Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με αποθέματα “καυσίμων” οι Τράπεζες (!)

Σε αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών – πωλητών έδειχνε ότι θα εξελισσόταν η συνεδρίαση όμως οι αγοραστές ανέλαβαν "πρωτοβουλίες" στις τράπεζες. Κέρδη για ΤΤ (16,77%), Αlpha (7,57%), ΜPB (6%), Eθνική (2,4%).

Σε αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών – πωλητών έδειχνε ότι θα εξελισσόταν η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως μετά τις 14.45 οι αγοραστές ανέλαβαν πρωτοβουλίες στο γνωστό για αυτούς “γήπεδο” του Τραπεζικού ταμπλό.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές δεν είχαν την “υποστήριξη” των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών που έδειξαν να υποδέχονται εξαιρετικά επιφυλακτικά τα πρόσφατα αποτελέσματα των “stress tests”, καθώς δεν ήταν λίγες οι ενστάσεις ως προς τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν.

Εκείνοι που υποδέχτηκαν περισσότερο αρνητικά τα αποτελέσματα ήταν οι αναλυτές και ο διεθνής Τύπος. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλε, βέβαια και η αντικειμενική αδυναμία της Ε.Ε. να λειτουργήσει ως ενιαίος κρατικός μηχανισμός.

Αντιδράσεις προκάλεσε και το γεγονός ότι έξι Γερμανικές Τράπεζες δεν δημοσιοποίησαν τις λεπτομέρειες της έκθεσής τους σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για τις Deutsche Bank, Deutsche Postbank και Hypo Real Estate, καθώς και τις μικρότερες DZ Bank, WGZ Bank και Landesbank Berlin. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ευρωπαϊκές αρχές πρόκειται να ερευνήσουν την παραπάνω υπόθεση.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν πως όλα τα σενάρια Τραπεζικών εξελίξεων θα επαναξιολογηθούν υπό το “φως” των νέων δεδομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE θα ακολουθήσουν το momentum των ξένων Αγορών, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και από την έναρξη των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου από Δεικτοβαρείς εταιρείες (Coca-Cola 29/07).

Τα περισσότερα διεθνή Χρηματιστήρια, σε βραχυπρόθεσμη βάση, έχουν δώσει σήμα ανόδου, όμως στην πραγματική οικονομία το κλίμα μόνο ενθουσιασμούς δεν επιτρέπει (τα νέα διεθνώς από τις τιμές των ακινήτων και από τον τομέα απασχόλησης δείχνουν ζοφερά), τονίζουν οι υπέρμαχοι της επιφυλακτικής στάσης, που όμως δείχνουν να “στρεσάρονται” καθώς συνεχίζεται η αναρρίχηση των αποτιμήσεων (σχεδόν αποκλειστικά στον Τραπεζικό κλάδο) και αυτοί παραμένουν εκτός Αγοράς.

Το 92% του τζίρου σε μετοχές του 20αρη, το 54,5% της μικτής αξίας συναλλαγών σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank.

Και νέες ανακατατάξεις στην πρώτη επτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την Alpha Bank να περνά την ΔΕΗ και να απειλεί τον ΟΤΕ, ενώ η Eurobank πλησιάζει απειλητικά τον ΟΠΑΠ: Εθνική (6,78 δισ), Coca-Cola (6,51 δισ), ΟΠΑΠ (3,51 δισ), Eurobank (3,23 δισ), ΟΤΕ (2,96 δισ), Alpha Bank (2,89 δισ), ΔΕΗ (2,81 δισ).

Τέσσερις μόνο οι υστερήσαντες από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-4,11%), ΔΕΗ (-3,2%), Jumbo (-0,87%) και Ελ. Πετρέλαια (-0,5%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+16,77%) και Alpha Bank (+7,54%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 6% οι Αγροτική (παρά το πτωτικό ξεκίνημα που την έφερε μέχρι το ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο των 0,97 ευρώ) και MPB, του 5% η Eurobank, του 4% οι Ελλάκτωρ και MIG και του 3% οι Πειραιώς και Κύπρου.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 14.45 αναλώθηκε σε κίνηση πέριξ των 1600 μονάδων και σε εναλλαγές προσήμων, όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές φάνηκαν ενεργητικότεροι στον Τραπεζικό κλάδο, ο Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1634,37 μονάδες, για να υποχωρήσει σχετικά και να κλείσει στις 1625,21 μονάδες με κέρδη 2,18%, ενώ ο τζίρος σε μάλλον χαμηλά επίπεδα αρκέστηκε να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. και να φθάσει τα 107,7 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 105 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών, 15 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 17,65%, όμως λίγοι κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη και αξιόλογες συναλλαγές. Μεταξύ αυτών και οι Καρδασιλάρης, Γαλαξίδι, Τρ. Αττικής, Vell Group, Proton Bank κ.λ.π.


Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Παίρνουν θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο όσοι προβλέπουν άμεσες εξελίξεις, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας που εκτιμά ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. η μεθοδολογία, η κατάταξη και τα ποιοτικά στοιχεία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών σχετικά με τα “ήπια” “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, τη στιγμή που φαίνεται να είχε ήδη προεξοφληθεί ένα γενικό θετικό αποτέλεσμα.

