“Τσουνάμι” προσδοκιών στη Σοφοκλέους

Οι αποφάσεις της συνόδου Κορυφής έδωσαν τον πρώτο λόγο στους αγοραστές και "χάρισαν" τη μεγαλύτερη άνοδο (8,71%) των τελευταίων 10 μηνών στις τράπεζες. Κέρδη για ΕΤΕ (10,12%), ΤΤ (11,73%),  MIG (10%).

Οι αποφάσεις της συνόδου Κορυφής έδωσαν τον πρώτο λόγο στους αγοραστές που αψήφησαν το μάλλον επιφυλακτικό διεθνές κλίμα και κινήθηκαν επιθετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών ο τζίρος ξεπερνούσε τα 57 εκατ. ευρώ και η πρώτη ώρα συναλλαγών ολοκληρώθηκε με τζίρο μεγαλύτερο των 75 εκατ, για να μειωθεί το τέμπο των συναλλαγών αργότερα.

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων.
Ασφαλώς στις πρώτες επιλογές των αγοραστών βρέθηκε ο Τραπεζικός κλάδος (+8,71%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου 10μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να εντοπίζεται στις 10/5/2010 με +14,42%), ενώ δεν έδειξαν διαθέσεις υποαπόδοσης οι τίτλοι εταιρειών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον, σταδιακά, θα μεταφερθεί στα λεγόμενα “Κρατικόχαρτα”, υπό την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση θα αφήσει τις γνωστές παλινωδίες, θα αναγκαστεί να καταρτίσει και να παρουσιάσει (γρήγορα) αξιόπιστο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να ξεχάσει τις δηλώσεις περί κατάθεσης νόμου που θα απαγορεύει την πώληση έστω και ενός μέτρου του Ελληνικού εδάφους (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι στα υψηλά ημέρας “εθεάθησαν” προς την πλευρά των πωλητών, χαρτοφυλάκια που την Παρασκευή “αγόρασαν ρίσκο” ποντάροντας σε θετικές εξελίξεις και σήμερα πήραν μέρος των σημαντικών και εξαιρετικά γρήγορων κερδών τους, μεταφέροντας μέρος της ρευστότητας σε μετοχές που θα εμπλακούν στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων.

Εξαίρεση ίσως αποτελέσει ο τίτλος της Τράπεζας της Ελλάδος, αν σήμερα ανακοινώσει το διανεμόμενο μέρισμα για την χρήση 2010 και η μερισματική απόδοση είναι τόσο ικανοποιητική όσο ακούγεται. Μάλιστα παραδοσιακά η αποκοπή μερίσματος γίνεται μέσα στον Απρίλιο και αυτό μπορεί να έχει πρόσθετη σημασία, μιας και λόγω των εξελίξεων που έχουν προηγηθεί τα μερίσματα στον Τραπεζικό κλάδο αποτελούν “σπάνιο είδος”.

Από εκεί και πέρα και αξιολογώντας ρεαλιστικά τα δεδομένα, η επιμήκυνση του νέου χρέους δεν αποτελεί έκπληξη. Το νέο χρέος θα εντασσόταν σε πρόγραμμα επιμήκυνσης ενώ και το επιτόκιο θα μειωνόταν και αυτό η Αγορά, μπορεί να υποστηριχθεί, ότι το είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει, τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο σκέλος. Μάλιστα είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα από ξένα πρακτορεία που αναφερόντουσαν σε ακόμα μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρέους, ενώ σύμφωνα με την πιο συντηρητική σχολή σκέψης, η επικείμενη αύξηση των Ευρωεπιτοκίων και οι άλλες δύο που ίσως ακολουθήσουν εντός τους τρέχοντος έτους και στις αρχές του επομένου, απειλούν να εξανεμίσουν το όφελος που - θεωρητικά - αποκομίζει η Ελλάδα.

Το ζητούμενο είναι πως θα αντιμετωπισθεί το παλαιό χρέος των 344 δισ. ευρώ και εκεί πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον της Αγοράς.

Στα θετικά αποτελέσματα της συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα ήταν ότι δίδεται μετά το 2013 η δυνατότητα στην Ελλάδα να προσφύγει στην Ευρώπη αν χρειασθεί στήριξη σε εκδόσεις ομολόγων.

