Αγοράζει χρόνο το ΧΑ και ρίσκο οι αγοραστές!

Μετά τα πρωινά κέρδη του Nikkei, οι αγοραστές στο ΧΑ έλαβαν πρωτοβουλίες και έτσι μετά τον “καταπράσινο” 20αρη της Δευτέρας και τον “κατακόκκινο” της Τρίτης, σήμερα “στρώθηκαν” εκ νέου τα “πράσινα χαλιά". Κέρδη για ΕΤΕ, MIG.

Το πρωινό +5,68% του δείκτη Nikkei (μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αν και υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας), έδωσε το ανοδικό έναυσμα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όμως γρήγορα η επιφυλακτικότητα επέστρεψε στις τάξεις των επενδυτών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, οι Αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται στο “τρενάκι” του τρόμου και της μεταβλητότητας, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις σε Ιαπωνία, Ισλαμικό τόξο και Σαουδαραβική Χερσόνησο και βέβαια στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Στη ρηχή Αγορά του Χ.Α., σήμερα οι αγοραστές αποφάσισαν να λάβουν εκ νέου πρωτοβουλίες και έτσι μετά τον “καταπράσινο” 20αρη της Δευτέρας και τον “κατακόκκινο” της Τρίτης, σήμερα “στρώθηκαν” εκ νέου τα “πράσινα χαλιά” (με εξαίρεση τους Κύπρου, Αγροτική και Τιτάνα), ενώ οι κινήσεις των αγοραστών είχαν αξιοσημείωτο πλουραλισμό και το ενδιαφέρον (με ζητούμενο την διάρκεια) εξαπλώθηκε και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, σαφέστερα συμπεράσματα αναμένεται να εξαχθούν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας (αφού την Παρασκευή έχει ολοκληρωθεί το triple witching Μαρτίου), ενώ σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της έντονης μεταβλητότητας, με διακυμάνσεις, μεταστροφές και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Ο κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτώματος στην Ιαπωνία και οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι οι βασικοί παράμετροι για τη διαμόρφωση κλίματος, από το οποίο θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο η πορεία των Αγορών, ενώ ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι πριν τα καταστροφικά γεγονότα το εξωτερικό χρέος της Χώρας του ανατέλλοντος ηλίου ήταν 11,14 τρισ δολάρια, ή το 225% του ΑΕΠ (σύμφωνα με στοιχεία της Soliduw Sec.) (!).

Η μεγάλη χθεσινή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου υποδηλώνει ότι οι Αγορές προεξοφλούν πολλαπλές παρενέργειες στο διεθνές εμπόριο και στην παγκόσμια οικονομία, που θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, μειώνοντας τη ζήτηση ενέργειας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι χθες το πετρέλαιο υποχώρησε (σήμερα επέστρεψε σε ανοδική φορά), παρά τις νέες εκδηλώσεις αναταραχής σε πετρελαιοπαραγωγές Χώρες της Αραβικής χερσονήσου, όπου είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος καθεστωτικών αλλαγών.

Σημαντική η χθεσινή υποχώρηση και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στον χρυσό, στην λογική του “Cash is the King”. Η αβεβαιότητα προκάλεσε μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις κεφαλαίων και ξαφνική ανάκαμψη των τιμών των ομολόγων, στα οποία στρέφονται πάλι συντηρητικοί επενδυτές, αναζητώντας “ασφαλές καταφύγιο”.

Οι μεγάλες απαιτήσεις σε ρευστότητα των Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών εταιρειών μπορούν να οδηγήσουν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις. Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να προκαλέσει ντόμινο πωλήσεων και η κρίση να βγει έξω από τα σύνορα της Ιαπωνίας.
Σε αυτή την περίπτωση το Ελληνικό Χρηματιστήριο που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει κάποιες διαθέσεις θετικής αυτονόμησης, δεν θα μπορέσει να παραβλέψει τις διεθνείς ανησυχίες και να δώσει θετική “αναρχοαυτόνομη” κίνηση.

