Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στροφή αγοραστών σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, MOH

Μόνο στην Εθνική, από τις τράπεζες, πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές. Υψηλοί τζίροι και υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Ανοδικά αντιδρούν Motor Oil, Μυτιληναίος, ενώ η Εθνική κρατά τα 6,90 ευρώ.

Μια προς μια ξεδιπλώνονται οι επιλογές του «έξυπνου» και του «βραχυπρόθεσμου χρήματος». Μετά τον ΟΤΕ, το ταμπλό «δείχνει» τη ΔΕΗ, με τη μετοχή της Επιχείρησης να υπεραποδίδει πριν από λίγο προς τα 12,56 ευρώ και με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, «απειλώντας» τα 2,1 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται σε μάλλον διστακτικό ρυθμό, με εμφανείς τις κινήσεις τακτικής, ακολουθώντας την ανάλογη πορεία των κυριότερων ευρωαγορών.

Έως τις 1.623,9 μονάδες αντέδρασε αρχικά ο Γενικός Δείκτης, έως τις 759,6 μονάδες ο FTSE 20, με την αξία των συναλλαγών μέτρια στα 13,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα 9 εκατ. πραγματοποιούνταν σε τέσσερις μετοχές. Σε Εθνική, που αρχικά αντέδρασε έως τα 6,99 ευρώ, στη ΔΕΗ που έφθασε έως τα 12,56 ευρώ, στον ΟΤΕ που προσέγγισε τα 8,33 ευρώ και στον ΟΠΑΠ που «έπιασε» τα 15,93 ευρώ.

Όμως, εκτός από τη ΔΕΗ, συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και ανοδική φορά διαμορφώνεται για Μυτιληναίο στα 5,80 ευρώ, για Motor Oil στα 8,93 ευρώ, για Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,50 ευρώ και από τα μεσαία σε Τέρνα Ενεργειακή, Μέτκα.

Επιμένουμε πως στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας μέρος του «έξυπνου χρήματος» ενισχύει τις θέσεις του, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν και βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Ωστόσο η αγορά «χωλαίνει» από τεχνικής πλευράς, καθώς ο 20άρης δεν καταφέρνει, μέχρι τώρα, να υπερβεί τις 765 μονάδες. Θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση την υπέρβαση των 765-770 μονάδων (τουλάχιστον) εάν θέλουμε να αναφερόμαστε σε αλλαγή τάσης.

Μερίδα παικτών εκτιμά πως κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Εκτιμούν όμως πως μέρος του «έξυπνου χρήματος» τοποθετείται διακριτικά με ορίζοντα πέραν της 28ης Μαρτίου.

Στις τράπεζες η στάση αναμονής… αποχής είναι εμφανής και από τις συναλλαγές των τελευταίων ημερών.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11:15 ο τζίρος στην Alpha Bank δεν ξεπερνούσε τις 880.000 ευρώ, στην Eurobank τις 710.000 ευρώ, όταν στη ΔΕΗ ξεπερνούσαν τα 2,2 εκατ. ευρώ και στον ΟΤΕ τα 1,9 εκατ. ευρώ.

Για τον ΟΤΕ τώρα, καθώς αρκετά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται, με ορισμένους παίκτες να ποντάρουν στην αυριανή επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Οσο πιθανή είναι η ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να εκχωρήσει ένα 10% στην Deutsche Telekom, άλλο τόσο «παίζει» το ενδεχόμενο μιας γενικόλογης διατύπωσης.

Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να συζητήσει με τους Γερμανούς, όχι μόνο για το 10% του ΟΤΕ αλλά και για δραστηριότητες της ΔΕΗ, που επίμονα ζητά το Βερολίνο για λογαριασμό της RWE.

Ούτως ή άλλως το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία συσσώρευσης και όπως εκτιμά επίμονα εδώ και καιρό η ομάδα ανάλυσης της eZMarket, σε «…ξεκάθαρη διαδικασία σχηματισμού πυθμένα».

Είναι η ευρύτερη περίοδος που στη χώρα μας επιχειρείται ίσως η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει πραγματοποιηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Πλούτος, που όπως φαίνεται κατευθύνεται προς ξένα αλλά και ελληνικά κεφάλαια-συμφέροντα, τα οποία το προηγούμενο διάστημα διατηρούσαν τη ρευστότητά τους περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθούν, αγοράσουν σε καλές αποτιμήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v