Η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα στην πρωτογενή Αγορά δηλαδή όταν θα πραγματοποιήσει νέες εκδόσεις και όχι στην δευτερογενή, σύμφωνα με αναλυτές που ασχολούνται με την Αγορά ομολόγων.

Εννοείται ότι οι τελευταίες εξελίξεις είχαν αντίκτυπο και στην Αγορά ομολόγων, με τα spreads του 10ετούς Ελληνικού να υποχωρούν έως τις 893,6 μονάδες, για να επιστρέψουν υψηλότερα των 900 μονάδων βάσης, ενώ τα CDS 5ετίας υποχώρησαν χαμηλότερα των 1000 και κινούνται πέριξ των 970 μονάδων.

Παρά ταύτα οι απαισιόδοξοι παραμένουν σχετικά επιφυλακτικοί και περιορίζονται να επισημάνουν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αναρριχηθεί γρήγορα προς τις 1750 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει, καθώς ούτε η εγχώρια οικονομία είναι εύκολα ανατάξιμη, ούτε το δυσθεώρητο χρέος είναι διαχειρίσιμο.

Όμως και αυτοί φροντίσουν να επισημάνουν, ότι δεν αποκλείονται θετικές διαφοροποιήσεις, αν η Κυβέρνηση προχωρήσει σε διαδικασίες – εξπρές παρουσιάζοντας ένα αξιόπιστο πλάνο σημαντικών αποκρατικοποιήσεων.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να τύχουν υπενθύμισης οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες “ότι και να αποφασιστεί στις Βρυξέλλες, οι μεγάλες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στην Αθήνα”.

Άποψη την οποία δείχνουν να ενστερνίζονται και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου που τονίζουν ότι για να αλλάξουν σταδιακά άποψη οι Αγορές και οι ξένοι διαχειριστές η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ταχύτατα συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Στο κείμενο των συμπερασμάτων διαβάζει κανείς ότι η κάθε Χώρα θα πρέπει να μειώνει το χρέος της κατ’ έτος στο 1/20 του ύψους του χρέους της ή ως ποσοστό του ΑΕΠ 7,5%. Αυτό και μόνο καταδεικνύει την ανάγκη για ρηξικέλευθες αποκρατικοποιήσεις, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους.

Ράλι για τις Ελληνικές Τράπεζες λόγω της αναμενόμενης υποχώρησης στα spreads των Ελληνικών ομολόγων βλέπει η Citigroup. Όπως αναφέρει ο οίκος, η συμφωνία επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίου είναι θετική για τις Τράπεζες, που ελέγχουν Κρατικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 10-15 δισ. ευρώ ή το 17-19% του συνολικού χρέους της Χώρας. Μάλιστα, τονίζει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση κάθε Τράπεζας σε Ελληνικά ομόλογα ως ποσοστό επί των κεφαλαίων της, τόσο ισχυρότερο αναμένεται να είναι το ράλι για τον τίτλο της.

Η σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν από τους Ηγέτες της Ευρωζώνης θα λειτουργήσει θετικά για τις Χώρες της Περιφέρειας, με εξαίρεση την Ιρλανδία, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Nomura , ενώ παράλληλα ο οίκος συστήνει θέση “long” για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία. Η ανακοίνωση θα πρέπει να λειτουργήσει πολύ ευνοϊκά για τα spreads των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, συνεχίζει η Nomura προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα για τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση της Ελλάδας διατηρείται, ωστόσο φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες τάσσονται υπέρ της ηπιότερης πιθανής λύσης.

Η κερδοφορία των Ελληνικών εισηγμένων εταιρειών πλησιάζει στον “πάτο” της, κάτι που σημαίνει ότι ο κύκλος των υποβαθμίσεων των μετοχών θα μπορούσε να πλησιάζει στο τέλος του, εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Χρησιμοποιώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς, όπως αυτές προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις του Reuters, ο οίκος διαπιστώνει ότι οι ΔΕΗ, Frigoglass και Coca Cola έχουν ήδη εισέλθει σε φάση αναβαθμίσεων, ενώ εκτιμά ότι κοντά στο τέλος του κύκλου υποβαθμίσεων βρίσκονται οι Τιτάν, Jumbo και ΕΧΑΕ.

Η Ελληνική Αγορά θα ωφεληθεί περισσότερο από τη συμφωνία των 17 ηγετών της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, με δεδομένο εξάλλου ότι αποτελεί και το φθηνότερο από τα Χρηματιστήρια της Περιφέρειας, εκτιμά η JP Morgan.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών, τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ηγέτες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης της Περιφέρειας.

