Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Λιβυκός ...joker για τις αγορές

Αμβλύνεται η πίεση από το…ιαπωνικό μέτωπο αλλά σφίγγει περισσότερο από το…λιβυκό. Σε σημείο επιβεβαίωσης στηρίξεων το ΧΑ με την ΕΤΕ, "κλειδί" στα 6,80 ευρώ. Το "έξυπνο χρήμα΄" δείχνει ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Παραμένουν εγκλωβισμένες σε…μέγγενη οι αγορές αλλά σε αυτή τη φάση η πίεση προέρχεται από άλλη εστία. Οι εξελίξεις στο… μέτωπο της Λιβύης έχουν πάρει τη σειρά από τα όσα διαδραματίζονται στην Ιαπωνία.

Σε αυτή τη φάση ο DJ αντιδρά προς τις 11.858 μονάδες, ο Nikkei στο 2,72% καθώς απομακρύνεται ο "πυρηνικός κίνδυνος", ο DAX ενσωματώνει το εκλογικό αποτέλεσμα σε Σαξονία- Ανχαλτ και προεξοφλεί το επόμενο (στις 27/3 στην Βάδη-Βυτεμβέργη) τη στιγμή που το ΧΑ παραμένει σε υπεραπόδοση από την αρχή του έτους.

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες διαμορφώνονται στις 1.593,8 μονάδες ο Γενικός, στις 745 ο Ftse20 με τις τράπεζες υπό πίεση και την Εθνική στα 6,84 ευρώ. Μπλεγμένες οι εξελίξεις και τα νεότερα από τον κλάδο, με την υπόθεση της Morgan Stanley να παραμένει στο προσκήνιο (μετά από σχετικό άρθρο του Βήματος), το οικονομικό επιτελείο να αναγγέλλει την αρχή του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις διάφορες πηγές να ανοίγουν έντεχνα παράπλευρα ζητήματα, όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Για την Επιχείρηση είναι προφανείς οι πιέσεις της γερμανικής πλευράς- προκειμένου να μπει στο παιχνίδι η RWE- ωστόσο το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ξεκινήσει την συγκομιδή των….50 δις. ευρώ από ΔΑΑ και ΔΕΠΑ.

Και αν η προοπτική επέκτασης (ουσιαστικά με ανάθεση) της σύμβασης παραχώρησης του Ελευθέριος Βενιζέλος στην κοινοπραξία (ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα του Βερολίνου υπέρ της Hochtief ) η υπόθεση της ΔΕΗ δείχνει και είναι συνθετότερη, πιο πολύπλοκη, καθώς απαιτεί άλλες ισορροπίες και μεθοδεύσεις.

Για αυτό, κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο διάθεσης άλλου ένα 10% από το Δημόσιο στην Deutsche Telekom (ικανοποιώντας ακόμη ένα από τα αιτήματα του Βερολίνου) με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής.

Εκτίμηση μας είναι, πως και στις δύο μετοχές (ΔΕΗ, ΟΤΕ) το "έξυπνο χρήμα" έχει καταστήσει εμφανή την παρουσία του και τις βλέψεις του. Το θέμα της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ αποτελεί
πρόκριμα για άλλης μορφής και χαρακτήρα δοκιμές, καθώς εμπλέκονται άμεσα (είτε έμμεσα ) ισχυρότατα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα (λ.χ όμιλος PO&IH, Motor Oil, Μυτιληναίος και όχι μόνο…).

Ωστόσο σε αυτή την ιδιαίτερη φάση δεν μπορούμε με βεβαιότητα να προεξοφλήσουμε την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς. Κοντά σε στηρίξεις βασικοί δείκτες, μετοχές με ανοιχτά τα μέτωπα στις τράπεζες (τουλάχιστον μέχρι τις 25-28 Μαρτίου) και την τεχνική εικόνα της Εθνικής να παραπέμπει σε ισχυρή κίνηση.

Μένει να φανεί εάν σε αυτή τη φάση η ΕΤΕ θα αντιδράσει υψηλότερα των 7,2-7,4 ευρώ ανοίγοντας τον δρόμο προς τα 10-12 ευρώ ή εάν μας επιφυλάσσεται διορθωτική κίνηση προς τα "χαμηλά". Θα χρειαστούμε τουλάχιστον μία έως τρεις συνεδριάσεις για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το που πηγαίνει η ΕΤΕ και τι θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις 28/3 ακόμη και από το μέτωπο της Alpha Bank.

Με αυξημένη προσοχή λοιπόν, καθώς το "έξυπνο χρήμα" έχει την ευχέρεια ρευστότητας και την πολυτέλεια χρόνου να περιμένει, να ενισχύσει τις θέσεις του ακόμη και σε μία νέα υποχώρηση του Ftse20, της ΕΤΕ, των επιλογών του. Θα περιμένουμε τη σημερινή συνεδρίαση- κατ΄αρχήν- για να δούμε την ενδεχόμενη συμπεριφορά του 20άρη σε ενδεχόμενη διόρθωση προς τις 720 μονάδες και την πιθανή επιβεβαίωση ( ή όχι) της πρώτης στήριξης, προτού κινηθούμε ενεργότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v