Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τρέχει" η Σοφοκλέους μετά τη Σύνοδο

Εντυπωσιακή κίνηση της αγοράς, με τις τράπεζες να ενισχύονται 7,5% και έντονο ενδιαφέρον για κρατικόχαρτα μετά τη Σύνοδο. Πάνω από τα 7 € η Εθνική, υπεραπόδοση για ΤΤ, ΑΤΕ, αλλά και MIG, Eurobank, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΒΖ.

Εντυπωσιακή, αλλά αναμενόμενη η αντίδραση της αγοράς.

Με το σύνολο των δεικτών, μετοχών να ανταποκρίνονται άμεσα, στη συμφωνία, που κλείστηκε με την ΕΕ.

Έως τις 1.641,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 768,06 ο FTSE-20, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και… ξέσπασμα τραπεζικών μετοχών και τίτλων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η αξία των συναλλαγών που ξεπερνά λίγο μετά τις 11:00 τα 44 εκατ. ευρώ παραπέμπει κυρίως στην εσπευσμένη εισροή στην αγορά βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, αλλά και τη μερική κατοχύρωση θέσεων όσων είχαν ποντάρει σε αυτό το παιχνίδι.

Μέσα στη γενικότερη ευφορία, θα επιμείνουμε πως το πρώτο ποντάρισμα στη λογική της προεξόφλησης γίνεται από τη συνεδρίαση της Παρασκευής μέχρι και σήμερα – αύριο.

Είναι αυτό, που από τεχνικής πλευράς και μόνο μπορεί να φέρει τον FTSE-20 έως – προς τις 780 μονάδες.

Κάτι που εξαρχής είχε αποσαφηνιστεί (απαντώντας και στη φίλη Εφη που θεωρεί πολύ υψηλό αυτόν τον στόχο).

Επαναλαμβάνουμε, πως μέχρι τα επίπεδα των 780 μονάδων, η αντίδραση του FTSE-20 που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης είναι τεχνική και τίποτα περισσότερο.

Και αυτό θέλουμε να συνεκτιμηθεί ιδιαίτερα από όλους τους φίλους, κυρίως όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Στα της αντίδρασης τώρα, που θα σημειώσουμε πως ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη και αρκετοί είχαν παίξει σε αυτή από τις συνεδριάσεις στις 10-11/3.

Η Εθνική περνά τα 6,8 ευρώ με συναλλαγές 14 και πλέον εκατ. ευρώ αντιδρώντας προς την επόμενη αντίσταση των 7,2-7,4 ευρώ.

Ανάλογη κίνηση για Eurobank, ΜΡΒ, Πειραιώς, Κύπρου, Alpha Bank, αλλά πρωτίστως για ΤΤ και Αγροτική.

Από κοντά και οι λοιπές δυνάμεις του FTSE-20.

Θεωρούμε σηματωρό για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, τη διακύμανση μετοχών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και βεβαίως ΔΕΗ, όπου για να μην… παρεξηγούμεθα… από το παράθυρο στον ΔΕΣΜΗΕ μπαίνει ο στρατηγικός επενδυτής.

Οι βραχυπρόθεσμοι είχαν ποντάρει πολλά σε μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, που με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα τεθούν σε «διαβούλευση».

Υψηλότερα αντιδρούν και μετοχές που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό με ενδεικτικότερη την περίπτωση της εβζ που αντιδρά έως 1,28 ευρώ.

Από την πληθώρα μετοχών που αντιδρούν, ξεχωρίζουν η Μηχανική με 13,2%, η Alumil με 9,7%, η Ιντρακάτ με 9,6%, ο Κυριακίδης με 9,5%, και ακολουθούν ΕΤΕΜ, Sprider, Proton Bank, ΣΩΛΚ, Cyclon, Παρνασσός, Intracom, Ιατρικό, και αρκετές ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Με την Εθνική να έχει αντιδράσει έως τα 7 ευρώ, έχει πλέον αποτίμηση 6,7 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως αποδίδει σχεδόν 10% από τα χαμηλά της Πέμπτης.

Το αναφέρουμε αυτό, καθώς θα πρέπει να θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη την κατοχύρωση μέρους θέσεων που έχουν ανοιχθεί στο χρονικό όριο του Τ+3.

Εάν βασικοί δείκτες, μετοχές απορροφήσουν αυτές τις πωλήσεις χωρίς να κινδυνέψουν οι ενδοσυνεδριακές κινήσεις, τότε ο 20άρης μπορεί να συνεχίσει την τεχνική αντίδρασή του προς τις 780 μονάδες, σήμερα – αύριο.

Θα πρέπει, επίσης μέσα στην ευφορία που επικρατεί στην αρχή της συνεδρίασης, να συνεκτιμηθεί η κλήση του Dax.

Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης πιέζονταν πριν από λίγο έως 1,7%, υποχωρώντας χαμηλότερα και των 6.900 προς τις 6.865 μονάδες.

Και δεχόμενη την έγκαιρη ανάλυση της EZ Market για περιθώριο κίνησης χαμηλότερα προς τις 6.800 ίσως και 6.400 μονάδες, απαιτείται να έχουμε ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v