Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πρώτοι κάνουν ταμείο...

Κέρδη και…συνέπειες θα μετρήσει σήμερα το ΧΑ. Ευκαιρία για όσους βραχυπρόθεσμους είχαν τοποθετηθεί η προεξόφληση για περαιτέρω αντίδραση. Αιχμή οι τράπεζες μετά και τις τελευταίες ενέργειες της ΤτΕ.

"Αγκιστρωμένοι στο μνημόνιο μέχρι το 2023" και βλέπουμε θα συμπληρώναμε στο σχετικό θέμα του euro2day σε μία εξαιρετικά "πονηρή" συγκυρία και για το ΧΑ.

Στις 1.580,9 ο Γενικός Δείκτης, στις 731,2 μονάδες ο FTSE 20 με τις τράπεζες να έχουν υπεραποδώσει στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, την ΤτΕ να προχωρά (με τροπολογία, που κατέθεσε την Παρασκευή ο Γ. Προβόπουλος) σε ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και την Γερμανία να διασφαλίζει το ζητούμενο.

Ακριβώς αυτό, που αναφέρει αναλυτικά και εμπεριστατωμένα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου στο θέμα της σχετικό με το…γερμανικό κουμάντο στις εθνικές πολιτικές. Κάτι, που είχαν προεξοφλήσει πολλοί νουνεχείς επενδυτές, παίκτες, πολιτικοί αναλυτές, απλοί παρατηρητές των όσων διαδραματίζονται.

Η θέση της στήλης γνωστή, ξεκάθαρη και χωρίς…ήξεις αφήξεις εδώ και καιρό. Προς επίρρωση αυτής της προσέγγισης από το Σάββατο γίνονταν λόγος για…παιχνίδι προεξόφλησης στη Σοφοκλέους με το έξυπνο χρήμα να έχει τον πρώτο λόγο. Σταθερά από την αρχή του έτους, με ξεκάθαρη θέση και τακτική.

Αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό ποντάρισμα κερδήθηκε και είναι αυτό, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει έως-προς τις 780 μονάδες τον 20άρη σε μία καθαρά τεχνική και μόνο αντίδραση. Και τίποτε περισσότερο, μέχρις εκεί.

Οσοι προνοητικοί είχαν λάβει έγκαιρα θέσεις αγοράς από σαφώς χαμηλότερες τιμές θα έχουν σήμερα την δυνατότητα να βρουν καλές αποτιμήσεις για να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους.

Από εκεί και πέρα ξεκινάμε το επόμενο ποντάρισμα, που όσο και αν διαβάζεται παράξενο και πιο σύνθετο είναι και πιο δύσκολο.

Σχετίζεται σε μέγιστο βαθμό με τις ουσιώδεις κινήσεις, που θα πρέπει να γίνουν από δω και πέρα σε ταχύτατους χρόνους και με ασφυκτική πολιτική, κοινωνική, συνδικαλιστική πίεση.

Το επόμενο ποντάρισμα έχει- πάντα κατά την εκτίμηση μας- δύο σκέλη. Το βραχυπρόθεσμο μέχρι τις 25-28 Μαρτίου και το βραχυ- μεσοπρόθεσμο για το επόμενο 3μηνο.

Περιοριζόμαστε στο βραχυπρόθεσμο, καθώς η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πείσουν τις "αγορές" για το καλούμενο "πακέτο" των…50 δισ. ευρώ. Να φανεί δηλαδή στην πράξη εάν τα λόγια μπορεί να μετουσιωθούν σε έργα και οι κοινοβουλευτικές αποφάσεις σε έργα.

Τώρα αρχίζει το πρακτικό, το πολύ δύσκολο μέρος του πονταρίσματος, που θα πρέπει μέχρι τις 24-25 Μαρτίου να έχει αποφέρει τα πρώτα απτά, ουσιώδη αποτελέσματα.

Για αυτό εμμένουμε στην πάγια εκτίμηση μας, περί τεχνικής και μόνον αντίδρασης εώς-προς τις 780 μονάδες για τον FTSE 20, κατοχυρώνοντας μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών μας και περιμένουμε τις άμεσες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Συνεκτιμώντας, πως στην Φραγκφούρτη ο DAX παραμένει χαμηλότερα των 7.000 μονάδων και σε εμφανή κλίση από την τελευταία κορυφή. Κάτι, που αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης του προς τις 6.700-6.800 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v