Εν τω μεταξύ οι εγχώριοι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγνοήσουν το γεγονός ότι παρά τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου Κορυφής, τα Ελληνικά spreads και CDS δεν δείχνουν διαθέσεις περαιτέρω σημαντικής αποκλιμάκωσης, καθώς σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς η Ευρώπη δεν έδειξε διαθέσεις να “αγγίξει” το “παλιό” χρέος των 340 δισ.

Εξαιρετικά “δραστήριοι” συνεχίζουν να δείχνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και μάλιστα με εναλλασσόμενους “στόχους”.

Έτσι στην υποβάθμιση κατά 2 βαθμίδες της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης του Μπαχρέιν εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών στη Χώρα, προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης της Fitch. Συγκεκριμένα, η Fitch αξιολογεί με ΒΒΒ από Α- την οικονομία του Μπαχρέιν ενώ διατηρεί τις προοπτικές σε αρνητικές.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστό παρέπεινε σήμερα το Χρηματιστήριο του Μπαχρέιν, μετά την χθεσινή απόφαση του βασιλιά Hamad να κηρύξει τη Χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Επίσης σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των Κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες, σε "Α3" από "Α1", προχώρησε η Moody's, με αρνητικό outlook.

Στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης διατυπώνονται ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας από τις Αγορές αλλά και για την ικανότητα της Κυβέρνησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Αρνητικό ξεκίνημα και στην συνεδρίαση της Wall Street, εν μέσω μάλλον αρνητικών μηνυμάτων.

O αριθμός των ανεγέρσεων νέων κατοικιών διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1984, ο αριθμός των εκδόσεων νέων οικοδομικών αδειών διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας και ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Αμερικανική οικονομία.

Όμως τα πράγματα στο NYSE χειροτέρεψαν σημαντικά όταν πήραν έκταση ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες το πυρηνικό πρόβλημα στην Ιαπωνία τίθεται εκτός ελέγχου και δεν αποκλείονται αρνητικότερες εξελίξεις στις επόμενες λίγες ώρες (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και την σημερινή συνεδρίαση, εκτός 20αρη αξιοπρόσεκτη κινητικότητα σημειώθηκε σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, συνέχισε να κινείται πλαγιοκαθοδικά ο τίτλος της Folli Follie Group, με διαθέσεις αντίδρασης, μετά την σημαντική πίεση των τελευταίων ημερών, η μετοχή της Creta Farm, τα απογοητευτικά αποτελέσματα πίεσαν τον τίτλο της Forthnet, ανέβασε συναλλαγές και ενδιαφέρον ο Δρομέας, ενώ μάλλον ήπια ανοδική κρίνεται η διάθεση των τίτλων που εμπλέκονται στα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων, πλην των Λιμένων που έδωσαν πιο αξιοπρόσεκτες ημερήσιες αποδόσεις, με χαμηλούς όμως όγκους.

Μόνη “κόκκινη” παραφωνία στο ταμπλό του 20αρη ο τίτλος της Κύπρου (-1,08%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Τιτάνα και Αγροτικής.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Alpha Bank, MIG, του 2% για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Eurobank και του 1% για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB. Μικρότερα κέρδη για τα υπόλοιπα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1639,15 μονάδες (11.16), στις 17.00 βρέθηκε στις 1619,75 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1611,09 μονάδες με κέρδη 1,3%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 131 εκατ. από τα οποία τα 19,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική, αρκεί να έχει και συνέχεια, η τελική εικόνα με 116 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών, ενώ 26 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 4 έως 18,18%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μία ενδιαφέρουσα στρατηγική επενδύσεων προσπαθεί να προσεγγίσει ο Πάνος Δάντης και επισημαίνει: “Μια επένδυση 10000 δολαρίων στην εταιρεία Berkshire Hathaway το 1965, την χρονιά που ανέλαβε τις τύχες της ο W. Buffett , θα άξιζε το 2005, δηλαδή μετά από 40 χρόνια, 30 εκατ. δολάρια !