Βέβαια αυτό που μένει να διαπιστωθεί επί της ουσίας είναι αν τα “stress tests” μπορούν να περιορίσουν τις όποιες ανησυχίες και αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με την “υγεία” του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη (κάτι που δεν φάνηκε στην πρώτη συνεδρίαση, στην εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών), προσδίδοντας, ενδεχομένως, παράλληλα και την αναγκαία ώθηση που θα αμφισβητήσει την πτωτική μεσοπρόθεσμη τάση στις ξένες Αγορές.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί όμως κρίνοντας από τις διεργασίες, αλλά και τις ανακοινώσεις που επιτελούνται στον εγχώριο Τραπεζικό σύστημα είναι ότι πριν τις όποιες συγχωνεύσεις & εξαγορές προηγούνται αυξήσεις μ/κ ή/και εκδόσεις ομολόγων.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Τράπεζας Κύπρου, Γενικής Τράπεζας, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και Εθνικής Τράπεζας, με την τελευταία μάλιστα να “προλαμβάνει” τις άλλες δύο συγκεντρώνοντας το πόσο των €450 εκ. προσφέροντας επιτόκιο 7% για τα πρώτα πέντε χρόνια και 9,5% για τα υπόλοιπα πέντε χρόνια σε περίπτωση που δεν ανακληθεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η έκδοση διατέθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση σε πελάτες της Εθνικής Τράπεζας και μόνο από τα καταστήματά της, όταν το μεσοσταθμικό επιτόκιο για το 5ετές Ελληνικό κρατικό χρεόγραφο ανέρχεται στο 11% και για το 10ετές στο 10,4% (στοιχεία 23/07).

Δηλαδή η Εθνική Τράπεζα στην 5ετία δανείσθηκε 4% φθηνότερα από την τιμή διαπραγμάτευσης των Κρατικών χρεογράφων αντίστοιχης διάρκειας, απευθυνόμενη σε Έλληνες επενδυτές πριν τη δημοσιοποίηση των κρίσιμων “stress tests”.

Η επιδίωξη ισχυρότερης κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να θεωρηθεί λογική, σε αυτή τη φάση, από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στην επικείμενη συγκέντρωση του κλάδου (όποτε αυτή πραγματοποιηθεί) ικανοποιώντας όμως παράλληλα και τις επιταγές των Ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα, από τεχνικής απόψεως για τον εγχώριο Τραπεζικό δείκτη, καθώς υπάρχουν σημάδια αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης σε ανοδική.

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι η φημολογία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικά περιόδους και ότι η κίνηση των μετοχών θα πρέπει να δικαιολογείται από ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, τονίζει ο αναλυτής της Solidus.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη τάση δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος, που διερευνά την τεχνική εικόνα του 20αρη και επισημαίνει: “Σταθεροποιητικά - ως όφειλε - πέρασε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης την περασμένη εβδομάδα “χωνεύοντας” την έντονη ανοδική κίνηση, που ξεκίνησε από τις αρχές του μήνα, δίνοντας έτσι ισχυρές ενδείξεις απαρχής ενός νέου βραχυχρόνιου ανοδικού κύματος τάσης.

Το “εναρκτήριο λάκτισμα”, όπως φαίνεται και στο ημερήσιο chart τιμών, θα δοθεί με την ανοδική διάσπαση της περιοχής των 800 μονάδων ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διαγραμματική προσέγγιση της επόμενης περιοχής αντίστασης των 885 μονάδων.

Το σενάριο αυτό εάν επιτευχθεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα αλλάξει ριζικά το τοπίο θέτοντας κυριολεκτικά στη “γωνία” την μεσομακροπρόθεσμη καθοδική τάση του περασμένου Οκτωβρίου. Οι συνθήκες δε, που καλλιεργούνται στις διεθνείς Αγορές (πιθανές ανοδικές διασπάσεις σημαντικών ορίων… S&P 500: 1110 μον. // DAX 30: 6264 μον. // CAC 40: 3660 μον. // FTSE 100: 5320 μον.) συνηγορούν ιδιαίτερα ως προς την πραγματοποίηση του προαναφερόμενου σεναρίου.

Εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον θα διατηρηθεί στον Τραπεζικό κλάδο με τις μετοχές των Eurobank, Alpha Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίες αποδείχτηκαν ανθεκτικότερες και στο πιο δυσμενές σενάριο, να βρίσκονται στο επίκεντρο, εκφράζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιπλέον, επιμέρους διαφοροποιήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν σε μετοχές οι οποίες συνοδεύονται από ειδησεογραφία (ΟΠΑΠ, Intralot, ΔΕΗ).

Τεχνικά, η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στην πρόσφατη κορυφή των 1.640 μονάδων, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Δανεισμός Τίτλων - Short Selling

Έντονα ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα, όμως η σημαντική άνοδος δεν συνοδεύτηκε με αύξηση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8299, τιμή εκκαθάρισης 802,10) κινήθηκαν μεταξύ 772,5 και 808 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (22000 Eurobank, 65000 MPB, 84200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3547), Alpha Bank (2599), Πειραιώς (1435), Eurobank (2700), ΟΤΕ (400), MIG (1512), Κύπρου (530), Αγροτική (2344), Ταχ. Ταμιευτήριο (1384), MPB (183), ΟΠΑΠ (217), Ελλάκτωρ (114), Μυτιληναίος (131), Intralot (185).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (25000 τεμ.).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v