Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσες από Wall και Nikkei στο ΧΑ

"Πράσινη" η Wall, αντίδραση 2,7% στο Τόκιο και το ΧΑ, που επιδεικνύει χαρακτήρα, έτοιμο για ακόμη έναν γύρο. Κλειδί οι 750 για τον FT 20, τα 7,2 ευρώ για ΕΤΕ και η συμπεριφορά μετοχών όπως Eurobank, Alpha.

Οικονομία και αποτελέσματα "πρασίνισαν" τη Wall, ράλι 2,7% στο Τόκιο μετά τη συντονισμένη παρέμβαση των G7 και με το Σύστημα να επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, διεθνώς. Και π ρ ο σ ώ ρ α ς όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε κάθε μέτωπο αποβαίνουν αποτελεσματικές.

Σε αυτό το περιβάλλον και το Χ.Α., που με τη στάση του κ α ι στις τελευταίες συνεδριάσεις αλλά κ α ι από την αρχή του χρόνου προσφέρει αρκετές χρήσιμες ενδείξεις για τη συνέχεια.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να κρατούν τα βραχυπρόθεσμα κεκτημένα, με μετοχές εταιριών που ανακοινώνουν θετικά αποτελέσματα να ανταποκρίνονται ανάλογα και με το "έξυπνο χρήμα" να εξακολουθεί να ποντάρει σε δύο φάσεις.

Σε πρώτη μέχρι και τις 25 - 28 Μαρτίου, σε δεύτερη σε ορίζοντα 3μήνου, εάν υποθέσουμε πως σε αυτό το διάστημα θα έχουμε απτά δείγματα γραφής τόσο από το μέτωπο των τραπεζών όσο και από το κυβερνητικό στρατόπεδο, που θα πρέπει να "τρέξει" με… χίλια προκειμένου να υλοποιήσει μέρος των υπεσχημένων.

Στις 1.620 ο Γενικός Δείκτης, στις 757,7 μονάδες ο FΤ 20, στα 7,0 ευρώ και πάλι η Εθνική σε μία συνεδρίαση συντήρησης -περισσότερο-, αναμονής και "ζύμωσης" στηρίξεων και τεχνικών περιοχών.

Οι συναλλαγές των 93 εκατ. ευρώ παραπέμπουν ακριβώς σε αυτήν την εκτίμηση, τη στιγμή όπου το γερμανικό κοινοβούλιο απορρίπτει την αγορά κρατικών ομολόγων από το EFSF.

Απόφαση λίγο ως πολύ αναμενόμενη, προεξοφλημένη θα λέγαμε για όσους παρακολουθούν από κοντύτερα τις εξελίξεις στη γερμανική αγορά, τη στιγμή όπου (σύμφωνα με θέμα του Χρ. Κίτσιου) το ΤΧΣ δείχνει περισσότερο prive club για τέσσερις τράπεζες (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς).

Να δούμε λοιπόν, βραχυπρόθεσμα, τη συμπεριφορά αυτών των συγκεκριμένων μετοχών, όπως επίσης εταιριών που ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα. Στα 8,69 ευρώ ενισχύθηκε χθες κατά 1,7% η μετοχή της Motor Oil, ενώ περιμένουμε τους κυβερνητικούς χειρισμούς και στο θέμα ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ.

Σε σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα "τροχοδρομεί" η νέα σύμβαση για το "Ελευθέριος Βενιζέλος", ενώ τα νέα που έρχονται από το μέτωπο του Καστελίου Κρήτης είναι έπειτα από καιρό ενθαρρυντικά. Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν πως η υπόθεση του διαγωνισμού έχει εισέλθει αυτήν τη φορά -πράγματι- στην απαραίτητη φάση.

Από το μέτωπο των… αποκρατικοποίησεων κρατάμε τη χθεσινή μεστή αντίδραση της ΕΥΑΘ στα 5,02 ευρώ, τη μικρή διόρθωση της ΕΒΖάχαρης στο 1,16 ευρώ, τη σχετικά αναμενόμενη συμπεριφορά των ΟΛΠ και ΟΛΘ στα 15,90 και 16,02 αντίστοιχα.

Βεβαίως και τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά μετοχών όπως Σαράντης (με 255 χιλιάδες μετοχές, χθες), Μέτκα (παρά τη μικρή διόρθωση στα 10,10 ευρώ), την Τέρνα Ενεργειακή στα 3,52 ευρώ, την επαναφορά του Φουρλή στα 6 ευρώ και ακόμη ορισμένα επί μέρους.

Με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν και σήμερα οι στηρίξεις για ΓΔ, Ftse20 (*) και ΕΤΕ συνεχίζουμε στο γνωστό -τελευταίο- ποντάρισμά μας.

(*) Ενδιαφέροντα -κατά την εκτίμησή μας- τεχνικά στοιχεία (με τη συνδρομή και φίλων αναγνωστών) έχουν ανέβει από τις 16/3 στον "Εκηβόλο". Θερμό ευχαριστώ στον φίλο αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη για την παροχή των στοιχείων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v