Το ίδιο ποσό αν είχε επενδυθεί στον δείκτη – βαρόμετρο παγκοσμίως S&P 500 , για το ίδιο χρονικό διάστημα θα απέφερε μόλις 500.000 δολάρια.

Συνεπώς είτε αρέσει είτε όχι η επενδυτική στρατηγική του κ. Buffett είναι η καλύτερη όλων των εποχών, γι’ αυτό άλλωστε οι ικανότητες του έχουν πάρει πλέον μυθικές διαστάσεις.

Ο Buffett ανήκει στην επενδυτική σχολή των Value Investors του περίφημου Benjamin Graham. Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτή την επενδυτική σχολή, αναζητούν μετοχές εταιρειών που είναι αδικαιολόγητα υποτιμημένες με βάση την εσωτερική τους αξία. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει κάποια κοινά αποδεκτή μέθοδος ή κάποιας μορφής αλγόριθμος που να μας δείχνει ποιες μετοχές είναι αυτές.

Η συνηθέστερη μέθοδος για να εκτιμήσει ένας αναλυτής την εσωτερική αξία μιας μετοχής είναι η ανάλυση των θεμελιωδών στοιχείων της εταιρείας.

Ακριβώς όπως κάνουν οι κυνηγοί ευκαιριών, οι Value Investors αναζητούν εταιρείες που παράγουν προϊόντα που είναι χρήσιμα και υψηλής ποιότητας αλλά από την άλλη οι μετοχές τους είναι υποτιμημένες. Αναζητούν τα στοιχεία εκείνα που αγνοεί η μεγάλη μάζα των επενδυτών αλλά που προσδίδουν αξία στην εταιρεία.

Αυτήν ακριβώς την επενδυτική φιλοσοφία, ο W. Buffett την έφερε σε ένα άλλο επίπεδο.
Η πλειοψηφία των επενδυτών που ανήκουν στην σχολή των Value Investors δεν υποστηρίζουν την θεωρία των αποτελεσματικών αγορών αλλά θεωρούν πως οι Αγορές, τελικά, θα αποτιμήσουν σωστά και δίκαια τις μετοχές εταιρειών που ήταν, για κάποιο χρονικό διάστημα υποτιμημένες.

Όμως ο Buffett δεν σκέφτεται με τέτοιους όρους, και κυρίως δεν τον ενδιαφέρει τι κάνει η Χρηματιστηριακή Αγορά. Διαλέγει τις μετοχές εταιρειών που έχουν συνολικά προοπτικές ανάπτυξης και τις διακρατεί μακροπρόθεσμα.

Δεν τον ενδιαφέρει να κερδίσει από την μετοχή πουλώντας την ακριβότερα από ότι την αγόρασε, αλλά τον ενδιαφέρει η συνιδιοκτησία σε εταιρείες που έχουν αξία και την ικανότητα να δημιουργούν κερδοφορία κάτω από όλες τις συνθήκες.

Όταν ο Βuffett επενδύσει σε μια εταιρεία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τον αν τελικά η Αγορά αναγνωρίσει την αξία της εταιρείας και ανέβει η τιμή της. Τον ενδιαφέρει πόσο καλά αυτή η εταιρεία μπορεί να δημιουργεί κέρδη και να τα αυξάνει”.

Όσον αφορά το Χ.Α. ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, εκτιμά πως αν δεν γίνει τίποτα χειρότερο στην Ιαπωνία και το Ισλαμικό τόξο και αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν επαναβυθιστεί σε παλινωδίες και “αυτοκτονικές διαθέσεις”, όσον αφορά τις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις, δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα χαμηλά του Ιανουαρίου.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. και μάλλον προβληματισμένος για την τεχνική εικόνα των διεθνών Αγορών, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ).

Ξεκινώντας από τους ξένους δείκτες, προβληματισμό δημιουργεί η τεχνική εικόνα του DAX, που αν διασπάσει καθοδικά την ζώνη 6650 – 6500 θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα διολισθήσει προς τις 6350 μονάδες.