Η JP Morgan προτιμά τις Γαλλικές και Ιταλικές Τράπεζες, όμως, σε ότι αφορά τις Τράπεζες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, περιμένει ένα αρχικό άλμα αλλά δεν είναι διατεθειμένη να “ποντάρει” στην άνοδό τους πέρα από αυτό.

Βέβαια όσον αφορά τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, υπάρχουν και οι περισσότερο επιφυλακτικοί, που εκτιμούν ότι μετά την πρώτη αντίδραση πεπιεσμένου ελατηρίου, οι επενδυτές θα κινηθούν με περισσότερο προσεκτικά βήματα, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι όποιες ανακατατάξεις δεν θα προηγηθούν της δημοσίευσης των “stress tests” τον ερχόμενο Ιούνιο.

Επίσης “τροφή για προβληματισμό” θα δημιουργήσει και η τελεσίδικη απόφαση της συνόδου Κορυφής για επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται ο “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων να βάλει κάποια Τραπεζικά Ιδρύματα στον “πειρασμό” να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά το πρωινό -6,18% του δείκτη Nikkei, που δείχνουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μετασεισμικό πυρηνικό θρίλερ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων οι ζημιές μπορεί και να ξεπερνούν το 8% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις Ασφαλιστικές και Αντασφαλιστικές εταιρείες. Αν τα Κράτη αποφασίσουν να αποτρέψουν ντόμινο κατάρρευσης στον Ασφαλιστικό κλάδο και εσπευσμένες ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων για ανεύρεση ρευστότητας, προβλέπεται νέο τύπωμα χρήματος.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, “καταπράσινο” όλο το ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο (+11,73%), Εθνική (+10,12%), MIG (+10%), Eurobank (+9,83%), Πειριαώς (+8,9%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Αγροτική και Κύπρου, του 6% για Alpha Bank, MPB και του 5% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και ΟΤΕ. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, έφθασε μέχρι τις 1674,08 μονάδες (15.14) και έκλεισε τελικά στις 1662,38 μονάδες με κέρδη 5,15%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 240 εκατ. από τα οποία τα 12,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Πανηγυρική η τελική εικόνα με 158 ανοδικές μετοχές έναντι 24 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 8 έως 18,18%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής έδωσε τελικά αναπάντεχα “καλά δώρα” για τη βεβαρημένη Ελληνική οικονομία ανοίγοντας έτσι τον διαγραμματικό δρόμο για την άμεση κατοχύρωση των 765 μονάδων για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ). Στοιχείο, όπου φυσιολογικά θα αλλάξει ριζικά τη μορφολογία στο “πεδίο μάχης” μεταξύ των “Bulls” & “Bears”.

Κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 780 μονάδων, δημιουργεί τις πρώτες προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 810 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, ανοδική υπέρβαση της ζώνης 1679 – 1700 μπορεί να δώσει στροφές στην τάση και ο Δείκτης να διεκδικήσει με αξιώσεις την προσέγγιση των 1800 μονάδων.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, μετά από ένα γρήγορο “κατέβασμα” προς την περιοχή των 7,00 ευρώ, η μετοχή του ΟΤΕ επανέρχεται δριμύτερη προς το όριο των 8,00 ευρώ δείχνοντας διαθέσεις για υψηλότερα, με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στα 8,30 ευρώ.

Σταθεροποιητικές κινήσεις πέριξ των 15,00 με 16,00 ευρώ πραγματοποιεί ο τίτλος του ΟΠΑΠ προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη κίνηση προς τον ανοδικό στόχο των 17.70 ευρώ. Κρίσιμες θα είναι οι πρώτες συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς εάν διασπάσει επιτυχώς τα 12,70 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 13,20 και 13,90 ευρώ.

Δύο τίτλοι, όπου πιθανότατα να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εβδομάδα, που μόλις ξεκινάει είναι αυτοί του Μυτιληναίου και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο μεν πρώτος θα βρεθεί αντιμέτωπος για δεύτερη φορά με την αντίσταση των 5,75 ευρώ (αμέσως επόμενη στα 6,10 ευρώ) ενώ ο δεύτερος λόγω και της επανέναρξης του “πακέτου” των αποκρατικοποιήσεων θα κινηθεί προς τη “super” αντίσταση των 4,00 ευρώ (επόμενη λιγότερη ισχυρή στα 4,20 ευρώ).

