Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι ξένες αγορές καλούν σε αντίδραση

Ασφυκτιά το ΧΑ καθώς περιμένει την Σύνοδο της 25/3. Εως 4,3% ο Nikkei, στις 12.000 ο DJIA, πάνω από τις 6.800 ο DAX. Το ξέσπασμα του ΟΤΕ παραπέμπει στις προσδοκίες και δυνάμεις, που «κρύβονται» σε ένα μέρος της αγοράς.

Σε εμφανή στάση αναμονής το ΧΑ, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της 25/3 με τις ΕΕ-ΕΚΤ να δίνουν ακόμη ένα δείγμα γραφής με την οριστικοποίηση της «προίκας» των 500 δισ. του Μόνιμου Μηχανισμού.

Την ίδια συγκυρία ο DJIA επανέρχεται στην περιοχή των 12.000 μονάδων, ο DAX αντιδρώντας 2,2% επανακάμπτει πάνω από τις 6.800 μονάδες, το ευρώ παραμένει ισχυρό στα 1,42$.

Νωρίτερα το Τόκιο «φιλοδώρησε» τις «αγορές» με ένα μεγαλόπρεπο 4,3% μετά και τις… ενέσεις ρευστότητας της BOJ και τα πρώτα Συμβόλαια σε DAX, CAC 40 και FTSE100 παραπέμπουν σε αντίδραση.

Στο ΧΑ έχει επανέλθει- και δικαιολογημένα- η παράμετρος της Συνόδου Κορυφής, η προεξόφληση των επόμενων συμφωνιών μεταξύ Βερολίνου- Αθήνας, των όποιων πιθανών ωφελειών μπορεί να αποκομίσει η ελληνική πλευρά.

Στην αγορά το «έξυπνο χρήμα» συνεχίζει ψύχραιμα και μεθοδικά να ενισχύει τις θέσεις του, ενώ η εμφάνιση «κερδοσκοπικών βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων» αναθάρρησε αρκετούς παίκτες.

Τα όσα συνέβησαν εχθές με τη μετοχή του ΟΤΕ είναι ενδεικτικά αυτής της… δίψας για υπεραποδόσεις και στο έπακρον αξιοποίησης της παραμικρότερης αφορμής. Στη μετοχή του ΟΤΕ άλλαξαν χέρια περί τα 2,9 εκατ. μετοχές, που προφανώς δεν είναι αγορές του… Νίκου, trading… δικό μου ή σπέκουλα του… Βασίλη.

«Κερδοσκοπικό χρήμα» και «ισχυρά χέρια» έκαναν εχθές επίδειξη δύναμης για το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε όταν θα διευθετηθούν οι…. εκκρεμότητες και στον τραπεζικό κλάδο.

Αλλά για τις τράπεζες ας κάνουμε ακόμη λίγη υπομονή για μετά τις 28 Μαρτίου και βλέπουμε, καθώς τελευταία προστέθηκε ακόμη ένα… επεισόδιο στο… σήριαλ Εθνικής- Alpha Bank. Ωραία πράγματα, αναμφίβολα αλλά… θα δείξει.

Ωστόσο οι βασικοί δείκτες, τραπεζικές μετοχές παραμένουν εγκλωβισμένοι σε γνωστά εύρη διακύμανσης, δίνοντας την αίσθηση «πως δεν πηγαίνουν πουθενά» καθώς ούτε οι αντιστάσεις διασπώνται ανοδικά ούτε οι στηρίξεις χάνονται με αυξημένες συναλλαγές- προσφορά.

Παιχνίδι τακτικής, στάση αναμονής καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ακόμη στα επί μέρους. Λίγο τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, κάτι οι φήμες που κυκλοφορούν, λίγο οι προσδοκίες το ΧΑ παρά το ότι παραμένει επί της ουσίας στάσιμο (σε επίπεδο ΓΔ και FTSE 20) προσφέρει ευκαιρίες.

Εκτίμηση μας παραμένει, πως μέρος του «έξυπνου χρήματος» επικεντρώνεται πλέον στον τομέα της ενέργειας με επίκεντρο τη ΔΕΗ και αφορμή τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ.

Η μετοχή της Επιχείρησης στα 12,25 ευρώ (και αποτίμηση 2,84 δις. ευρώ) δείχνει ικανή για υψηλότερα εάν διασπασθούν τα 12,5-12,6 ευρώ. Συγκέντρωση δυνάμεων όμως και σε ομίλους που εμπλέκονται άμεσα είτε έμμεσα με τις εξελίξεις στον κλάδο (Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μέτκα ) ενώ συνεχίζεται η κινητικότητα σε «νερά», «λιμάνια» και «υποδομές προς… αξιοποίηση- αποκρατικοποίηση».

Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ΟΛΠ συγκέντρωσαν για ακόμη μία συνεδρίαση την προσοχή συγκεκριμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων. Κάτι, που δεν έχει λόγο να συνεχιστεί εάν τα αποτελέσματα- αποφάσεις της 25/3 επενεργούν θετικά σε αυτό το μέτωπο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v