“Μάζεμα” πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 7,00 ευρώ, βλέπει ο κ. Μάνθος στον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος αν διασπάσει ανοδικά τα 7,20 ευρώ μπορεί να κινηθεί απαιτητικά προς τα 7,50 ευρώ, με απώτερο στόχο τα 8,20 ευρώ.

Εκτός 20αρη, νέα υψηλότερη κορυφή έδωσε ο τίτλος του ΟΛΘ που πλέον βάζει ως στόχο την διπλή κορυφή του Απριλίου και Αυγούστου του 2009 που εντοπίζεται στα 17,25 ευρώ την οποία αν διασπάσει ανοδικά και βοηθηθεί από την ειδησεογραφία δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τα 20,50 ευρώ.

Θέλει αρκετή δουλειά για εδραιωθεί η ανοδική τάση στο Χ.Α., εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, που για την σημερινή συνεδρίαση θα ήθελε ένα κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών που τυγχάνει να συμπίπτει και με τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών (1620 μονάδες).

Αντίθετα σε περίπτωση υποχώρησης, παραμένει σαν ισχυρή στήριξη ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών (1545 μονάδες).

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η εγχώρια Αγορά θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης μεταβλητότητας.

Οι πρόσφατες ακραίες ταλαντώσεις του Γενικού Δείκτη πραγματοποιούνται με σχετικά αυξημένο συναλλακτικό όγκο γεγονός το οποίο προβληματίζει ως προς την δυναμική της προσφοράς η οποία κάθε άλλο παρά περιορισμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
“Αν και διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το άμεσο μέλλον θα αποφεύγαμε να κινηθούμε επιθετικά σε ότι αφορά την ενίσχυση των θέσεων μας.

Περισσότερο αναζητούμε συνεδριάσεις αδυναμίας ή σταθεροποίησης όπου η προσφορά δημιουργεί ευκαιρίες με βασική εστίαση τις εταιρείες που θα έχουν συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τον Τραπεζικό κλάδο” τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που συνοδεύτηκε με νέα αύξηση των συναλλαγών, λόγω και μετακύλισης θέσεων.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας τις υπερτιμήσεις στο 0,50%, ενώ ο δεύτερος μήνας (Ιούνιος) έκλεισε με υπερτίμηση 0,10%
Μικρές αγορές στην αρχή της συνεδρίασης
και γυρίσματα θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 44937, τιμή εκκαθάρισης 759,54) κινήθηκαν μεταξύ 750 και 768 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (92500 Ταχ. Ταμιευτήριο, 20000 Εθνική, 15000 Alpha Bank, 7000 Motor Oil, 41000 MPB, 5000 Ελ. Πετρέλαια, 100000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14159), Alpha Bank (6973), Πειραιώς (3905), Eurobank (3333), ΟΤΕ (6218), MIG (5916), Κύπρου (1581), Ταχ. Ταμιευτήριο (2640), ΔΕΗ (1542), Μυτιληναίος (1664), MPB (20009), ΓΕΚ (20978), Motor Oil (569), ΕΧΑΕ (312), Αγροτική (1899), Coca-Cola (204), Intralot (798), Ελ. Πετρέλαια (1035), Ιντρακόμ (1519), Ελλάκτωρα (4643), Σιδενόρ (255), Μέτκα (351), ΟΠΑΠ (734).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (365540 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (34061 τεμ.), Coca-Cola (40000 τεμ.), Folli Follie Group (15100 τεμ.), Alapis (53281 τεμ.), MIG (100000 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (69133 τεμ.), Fourlis (14970 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11805199 τεμ.), Eurobank (14660065 τεμ.), Εθνική (15763343 τεμ.), Πειραιώς (8095345 τεμ.), MPB (8720720 τεμ.), Κύπρου (6349808 τεμ.), MIG (4212281 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 11411 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v