρώσουν" οι όροι-προυποθέσεις της βοήθειας-δανεισμού.

Ωστόσο οι ξένες αγορές βρίσκονται σε φάση βραχυπρόθεσμης διόρθωσης, που δεν αποκλείεται να επιβαρυνθεί μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία και όσο μένει ανοιχτό το "λιβυκό μέτωπο".

Σημαντικές οι χθεσινοβραδυνές απώλειες στην Wall, υποχωρεί επικίνδυνα προς τις 7.000 μονάδες ο DAX (στις 7.063 μονάδες με το ευρώ κατά 0,88% χαμηλότερα λίγο πιο πριν) που αφήνουν πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης προς τις 6.700 μονάδες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (πιθανότατα πριν τις 25/3) προεξοφλείται, πως θα επηρεαστούν οι υπόλοιπες ευρωαγορές (ενδεικτική η διαγραμματική απεικόνιση του αυστριακού ΑΤΧ) και σε αυτή την περίπτωση και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v