Ενώ όμως στο Χ.Α. τα μελλούμενα αρχίζουν να αποκτούν ένα χρώμα πιο ελαφρύ “γκρι” τα διεθνή Χρηματιστήρια βαδίζουν προς το “triple witching” με τους δείκτες τους σε βραχυχρόνιο “νευρικό κλονισμό”, λόγω Ιαπωνίας, απειλώντας ισχυρές διαγραμματικές στηρίξεις, όπως για παράδειγμα οι 6910 μονάδες του DAX. Επόμενες στηρίξεις στις 6820 και 6710 μονάδες.

Τα δραματικά γεγονότα στην Ιαπωνία δεν μείωσαν την δυναμική των πολύ θετικών νέων από την σύνοδο Κορυφής τα οποία καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τις Ελληνικές επιδιώξεις., επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Συνοπτικά η Ελληνική πλευρά πέτυχε εκτός από την επιμήκυνση και την μείωση του επιτοκίου για τα 110 δισ του μνημονίου, την αγορά Ελληνικού χρέους ακόμα και από την πρωτογενή Αγορά “αυτονομούμενη” από την ζήτηση “των Αγορών” εφόσον δεν υπάρξει ενδιαφέρον σε κάποια δημοπρασία ομολόγων.

Η παράμετρος αυτή είναι ικανή να αποφορτίσει τα spreads διαπραγμάτευσης του Ελληνικού χρέους με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποτίμηση των ομολόγων και την αξιολόγηση τους.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, καλό θα είναι να αποφευχθούν βεβιασμένες κινήσεις τοποθετήσεων πρώιμου “επενδυτικού ενθουσιασμού” το οποίο ενδεχομένως να τροφοδοτηθεί και από τον “πανικό” που μπορεί να δημιουργηθεί από το κλείσιμο “ανοικτών” πωλησιακών θέσεων αναμένοντας περισσότερο μετριοπαθείς τάσεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

Κατά την άποψη του κ. Χατζηδάκη και μετά την σημερινή συνεδρίαση, η Αγορά “αγόρασε” πολύτιμο χρόνο απομακρυνόμενη αισθητά από την επικίνδυνη στήριξη των 1543 μονάδων, αλλά και από την πρώτη αντίσταση των 1620 μονάδων, ενώ το πρώτο δείγμα δείχνει θετικό, τόσο από το γεγονός ότι ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, όσο και από την σημαντική ενίσχυση του τζίρου.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής αντίδρασης που συνοδεύτηκε με αύξηση των συναλλαγών, λόγω και μετακύλισης θέσεων.

Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησαν τις υπερτιμήσεις στο 0,63%.

Γυρίσματα θέσεων και αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 26061, τιμή εκκαθάρισης 781,69) κινήθηκαν μεταξύ 745 και 783,5 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (33800 MPB, 60000 Alpha Bank, 30000 Eurobank, 12200 Coca-Cola, 103000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 1970800 Εθνική, 8500 ΟΤΕ, 5300 Motor Oil, 29000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12705), Alpha Bank (12541), Πειραιώς (762), Eurobank (3800), ΟΤΕ (11341), MIG (5801), Κύπρου (3466), Ταχ. Ταμιευτήριο (2510), ΔΕΗ (2329), Μυτιληναίος (3515), MPB (12836), ΓΕΚ (1393), Motor Oil (446), ΕΧΑΕ (422), Αγροτική (2120), Coca-Cola (279), Intralot (504), Ελ. Πετρέλαια (364), Ιντρακόμ (116), Βιοχάλκο (165), Ελλάκτωρα (473), Σιδενόρ (505).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (1764893 τεμ.), Eurobank (26184 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (80000 τεμ.), ΟΠΑΠ (32837 τεμ.), ΟΤΕ (19164 τεμ.), Πειραιώς (23291 τεμ.), MIG (50000 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (717777 τεμ.), Alapis (30000 τεμ.), Coca-Cola (120000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11753999 τεμ.), Eurobank (14627065 τεμ.), Εθνική (14306843 τεμ.), Πειραιώς (7980445 τεμ.), MPB (8814095 τεμ.), Κύπρου (6364608 τεμ.), MIG (4188781 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 22243 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v