Σε ανοικτή γραμμή με τα κέρδη το ΧΑ

Τα ισχυρά κέρδη του ΟΤΕ (+5,78%) και η άνοδος των διεθνών αγορών "πρασίνησαν" και τη Σοφοκλέους. Ανοδος για ΔΕΗ (2,58%), ΕΛΠΕ (2,89%). Πτώση για Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου.

Η ανοδική αντίδραση που συνεχίζεται στα Ασιατικά Χρηματιστήρια και η οποία επεκτάθηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ και ενδυναμώθηκε από το deal Deutsche Telekom – AT&T, δεν άφησε αδιάφορη την Σοφοκλέους η οποία ανταποκρίθηκε θετικά, με αποτέλεσμα στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και μετά το triple witching Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να επιστρέψει σε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων.

Σημαντικό ρόλο στην ανοδική αντίδραση έπαιξε και δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο βελτιωμένους όρους από την Εθνική Τράπεζα, μετά την απόρριψη της προσφοράς που είχε κάνει τον προηγούμενο μήνα, ζήτησε η Alpha Bank, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια συνέχεια στην υπόθεση, σύμφωνα με Τραπεζική πηγή.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, η προθυμία της Alpha να διαπραγματευτεί για καλύτερους όρους θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι μια συγχώνευση εξακολουθεί να είναι πιθανή, παρά τα πρόσφατα σχόλια.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη περισσότερο “υποψιασμένη” άποψη σύμφωνα με την οποία η διατήρηση και το “ξαναζέσταμα” των σεναρίων, εξυπηρετούν την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων η οποία θα βοηθήσει και άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Επιστρέφοντας στον ΟΤΕ και μετά το deal Deutsche Telekom – AT&T, εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές η D T θα λάβει 24 δισ ευρώ και για το υπόλοιπο του τιμήματος μετοχές της AT&T. Η επισήμανση της Deutsche Telekom ότι θα χρησιμοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ από τα 24 δισ ευρώ που θα εισπράξει για επαναγορές μετοχών έφερε “front running” για την μετοχή του ΟΤΕ και σενάρια για πιθανή πώληση του υπόλοιπου 20% που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Εδώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι όταν το Κυβερνών κόμμα ήταν Αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί σφόδρα στη συμφωνία για την πώληση στρατηγικού ποσοστού του Οργανισμού στην Deutsche Telekom, η οποία είχε γίνει μάλιστα με τίμημα υπερτριπλάσιο από τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, απειλώντας μάλιστα ότι αν γίνει Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επαναγορά των εν λόγω μετοχών (!)

Με τις τρέχουσες αποτιμήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφασίσει την πώληση του υπόλοιπου ποσοστού, δεδομένου ότι το τίμημα θα είναι αναπόφευκτα πολύ χαμηλότερο.

Η συμφωνία με την Deutsche Telekom προβλέπει ότι αν το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να πουλήσει εντός του τρέχοντος έτους, το τίμημα θα διαμορφωθεί με βάση τη σταθμισμένη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις πριν ανακοινωθεί το νέο deal, προσαυξημένη κατά 15%, άρα σε τιμές υποπολλαπλάσιες του προηγούμενου τιμήματος που κατέβαλε η Γερμανική εταιρεία. Αναγκαστικά λοιπόν η Κυβέρνηση θα αναγκασθεί να περιμένει, προσβλέποντας σε βελτίωση των συνθηκών στις Χρηματιστηριακές Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, αναδείχθηκε σε αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή ημέρας, διότι κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έκλεισε με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη (+5,78%) και σε νέα υψηλά 10μήνου.

Από την άλλη η επίθεση που εξαπέλυσαν οι πωλητές λίγο μετά τις 16.35, όχι μόνο απομάκρυνε εντυπωσιακά τον τίτλο από τα υψηλά ημέρας των 8,58 ευρώ (+10,14%) και τον έκλεισε κοντύτερα στο χαμηλό ημέρας, αλλά και κάτω από την αντίσταση των 8,30 ευρώ που ενδοσυνεδριακά την είχε υπερκεράσει μάλλον εύκολα.

