Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπίες σε ...ρευστό περιβάλλον

Ρευστή η κατάσταση με τις αγορές να αντιδρούν συντονισμένα και επιφυλακτικά. Κλειδί οι 720 για τον FΤ20 και η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 6,60 ευρώ για την ΕΤΕ. Ενθαρρυντική ένδειξη η αντίδραση του Nikkei.

"Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Φουκουσίμα", η "ιαπωνική κρίση κοκκίνησε την Wall" κατά 5,5% αντέδρασε ο Nikkei μετά την…κατάρρευση των προηγούμενων ημέρών, νέφη ανησυχιών σκιάζουν τις αγορές, χαμηλότερα και το ΧΑ. Ψηφίδες μίας εξαιρετικά ασταθούς εικόνας- μέχρι στιγμής βραχυπρόθεσμα- μα τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων- υλών- πετρελαίου σε κατάσταση επιφυλακής.

Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον το γεγονός, πως εχθές το ΧΑ κινήθηκε ψυχραιμότερα σε σχέση με άλλα ευρωπαικά χρηματιστήρια θεωρήθηκε ενθαρρυντική ένδειξη. Ψυχρά κρίνοντας τα γεγονότα το ΧΑ "έψαχνε" αφορμή για διόρθωση μετά την βραχυπρόθεσμη θεαματική ανοδική εκτόνωση και τα όσα διαδραματίζονται διεθνώς αποτέλεσαν τον καταλύτη της κίνησης, που πίεσε τον Γενικό Δείκτη στις 1.590,4, τον Ftse20 στις 741,9 μονάδες με το σύνολο των μετοχών του 20άρη να γράφει απώλειες.

Ωστόσο κρίνοντας μόνο τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η σχέση πωλήσεων- αγορών, μεταβολής και συναλλαγών παραπέμπει σε κατ΄αρχήν ψύχραιμη και λελογισμένη αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων. Το ότι βασικοί δείκτες, μετοχές αντέδρασαν στις 14/3 έως τα επίπεδα σημαντικών αντιστάσεων αποτελεί επιβεβαίωση της τεχνικότητας της αγοράς και της δυνατότητας…χειραγώγησης, που έχουν οι ισχυροί παίκτες σε μία ρηχή αγορά, όπως η ελληνική.

Το ότι ο Ftse20 δεν διέσπασε ανοδικά την περιοχή αλλαγής τάσης μεταθέτει για την αμέσως επόμενη φάση αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης τα όρια της χθεσινής διόρθωσης, με τις στηρίξεις των βασικών δεικτών, μετοχών να μην χάνονται, θεωρούνται ελεγχόμενα και για ορισμένους…επιθυμητά. Με βάση πάντα τη μέχρι τώρα εικόνα των αγορών και των όσων δραματικών συμβαίνουν στην ασιατική χώρα.

Η αντίδραση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου εκτιμάται, πως θα λειτουργήσει κατευναστικά και για τις ευρωαγορές μετά μάλιστα την χθεσινή υποχώρηση του DAX στα όρια του (απλού) ΚΜΟ 200 και την επιβεβαίωση της τεχνικότητας του σημαντικότερου ευρωπαικού χρηματιστηριακού δείκτη. Η κίνηση του προς τις 6.650 μονάδες αφήνει ελπίδες για μία τεχνικής μορφής αντίδραση σήμερα, εάν και εφ΄όσον τα νέα από τις αγορές δεν επιβαρυνθούν.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο ΧΑ προέχει η επιβεβαίωση κατ΄αρχήν των διάφορων τιμών στήριξης (χαμηλώνοντας προς τις) 710 μονάδες με την Εθνική να έχει κρατήσει τα 6,80 ευρώ σε κλείσιμο. Για τη μετοχή-σηματωρό της ΕΤΕ άλλη μία στήριξη έχει διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα προς τα 6,60 ευρώ αν και μένει να φανεί η αρχική αντίδραση των παικτών μετά το "άνοιγμα" της συνεδρίασης στην Φρανκφούρτη.

Εάν στην αρχή δεν χαθούν σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τότε η συνέχεια θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον. Με γνώμονα και το σταθμισμένο διάγραμμα του DAX και ΓΔ που παραπέμπει σε μία ξεκάθαρη πλέον τάση που διαμορφώνεται βραχυ-μεσοπρόθεσμα. Τάση σύγκλισης, που υπό προυποθέσεις μπορεί να συντηρηθεί προς τις 25-28 Μαρτίου. Βεβαίως με την προυπόθεση, πως δεν θα έχουμε χειρότερες εξελίξεις στην Ιαπωνία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v