Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρομάζει ΧΑ και αγορές η Ιαπωνία

Τρομάζει τις αγορές η δραματική κατάσταση στην Ιαπωνία. Μεγάλες απώλειες σε Τόκιο, συνέχεια της διόρθωσης σε Φραγκφούρτη και στη… Σοφοκλέους οι κερδισμένοι βραχυπρόθεσμοι θα περιμένουν χαμηλότερα δείκτες, μετοχες.

"Η ιαπωνική κρίση τρόμαξε την Wall" …Μαύρη Τρίτη για το χρηματιστήριο του Τόκυο, σε φάση διόρθωσης ο DAX στην Φραγκφούρτη. Επί μέρους παράμετροι- ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης τάσης στις αγορές χρήματος, που προφανώς δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη ούτε την ελληνική.

Αλλωστε στο ΧΑ με την χθεσινή αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών "καλύφθηκαν" τεχνικά χάσματα, βγήκαν διψήφιες υπεραξίες, επιβεβαιώθηκε το παιχνίδι προεξόφλησης και τώρα πλέον οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν κάθε λόγο να περιμένουν λίγο χαμηλότερα.

Στις 1.662,4 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 776,8 ο FΤ 20, με θεαματική υπεραπόδοση για τις τράπεζες, την ΕΤΕ να περνά τα 7 ευρώ και την Alpha Bank να… διαμαρτύρεται για τον ρόλο της Morgan Stanley.

Κατά την εκτίμηση μας ένα από τα θέματα στην διάρκεια της- βραχυπρόθεσμης διόρθωσης που ακολουθεί- θα είναι η αντιπαράθεση των δύο ομίλων, του ξένου οίκου και όσων επιμένουν πως… τίποτε δεν έχει κλείσει. Αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα, πως με την τελική Συμφωνία της 24-25/3 "τελειώνουν τα ψέματα" και για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, η διοίκηση της ΤτΕ αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο, η κυβέρνηση θα κινηθεί πιεστικότερα (με… δέλεαρ τα 30 δισ. ευρώ) και το… παιχνίδι θα ανοίξει.

Είτε θέλουν κάποιοι μεγαλομέτοχοι τραπεζικών είτε όχι. Από αυτή την άποψη παρακολουθούμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την κόντρα, που εκτυλίσσεται, με το Δημόσιο να έχει διαθέσει- να έχει καλύψει τα τελευταία 1,5-2 χρόνια περισσότερα από 55 δισ. ευρώ για τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες.

Πλέον η ώρα του… ταμείου πλησιάζει και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά μέτοχοι, καρεκλοκένταυροι και… προύχοντες του Συστήματος.

Από τεχνικής πλευράς η επιβεβαίωση της τεχνικότητας των 780 μονάδων για τον Ftse20 σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις (κυρίως από την Ιαπωνία) μπορεί να αποτελέσουν πρόκριμα για υποχώρηση προς την πρώτη στήριξη.

Όμως ακόμη και μέχρι τις 730-720 μονάδες να υποχωρήσει ο 20άρης (πάντα σε ορίζοντα τριών συνεδριάσιμων…) δεν αλλάζει κάτι στην βραχυ-μεσοπρόθεσμη προσέγγιση μας.

Ποντάρουμε στο επόμενο στοίχημα, που περιλαμβάνει την Σ.Κ της 24-25/3 και τις πρώτες αναγκαστικές κινήσεις στις αμέσως επόμενες 2-3 εβδομάδες (προς τα μέσα Απριλίου ) προσβλέποντας σε πιθανές επανατοποθετήσεις (έως τα επίπεδα των 720 μονάδων) με στόχο την επόμενη κίνηση.

Που εάν δεν αλλάξει δραματικά κάτι στην παγκόσμια… σκακιέρα θα στοχεύει στην άνετη υπέρβαση των 820-840 μονάδων για τον 20άρη. Μέχρι τότε, όμως βλέπουμε.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, ακολουθούμε την εξέλιξη της κίνησης στο ΧΑ (ακόμη καλύτερα εάν είναι διορθωτική) και ψάχνουμε τα επόμενα σημεία- θέλουμε να πιστεύουμε- χαμηλότερα για επανατοποθετήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v