Αν η εν λόγω αντίσταση ξεπεραστεί και μετατραπεί σε στήριξη δεν αποκλείεται να κινηθεί με βλέψεις προς την επόμενη αντίσταση που ορίζει η ζώνη 9,80 – 10,10 ευρώ (!).

Μικτά τα μηνύματα και από τον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος στα υψηλά ημέρας βρέθηκε στα 7,03 ευρώ (+2,78%), για να κλείσει τελικά στο χαμηλό ημέρας, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και επάνω ακριβώς στην αντίσταση των 6,90 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και εκτός Τραπεζών, επέστρεψε η κινητικότητα σε τίτλους που σχετίζονται με σενάρια αποκρατικοποιήσεων, ενώ πιο χαμηλά οι Creta Farm, Forthet και Euromedica προσπαθούν να αντιδράσουν από τα πρόσφατα χαμηλά, με άγνωστη διάρκεια.

Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης η πολύ χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών και οι ελάχιστοι θετικοί πρωταγωνιστές που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με πειστικές συναλλαγές.

Υποστηρικτικά στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών επέδρασε εκτός από την εικόνα των διεθνών Αγορών και η υποχώρηση των spreads χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων (το πρωί υποχώρησαν μέχρι τις 886 μονάδες για να ανακάμψουν σχετικά στην συνέχεια).

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να θεωρούν σαν θετικό σημάδι το γεγονός ότι το Χ.Α. εν μέσω δύσκολων ειδήσεων δεν έδειξε διαθέσεις σημαντικής περαιτέρω υποχώρησης και αυτό ίσως δημιουργεί έναν “βατήρα” – παρακαταθήκη για ανοδική αντίδραση στο άμεσο μέλλον, ενώ οι υπέρμαχοι της αυξημένης ρευστότητας περιορίζονται στο να επισημάνουν τις συνεχιζόμενες πυρηνικές ανησυχίες που προέρχονται από την Ιαπωνία και οι οποίες σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις θα διατηρήσουν υψηλά τις τιμές του πετρελαίου, αλλά και το γεγονός ότι έως τώρα τα αποτελέσματα δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη υποστήριξη στις αποτιμήσεις αφού κινούνται κοντά στο εύρος των εκτιμήσεων και οι τηλεδιασκέψεις εκπέμπουν περισσότερο επιφυλακτικότητα παρά κάποιο καθολικό μήνυμα αισιοδοξίας.

Σε δεύτερο χρόνο εκτιμάται ότι η σύνοδος Κορυφής (24-25 τρέχοντος) θα επιστρέψει στην κορυφή της επικαιρότητας δίνοντας τον τόνο στην Αγορά με κυρίαρχο πλέον θέμα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της Κρατικής περιουσίας που θα υποβληθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και το οποίο έχει ζητηθεί σαν προαπαιτούμενο για την χορήγηση χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού από το μηχανισμό της τρόικας.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι σταμάτησαν ή θα σταματήσουν τα αρνητικά δημοσιεύματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωζώνης γενικότερα και της Ελλάδας ειδικότερα.
Το εικοσιεπτά διαιρούμενο δια του δύο είναι ίσο με 17, με υπόλοιπο δέκα. Αυτά είναι τα νέα Ευρω-μαθηματικά”, αναφέρει σημερινό άρθρο της Wall Street Journal.

Στο άρθρο προβλέπεται ότι “αργά ή γρήγορα η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο τέλος της. Οι πιστωτές Ελληνικών, Ιρλανδικών, Πορτογαλικών και πιθανότατα Ισπανικών ομολόγων θα… βγουν “κουρεμένοι”, οι Τράπεζες θα χρειαστεί να ενισχύσουν τα ανεπαρκή τους κεφάλαια, οι Γερμανοί εξαγωγείς θα συνεχίσουν να εξαργυρώνουν κέρδη χάρη στο ευρώ το οποίο θα αποδυναμωθεί υποχρεωτικά από τις Χώρες του Νότου και η Ευρωκρατία θα βρει νέους λόγους ύπαρξης”.

Η Ευρώπη -σύμφωνα με το δημοσίευμα- θα αλλάξει με δύο πολύ σημαντικούς τρόπους.

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 θα διαχωριστεί σε δύο ξεχωριστές ομάδες των 17 και 10 Κρατών-Μελών. Δεύτερον, οι οικονομίες των 17 θα διοικούνται κεντρικά από τον Γαλλογερμανικό Συνασπισμό, ενώ οι 10 εναπομείνασες θα δίνουν μάταια μάχη να ακολουθήσουν τις πολιτικές της Ε.Ε. στην οποία θα πληρώνουν συνδρομή. Η ειρηνική συνύπαρξη των δύο ομάδων δεν είναι σίγουρη.

Έντονα ανοδικό ξεκίνημα στην Wall Street (στον απόηχο του Τηλεπικοινωνιακού deal), παρά τα μάλλον απογοητευτικά μηνύματα από την Αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, βουτιά 9,6% σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές διολίσθησαν σε χαμηλά σχεδόν εννέα ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 9,6% από τον Ιανουάριο στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,88 εκατ., ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση 3,9% στο ετήσιο μέγεθος των 5,15 εκατ.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ (-1,88%), Κύπρου (-0,74%), Πειραιώς (-0,64%) και MIG (-1,18%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα, πλην του ΟΤΕ, τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+4,52%) και Motor Oil (+3,17%). Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Ελ. Πετρέλαια, ΔΕΗ, Τιτάνα, MPB και του 1% για Αγροτική, Eurobank, Alpha Bank (η οποία προς το τέλος γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο). Με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1631,42 μονάδες (11.18) και έκλεισε τελικά στις 1614,13 μονάδες με κέρδη 1,28%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 220 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 132,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (μεταξύ άλλων και “πακέτο” 9618000 μετοχών της Crown Hellas Can στα 13,50 ευρώ).

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών, 25 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 4 έως 17,8% και άλλοι 23 με απώλειες από -4 έως -14,29%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, κινούμενο σε ένα εύρος τιμών για το Γενικό Δείκτη μεταξύ 1.500 και 1.700 μονάδων, επισημαίνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Εκτιμάται πάντως ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να εκτονωθεί αυτή η συγκέντρωση τιμών προς τα πάνω, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια δυσάρεστη έκπληξη, η οποία δεν έχει προεξοφληθεί και είναι ικανή να οδηγήσει και πάλι την Αγορά προς νέα χαμηλά.

Προϋπόθεση για την άνοδο του Γενικού Δείκτη αποτελεί η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς είναι κοινή η πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, τα περιθώρια για σημαντική περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη δείχνουν μικρά, ενώ για να προχωρήσει το Δημόσιο σε πώληση των συμμετοχών του οι τιμές πρέπει να γίνουν πιο “συμφέρουσες”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σε “ακροβασία σε τεντωμένο σκοινί” θα επιδοθούν όσοι επενδυτές θελήσουν να πάρουν αγοραστική θέση όχι μόνο στο Χ.Α. αλλά και στα διεθνή Χρηματιστήρια με τα μέτωπα να παραμένουν ανοικτά και άκρως απρόβλεπτα, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), που όμως δεν παραλείπει να τονίσει πως δεν αποκλείεται ότι η συσσώρευση που παρατηρείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να δώσει ανοδική εκτόνωση, αν κατορθώσει να “αντιμετωπίσει” στο μέσο της εβδομάδος τα αποτελέσματα των τριών Τραπεζών: Alpha Bank (22/03), Εθνική (23/03), Πειραιώς (24/03), όπου αναμένεται μεγάλη πτώση κερδοφορίας και φυσικά στο τέλος την άκρως σημαντική για την Ελληνική οικονομία Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Σημεία κλειδιά για την περαιτέρω πορεία θα είναι η περιοχή των 1592 με 1605 για το Γενικό Δείκτη και το επίπεδο των 728 με 740 μονάδων για τον FTSE 20.

Η διακράτησή τους θα προσφέρει το απαραίτητο διαγραμματικό και ψυχολογικό “πάτημα” για τη καταγραφή βραχυχρόνιων υψηλότερων τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, από τα καλύτερα διαγράμματα της περασμένης εβδομάδος ήταν εκείνα του ΟΠΑΠ, της Alpha Bank και της Eurobank. Ο μεν πρώτος τίτλος φαίνεται να δηλώνει προς το παρόν αδυναμία ανοδικής διάσπασης της περιοχής αντίστασης των 16.5 ευρώ, ενώ ο δεύτερος πραγματοποιεί ανοδικές “επιχειρήσεις” υψηλότερα των 5,10 με 5.20 ευρώ.

Όσο για τη μετοχή της Eurobank ο έντονος “αγοραστής” των δύο τελευταίων συνεδριάσεων φαίνεται ότι τα “βρήκε σκούρα” κοντά στην περιοχή αντίστασης των 5.20 ευρώ.

Μετριοπαθώς αισιόδοξος δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, που δεν παραλείπει να εντοπίσει την πολύ χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών.

Εν τω μεταξύ η υποχώρηση του Δείκτη από τα υψηλά ημέρας, τον έφερε να κλείνει οριακά χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (1615 μονάδες) και σαφώς χαμηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών (1620 μονάδες).

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ένα κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 1580 μονάδων θα έθετε σε εφαρμογή τα αντανακλαστικά περικοπής ζημιών, αφού το ευμετάβλητό επενδυτικό σκηνικό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ενδέχεται να συνεχίσει να ταλαιπωρεί μεσοπρόθεσμα την εγχώρια Αγορά.

“Οι συνθήκες, οι εξωτερικές επιρροές (Λιβύη, Ιαπωνία, Σύνοδος Κορυφής) και η σημασία των φαινομένων είναι τέτοια που μας κάνουν να μεταβάλλουμε άποψη περιορίζοντας προς ώρας την αισιοδοξία μας αναμένοντας κάποιο πιο ειδικό καταλύτη για μια γενικότερη αλλαγή στάσης.

Από την άλλη πλευρά η πίεση σε μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil και η Alpha Bank θα μας έδιναν περισσότερους λόγους τοποθετήσεων παρά μείωσης θέσεων λόγω του ειδικού περιεχομένου και των θεμελιωδών δεδομένων που εσωκλείουν στο άμεσο μέλλον”, τονίζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ελαφρώς ανοδική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με σημαντική πτώση των συναλλαγών.
Τα συμβόλαια του 20αρη, με χαμηλούς όγκους, ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη κλείνοντας κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3408, τιμή εκκαθάρισης 749) κινήθηκαν μεταξύ 743,25 και 755,5 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (15000 Eurobank, 9200 Αεροπορία Αιγαίου, 10000 ΕΧΑΕ, 100000 Αγροτική, 10000 Lamda Development, 20000 Eurobank Properties), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3014), Alpha Bank (1201), Πειραιώς (919), Eurobank (479), ΟΤΕ (3097), MIG (130), Κύπρου (705), Ταχ. Ταμιευτήριο (340), ΔΕΗ (454), Μυτιληναίος (438), MPB (200), Αγροτική (427), ΟΠΑΠ (120).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (52126 τεμ.), Eurobank (34110 τεμ.), Alapis (11079 τεμ.), Alpha Bank (34979 τεμ.), Αγροτική (30000 τεμ.), Πειραιώς (71125 τεμ.).

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11848399 τεμ.), Eurobank (14312365 τεμ.), Εθνική (12827778 τεμ.), Πειραιώς (7448818 τεμ.), MPB (8500720 τεμ.), Κύπρου (6264808 τεμ.), MIG (4280499 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v